「今晚食乜餸?」

作者: george 发表于 2012-5-2 21:56:17
14151 92
george 發表於 2012-5-2 23:10:17 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2012-5-2 22:54
多謝回覆,咁即喺若想用此物殺蚊茲時,用個胡椒粉樽沈ddd落泥面,然後淋水,咁就可以發揮最大功效而又唔 ...

下次送十包給你,讓你拿回家

擔泥?!  發表於 2012-5-2 23:16
george 發表於 2012-5-2 23:11:49 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-5-2 22:54
如果你今晚味餸有多, 可以分啲俾我
我唔介意喺你學校門口等你放工

我想起那宗拐帶小朋友的新聞
george 發表於 2012-5-2 23:13:38 |顯示全部樓層
taboocat 發表於 2012-5-2 23:05
感謝大大的帖子,勾起以往混泥的樂趣,令我都想再次自己混泥,畢竟自己混的泥可隨天氣季節而適度改變。另外 ...

對,混泥確有趣   以往不懂混泥時,忘記噴點水,一混便全屋塵土飛揚,那些金泥粉、珠石粉一屋都是
george 發表於 2012-5-2 23:14:01 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2012-5-2 22:57
大家對好年冬都好有興趣。

對啊
gigilau 發表於 2012-5-2 23:18:55 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-2 23:11
我想起那宗拐帶小朋友的新聞

G大,拐你返去好有用呀!
george 發表於 2012-5-2 23:19:55 |顯示全部樓層
gigilau 發表於 2012-5-2 23:18
G大,拐你返去好有用呀!

不要捉我   我身無長物 瘦骨嶙峋   賣不到錢

做花王一流!  發表於 2012-5-3 02:09
最少懂得混泥。hehe  發表於 2012-5-2 23:46
Karine 發表於 2012-5-2 23:21:55 |顯示全部樓層
有版主,好幸福呀。由泥學起,你「今晚食乜餸」呢兜盆菜果然能餵食我呢d新手。

謝謝分享。Like!

有勞大師幫忙評分,謝謝~  發表於 2012-5-3 01:44
gigilau 發表於 2012-5-2 23:22:51 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-2 23:19
不要捉我   我身無長物  瘦骨嶙峋   賣不到錢

拐左你,啲AV一定開得好燦爛,更加靚~
george 發表於 2012-5-2 23:24:24 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-2 23:21
有版主,好幸福呀。由泥學起,你「今晚食乜餸」呢兜盆菜果然能餵食我呢d新手。

謝謝分享。Like! ...

Karine, 你都已經是「園藝大師」級了,怎麼會是新手呢
george 發表於 2012-5-2 23:25:09 |顯示全部樓層
gigilau 發表於 2012-5-2 23:22
拐左你,啲AV一定開得好燦爛,更加靚~

不會啦~佐治每日還在努力學習,業精於勤!
sammy 發表於 2012-5-2 23:30:12 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2012-5-2 22:29
水解唔係話好似康鈣C咁一溶就冇晒, 而係似鐵生鏽咁慢慢產生化學作用
撈泥通常唔係一次過用晒, 只係擺得越 ...

>還有一個問題, 為什麼要將藥劑附在沙粒上, 而不直接制成粉劑呢?
沙粒? 你指顆粒吧? 其實粉劑, 水劑外國都有售, 但主要是給農民大範圍噴灑, 取其觸殺作用. 市面不售可能因為:
1)家居用極危險, 因容易吸入, 觸殺作用的農藥有不少且更安全
2)水劑快沖走, 份量難控制, 溢出的毒水較危險

>小的想請教一下, 即遇水後, 藥力隨即生效, 並隨時間減弱,是嗎?
是, 因為水和微生物會分解. 水解視乎環境的PH值, 鹼性水解快, 酸性慢

"Carbofuran has a hydrolysis t1/2 of 35 d at pH 7.0 and 350 d at pH 6." (即是說室溫25C下濕了食水, 每35日藥效減半)
參考: Gupta, Ramesh C (1994). Invited Review. CARBOFURAN TOXICITY. Journal of. Toxicology and Environmental Health, v.43, p.383-418.

不過一般舊泥是酸性的, 微生物分解為主.

了解~謝謝賜教~^_^  發表於 2012-5-2 23:49
rockyyip2002 發表於 2012-5-2 23:31:21 |顯示全部樓層

混泥時加入好年冬是為了預防用的, 因所有植料中都可能巳有小動物, 另混合泥一般會儲存一兩星期, 甚至更久, 而泥中又會有水份, 所以加入好年冬是有它的好處, 另記得要小心處理好年冬, 因其毒性很强, 對寵物有害, 勿給它們直接吞服, 再者用後記得洗手, 而且要小心儲存呢.

謝謝Rocky分享寶貴經驗~  發表於 2012-5-2 23:52
小野貓 發表於 2012-5-2 23:32:53 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-2 23:25
不會啦~佐治每日還在努力學習,業精於勤!

其實講座果日之後真係好想講返溝泥呢個環節...但係無果日無相機幫d泥影相,所以無講到...
因為見大大上盆將d泥用匙“畢”入花盆時好鬆散,唔會“痴”埋一舊舊,原來要先將d泥炭土整到鬆散先再溝,
我果日返到去都用兩個叉慢慢叉鬆d泥炭去再溝,發現真係好正,
我平時換盆果陣攪到張枱好鬼污糟,依家你講埋呢個溝既方法...真係好多謝你丫
george 發表於 2012-5-2 23:34:31 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2012-5-2 23:32
其實講座果日之後真係好想講返溝泥呢個環節...但係無果日無相機幫d泥影相,所以無講到...
因為見大大上盆 ...

幫到你就好   也請參考其它花友的做法,相得益彰
george 發表於 2012-5-2 23:34:59 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2012-5-2 23:30
>還有一個問題, 為什麼要將藥劑附在沙粒上, 而不直接制成粉劑呢?
沙粒? 你指顆粒吧? 其實粉劑, 水劑外國 ...

謝謝 Sammy 的有用資料啊
george 發表於 2012-5-2 23:35:16 |顯示全部樓層
rockyyip2002 發表於 2012-5-2 23:31
混泥時加入好年冬是為了預防用的, 因所有植料中都可能巳有小動物, 另混合泥一般會儲存一兩星期, 甚至更久,  ...

對,要小心處理!
花花公子 發表於 2012-5-2 23:37:23 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2012-5-2 22:19
換句話好年冬加入泥根本無用 就算溝入植料時喺乾嘅,曰後淋花時都會濕,濕咗就冇無,咁好年冬要黎做乜 ...

Kelly 姐點解話好年冬要濕水就冇用呢? 其實濕左水先至發揮到作用架。
好年冬紫色一粒粒其實係砂粒,毒藥(藥名carbofuran or furadan)黏左係d砂度,遇水就會溶解。
此乃內吸性農藥,植物吸收左有農藥的水份,植物就會變成有毒性,d蟲蟲咬佢就等於自殺,無論有根冇根, 只要能吸水的植株或葉片,都有所用。
此藥毒性強,美國EPA's toxicity category將Carbonfuran列入一級毒性農藥(分4級, 最高1級),比帝先隆重要高一級,雖然係3%, 好毒,所以要小心小心。
撈泥或灑泥面用都有效。我用左幾年都幾好丫。不過而家唔用,正努力試藥中。

Sorry Sammy 先生!  發表於 2012-5-3 00:16
我冇話過即刻冇用喎, 同埋我唔係"姐"囉  發表於 2012-5-2 23:58
謝謝公子分享寶貴經驗~  發表於 2012-5-2 23:51
公子哥,唔喺我話架,喺Sammy姐話架!  發表於 2012-5-2 23:41
taboocat 發表於 2012-5-2 23:37:54 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-2 23:21

謝謝分享。Like! ...

讚成啊,佐治返來,我們花友真幸福。
george 發表於 2012-5-2 23:39:05 |顯示全部樓層
花花公子 發表於 2012-5-2 23:37
Kelly 姐點解話好年冬要濕水就冇用呢? 其實濕左水先至發揮到作用架。
好年冬紫色一粒粒其實係砂粒,毒藥( ...

花花公子 對,昔日我所知的和你相若    當然你的解釋更為詳盡
Karine 發表於 2012-5-2 23:39:15 來自手機 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-2 23:24
Karine, 你都已經是「園藝大師」級了,怎麼會是新手呢

G超大,這個「園藝大師」級別只"係"(是)應用於 "吹水"(空間閒聊)和本人在這裡的活躍情度而訂定,不是真正的種植能手。
你"無"(沒有)理由"唔知"(不知道)"格"(的)

:p  發表於 2012-5-2 23:54
不過我都係同意G大大嫁講法~ 新手要留比小的~  發表於 2012-5-2 23:54

評分

查看全部評分