我的晶石收藏,歡迎交流~

作者: jack872184 發表于 2012-4-30 22:41:24
58153 845
jack872184 發表於 2012-5-6 00:23:13 |顯示全部樓層
purplestar 發表於 2012-5-6 00:14
好耐無買了!但之前買了很多!特別是兩頭尖的水晶柱!

我出帖是為了拋磚引玉,
不如你Post 少少相出來分享下啊~

你介紹的網站好毒啊!找怕我會失控啊!謝謝你!  發表於 2012-5-6 00:48
回復

babycherry 發表於 2012-5-6 00:34:31 |顯示全部樓層
我想問下我岩岩買左舊黑曜石原石,想問有咩步驟要做架?
我淨係用水喉水成舊洗過咋....
一d都唔識.... 請賜教~.~

你放係房度攞,建議定期清洗下....  發表於 2012-5-6 08:08
我會用水洗乾淨佢,跟住播番三日音樂(佛經或聖詩等等)。如果近農歷十五就拎去曬下月光。  發表於 2012-5-6 08:07
我會選擇海鹽水消磁法 ^^  發表於 2012-5-6 00:53
先浄化下,乜你鍾意水晶咩? ^^  發表於 2012-5-6 00:39
回復

bigpig603 發表於 2012-5-6 00:36:17 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2012-5-1 09:30
L.摩洛哥霰石(文石)

交流交流

bsbs copy.JPG bsbsbs1.jpg bs 2.jpg

嘩~ 好多~~  發表於 2012-5-7 10:24
有D圖太細睇唔真呀....(我有老花呀)  發表於 2012-5-6 08:09
jack, 你成功了 XDD  發表於 2012-5-6 00:58
好大舊"玉"啊, 不枉我拋咁大舊磚~XD  發表於 2012-5-6 00:50
bigpig603 先浄化下,乜你鍾意水晶咩? ^^ 發表於 4 分鐘前 <---唔係,係要黎放房架,有乜步驟? 點淨化? 用蒸餾水洗?  發表於 2012-5-6 00:44

評分

查看全部評分

回復

jack872184 發表於 2012-5-6 00:46:18 |顯示全部樓層

其實玩水晶原石的人,主要分2大派,
一派當水晶有某種特殊能量,可以點點點點......
另一派則單純收藏~
我算是後者~
但大家交流亦無妨~

現轉貼資料如下:
日光照射法
把 水 晶 礦 石 放 在 窗 檯 邊 、 陽 台 上 ,讓 陽 光 照 射 個 半 小 時 、 一 小 時 就 夠 了 。 若 是 一 時 忘 記 了 時 間 ,多 曬 一 些 時 候 也 無 妨 。 一 上 午 、 一 下 午 ,時 間 一 到 ,陽 光 自 會 偏 移 ,不 用 擔 心 。
有 些 受 熱 會 褪 色 的 寶 石 ,如 紫 水 晶 ,或 某 些 特 別 鮮 艷 卻 不 穩 定 的 顏 色 ,如 翠 玉 、 紅 寶 、 紅 色 電 氣 石 、 綠 寶 石 、 橙 色 方 解 石 、 粉 紅 色 的 芙 蓉 晶 等 等 ,則 最 好 不 要 使 用 日 光 照 射 法 。
還 有 ,水 晶 球 的 球 體 會 將 陽 光 聚 焦 ,形 成 高 溫 、 高 熱 ,底 下 若 鋪 有 紙 、 布 、 木 板 等 易 燃 品 ,恐 怕 很 快 會 燒 起 來 ,造 成 危 險 。 所 以 ,水 晶 球 在 以 日 光 照 射 法 消 磁 時 ,要 特 別 小 心 ,最 好 就 換 用 其 他 方 法 來 消 磁 。
海鹽水消磁法
用 海 鹽 (即 粗 鹽 ,非 精 製 的 食 用 鹽 ) 溶 在 一 盤 水 中 ,酌 量 即 可 ,沾 起 來 稍 鹹 鹹 的 就 可 以 了 ,不 須 加 太 多 ,造 成 浪 費 ,用 臉 盆 、 澡 盆 、 碗 、 杯 、 桶 盛 裝 皆 可 ,材 質 不 拘 ,塑 膠 、 木 頭 、 鋁 、 鐵 、 陶 、 瓷 都 可 以 。 只 要 能 夠 把 要 被 消 磁 的 水 晶 礦 石 淹 滿 了 就 好 。 重 要 的 是 海 鹽 水 能 將 水 晶 淹 過 頭 ,容 器 的 材 質 不 拘 。
一 般 浸 泡 三 到 四 個 小 時 就 可 以 ,多 泡 久 一 些 也 沒 關 係 。 沈 好 後 用 清 水 沖 一 沖 ,用 毛 巾 概 略 的 擦 一 擦 ,不 再 滴 水 便 可 ,放 著 讓 其 自 然 風 乾 。

但 這 消 磁 方 法 只 玉 器 才 可 使 用 , 其 他 水 晶 絕 不 能 使 用 海 鹽 來 消 磁 淨 化 , 否 則 你 的 水 晶 很 快 會 出 現 各 種 問 題 。

自來水沖洗法
就 是 將 水 晶 礦 石 放 在 水 龍 頭 下 沖 洗 十 幾 二 十 分 鐘 。 可 是 這 樣 會 浪 費 許 多 水 ,除 非 狀 況 緊 急 又 無 其 它 替 代 方 法 時 。

遇 有 一 些 礦 物 易 生 鏽 的 ,如 黃 鐵 礦 ,自 鐵 礦 ,黑 膽 石 ,金 太 陽 ,自 然 銅 ,鎳 鐵 隕 石 ,自 然 銀 ,電 鍍 首 飾 等 ,或 可 能 溶 於 水 或 極 脆 弱 會 被 水 流 沖 散 的 ,如 藍 銅 礦 ,沸 石 ,雲 母 ,透 石 膏 ,沙 漠 玫 瑰 ,或 串 有 絲 線 ,鑲 有 金 屬 ,黏 有 配 件 的 飾 品 等 等 ,皆 不 適 於 泡 在 水 裡 。

我都是後者  發表於 2012-5-6 13:10
哎呀..我講既係babycherry第一種....我都係第一種...  發表於 2012-5-6 08:23
咁你係第一種囉....  發表於 2012-5-6 08:10
我係無辦法下當佢有特異功能!當行到絕望只係搵點寄託希望可以有"奇蹟" XP  發表於 2012-5-6 00:50

評分

查看全部評分

回復

jack872184 發表於 2012-5-6 00:48:25 |顯示全部樓層
接:

海水消磁法
其 實 是 相 當 於 海 鹽 水 消 磁 法 ,只 是 此 法 只 適 用 於 那 住 在 海 邊 的 朋 友 們 ,方 便 取 得 海 水 ,一 般 人 可 能 無 法 如 此 便 利 。

遇 有 一 些 礦 物 易 生 鏽 的 ,如 黃 鐵 礦 ,自 鐵 礦 ,黑 膽 石 ,金 太 陽 ,自 然 銅 ,鎳 鐵 隕 石 ,自 然 銀 ,電 鍍 首 飾 等 ,或 可 能 溶 於 水 或 極 脆 弱 會 被 水 流 沖 散 的 ,如 藍 銅 礦 ,沸 石 ,雲 母 ,透 石 膏 ,沙 漠 玫 瑰 ,或 串 有 絲 線 ,鑲 有 金 屬 ,黏 有 配 件 的 飾 品 等 等 ,皆 不 適 於 泡 在 水 裡 。

淨香消磁法
就 是 用 純 正 的 , 無 雜 質 , 無 加 香 料 的 檀 香 、 沈 香 ,燃 點 一 盆/枝 在 旁 。 點 燃 了 ,藉 其 香 料 所 燃 出 來 的 煙 ,即 可 淨 化 其 週 遭 的 能 量 場 。
朋 友 們 可 不 要 輕 視 了 "香 " 的 效 用 ,看 它 飄 緲 虛 無 、 四 處 輕 飛 ,沒 有 厚 實 感 ,好 像 沒 有 用 到 力 的 感 覺 ,而 擔 心 這 樣 有 效 嗎 ? 事 實 上 ,這 個 "香 " 的 力 量 非 常 強 大 ,它 既 能 凝 結 時 空 ,又 能 轉 換 時 空 ,君 不 見 拜 神 、 請 神 、 問 事 、 卜 筮 ,隨 時 都 要 用 到 香 ,我 們 只 是 利 用 "香 " 在 時 空 交 錯 之 中 來 達 成 "消 磁 "、 "清 潔 "的 作 用 而 已 ,算 是 大 材 小 用 、 牛 刀 小 試 而 已 ,效 果 之 優 良 ,朋 友 們 根 本 毋 須 擔 心 。 因 為 不 是 用 拜 神 的 香 , 所 以 絕 不 會 吸 引 甚 麼 鬼 怪 的 哦 !
事 實 上 ,淨 香 消 磁 法 可 能 是 所 有 消 磁 方 法 中 最 方 便 、 最 有 效 力 的 方 法 ! 一 般 在 各 水 晶 礦 石 店 ,東 西 又 多 又 大 ,那 動 輒 數 百 公 斤 的 礦 石 如 何 能 輕 易 搬 動 去 曬 太 陽 、 去 泡 海 鹽 呢 ? 淨 香 消 磁 法 就 是 店 家 們 最 常 使 用 的 方 法 。

音樂消磁法
這 裡 ,要 強 調 一 下 使 用 自 然 音 樂 ,不 是 震 耳 欲 聾 、 吵 死 人 的 搖 滾 樂 ,更 不 是 愛 來 愛 去 、 要 死 不 活 的 流 行 音 樂 ,而 是 要 如 流 水 、 海 濤 、 蟲 鳴 、 鳥 叫 、 或 如 外 太 空 的 聲 波 "天 籟 ",或 如 古 典 樂 曲 中 的 和 諧 合 絃 等 等 ,所 造 成 的 聲 波 ,持 續 播 放 30 到 60 分 鐘 ,也 是 種 方 便 又 有 效 的 消 磁 方 式 。 這 類 的 CD、 音 樂 帶 ,在 許 多 唱 片 行 的 新 時 代 專 櫃 裏 都 可 以 找 得 到 ,並 不 困 難 。
在 許 多 的 水 晶 礦 石 店 可 發 現 這 類 的 音 樂 被 整 天 地 播 放 著 ,除 了 可 經 常 性 地 、 持 續 性 地 洗 滌 著 每 顆 寶 石 ,又 可 營 造 出 一 種 寧 靜 、 詳 和 ,又 有 靈 性 的 氣 氛 ,對 來 挑 選 購 買 的 顧 客 ,也 是 種 很 實 惠 的 滋 潤 。
聲 、 光 、 電 、 熱 、 磁 ,都 是 能 源 的 不 同 型 態 ,所 以 以 聲 音 的 "振 動 波 " 來 作 消 磁 的 工 作 ,是 很 自 然 ,也 是 很 正 常 的 ,不 要 奇 怪 。

溪流消磁法
這 是 適 合 家 住 在 山 谷 溪 流 、 河 川 旁 的 朋 友 們 來 使 用 ,與 自 來 水 沖 法 有 異 曲 同 工 之 妙 ,但 此 法 更 自 然 ,也 更 好 。 水 晶 礦 石 放 在 溪 流 中 ,讓 其 沖 洗 個 幾 個 小 時 ,不 須 太 死 板 的 刻 意 規 定 ,保 證 清 潔 溜 溜 。
要 小 心 的 是 ,這 河 川 不 要 有 太 過 嚴 重 的 污 染 。 任 何 河 川 都 免 不 了 有 人 、 動 物 來 此 撒 尿 、 拉 屎 、 洗 衣 、 倒 水 的 ,不 太 嚴 重 都 沒 關 係 。 不 要 有 農 藥 污 染 ,不 要 有 毒 魚 的 錆 化 鉀 污 染 ,不 要 有 工 廠 排 放 的 廢 水 ,也 不 要 有 家 庭 污 水 ,糞 水 的 污 染 。 看 看 ,要 是 溪 流 中 的 魚 都 游 起 "仰 式 " 來 ,就 是 白 肚 子 朝 天 死 翹 翹 了 ,水 也 變 臭 了 ,變 黑 了 ,當 然 不 要 在 此 "消 磁 " 。 否 則 ,消 磁 不 成 ,還 變 成 "吸 毒 " 呢 !

土 埋 法
土 埋 法 係 所 有 方 法 中 最 確 實 、 淨 化 效 果 最 徹 底 的 。 說 來 很 簡 單 ,就 在 地 上 挖 個 洞 ,把 要 消 磁 的 水 晶 礦 石 放 進 去 ,掩 蓋 起 來 ,最 少 七 天 ,多 則 十 天 、 半 個 月 也 無 妨 。 尤 其 遇 有 重 病 患 所 使 用 過 的 水 晶 ,或 明 知 哪 顆 水 晶 已 含 有 極 強 、 極 重 的 負 能 量 ,用 土 埋 法 來 消 磁 淨 化 最 好 。 土 地 ,是 孕 育 滋 長 地 上 萬 物 生 命 之 母 ,她 蘊 藏 有 豐 富 的 生 命 力 量 ,相 同 地 ,她 也 有 吸 收 地 上 物 所 產 生 之 負 能 量 ,並 將 之 析 解 、 轉 化 之 功 能 。 如 果 是 太 大 的 污 染 源 ,如 核 廢 料 等 ,那 咱 們 不 敢 講 ,那 對 大 地 之 母 也 是 個 極 為 沈 重 的 負 擔 ; 但 對 幾 個 、 幾 萬 個 由 她 自 己 所 孕 育 出 來 的 水 晶 礦 石 ,再 回 其 懷 中 、 子 宮 中 ,重 新 溫 暖 一 下 、 滋 潤 一 下 ,是 沒 什 麼 問 題 的 。 甚 至 可 以 說 是 很 好 ,因 為 像 是 回 娘 家 ,和 地 氣 重 新 接 通 ,對 水 晶 的 擁 有 者 與 使 用 者 都 是 非 常 好 的 。

土 埋 的 地 方 無 大 限 制 ,一 般 即 可 ,但 避 開 堅 硬 的 砂 石 瓦 礫 堆 ,以 免 水 晶 受 傷 ; 不 要 在 有 腐 土 處 ,即 土 中 含 有 太 多 的 有 機 質 ,如 腐 化 中 的 枯 枝 敗 葉 、 小 蟲 、 動 物 排 泄 物 等 等 。

雷 電 消 磁 法
這 是 利 用 在 大 雷 雨 之 前 ,電 光 閃 爍 之 際 ,由 雷 電 的 光 芒 ,繼 之 以 隆 隆 的 雷 聲 ,對 水 晶 礦 石 所 加 以 的 消 磁 方 式 。 但 注 意 是 雷 電 的 光 芒 ,不 是 利 用 雷 電 的 本 身 ,那 太 難 了 ,也 太 危 險 了 ,沒 有 必 要 冒 此 風 險 。

雨水消磁法
這 可 比 自 來 水 方 法 便 宜 且 實 惠 多 了 ,且 可 常 與 上 法 並 用 ,閃 電 、 打 雷 、 下 雨 ,都 一 起 來 了 。 秋 冬 時 節 ,只 下 雨 ,不 打 雷 ,沒 關 係 ,也 可 以 。 先 讓 雨 下 個 十 分 鐘 ,再 把 水 晶 拿 出 來 讓 其 沖 淋 ,也 可 以 消 磁 的 。

月 光 星 光 消 磁 法
這 是 比 較 柔 性 的 處 理 方 式 ,建 議 與 其 他 的 消 磁 方 式 ,如 煙 燻 、 泡 海 鹽 水 等 法 ,合 併 使 用 。 星 光 、 月 光 都 非 常 柔 和 ,只 要 是 無 雲 的 晚 上 皆 可 ,月 光 亮 時 星 光 淡 ,月 光 淡 時 星 光 亮 ,也 適 合 此 比 較 柔 性 寶 石 ,如 月 光 石 、 方 解 石 、 芙 蓉 晶 、 土 耳 其 石 、 矽 孔 雀 石 等 等 。 這 與 其 說 是 消 磁 ,不 如 說 是 補 充 能 量 !晶簇晶洞消磁法
這 個 道 理 是 和 " 土 埋 法 " 類 似 道 理 ,讓 一 顆 水 晶 礦 石 回 到 比 較 大 的 類 似 母 體 上 ,藉 以 得 到 休 息 、 滋 補 、 充 電 、 與 消 磁 。 母 體 的 體 積 越 大 ,效 果 越 好 ,從 三 、 五 公 斤 起 ,到 十 幾 、 二 十 斤 是 最 理 想 ,五 十 公 斤 以 上 到 上 佰 公 斤 的 是 效 果 最 佳 。 白 水 晶 簇 、 紫 水 晶 洞 都 可 用 ,瑪 瑙 晶 洞 (聚 寶 盆 )也 可 ,大 水 晶 球 旁 、 大 水 晶 柱 上 也 都 可 以 。 大 型 水 晶 礦 石 雖 可 自 行 呼 吸 排 除 不 良 能 量 ,維 持 中 性 ,但 也 常 常 來 點 個 香 、 放 點 音 樂 的 好 。

睇到溪流消磁法,記得見過有人消完磁,粒石無左得番條繩,後來佢改用魚網袋住D石先用溪水消磁...幾攪笑...好似捉魚咁..  發表於 2012-5-6 08:26
回復

jack872184 發表於 2012-5-6 00:51:50 |顯示全部樓層
"babycherry  我係無辦法下當佢有特異功能!當行到絕望只係搵點寄託希望可以有"奇蹟" XP"
我祝你好運

babycherry我建議音樂消磁,或者用香消磁....(點艾絨都得)....  發表於 2012-5-6 08:05
多謝!我都祝自己好運:) 我而家睇緊邊個方法去消磁法! 非常感謝提供資料!!  發表於 2012-5-6 00:53
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 00:59:43 |顯示全部樓層
我比較中意收藏拉長石原石~
我想問樓主閣下既拉長石原石有幾大舊?
回復

bigpig603 發表於 2012-5-6 01:04:32 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2012-5-6 00:34
我想問下我岩岩買左舊黑曜石原石,想問有咩步驟要做架?
我淨係用水喉水成舊洗過咋....
一d都唔識.... 請賜教 ...

babycherry  ~
我個人會選擇海鹽水消磁法
回復

jack872184 發表於 2012-5-6 01:09:47 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 00:59
我比較中意收藏拉長石原石~
我想問樓主閣下既拉長石原石有幾大舊? ...

我舊拉長石原石有5.0cm x 4.5cm x 1.8cm~
回復

ahhung68 發表於 2012-5-6 01:26:41 |顯示全部樓層
我去旅行時都抬咗幾舊沙漠玫瑰返香港, 但冇樓主嗰粒咁通透

圖片好黃呀....拍過拍過...  發表於 2012-5-6 08:03
好鬼靚靚^^  發表於 2012-5-6 05:09
你個D又大又似花la~~  發表於 2012-5-6 01:36
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 01:29:25 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2012-5-6 01:09
我舊拉長石原石有5.0cm x 4.5cm x 1.8cm~

咁應該都幾細舊~
我之前係淘寶買過三舊拉長石原石,睇相好似好細舊~賣家話有200幾300g~
收到貨時,我只有一個感覺: 執到寶~
多彩光,比想像中大舊,品質唔錯~最重要連運費只係80多元人仔~

我5係淘寶買野ga/.\  發表於 2012-5-6 01:40
我舊拉長石放在手掌把玩好hand-fit~XDD  發表於 2012-5-6 01:39
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 02:05:36 |顯示全部樓層
jack872184  我5係淘寶買野ga/.\  發表於 19 分鐘前
有時淘寶都有好野買~

jack872184  我舊拉長石放在手掌把玩好hand-fit~XDD  發表於 19 分鐘前
可能我手大,你果件size對我黎講太細~ 羅黎做吊咀就差唔多~
回復

jack872184 發表於 2012-5-6 02:18:18 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 02:05
jack872184  我5係淘寶買野ga/.\  發表於 19 分鐘前
有時淘寶都有好野買~

咁大舊吊咀好重GA BO~XDD

我陀得起~kaka 借俾我陀一陣先丫~我戴過拉長石會越戴越多彩光越有光澤咖~  發表於 2012-5-6 02:31
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 02:38:48 |顯示全部樓層

睇左樓主既令令收藏,我都show翻某少部份收藏~

晶簇
水晶_17.JPG 水晶_15.JPG 水晶_12.JPG
紫晶
水晶_16.JPG 水晶_14.JPG 水晶_13.JPG 水晶_11.JPG

瑩石

好似係海藍寶

好似叫青堇石

某個櫃筒

拉長石
水晶_06.JPG 水晶_05.JPG 水晶_04.JPG 水晶_03.JPG 水晶_02.JPG 水晶_01.JPG

jellyfishy  你喜好係透透藍藍的石~  發表於 4 小時前

水母大大~你猜對了~月亮光拉長石係我既至愛~
其實我比較喜歡透紫光既拉長石~ 不過好難搵到價錢岩心水同合眼緣...

jack872184  好大大大大大大大大啊~XP  發表於 昨天 12:08
你話我隻手好大大大大大大大大啊~   

好漂亮啊~~~  發表於 2012-5-8 04:40
你喜好係透透藍藍的石~  發表於 2012-5-7 10:26
好大大大大大大大大啊~XP  發表於 2012-5-6 12:08
回復

bigpig603 發表於 2012-5-6 04:28:39 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2012-5-6 02:38
睇左樓主既令令收藏,我都show翻某少部份收藏~

晶簇

拉長石咁大舊80蚊咁抵

仲係3舊加埋先係80幾人仔  發表於 2012-5-6 12:34
回復

natsuki 發表於 2012-5-6 04:37:19 |顯示全部樓層

看到大家的石頭很漂亮, 馬上把我的破爛挖出來拍照.

放了很久的方解石(Calcite)
CIMG8488  f.jpg

石英 Quartz
CIMG8491  f.jpg

個方解好靚啊!  發表於 2012-5-12 01:49
方解感覺好冰涼  發表於 2012-5-6 08:02
回復

bigpig603 發表於 2012-5-6 05:07:51 |顯示全部樓層
natsuki 發表於 2012-5-6 04:37
看到大家的石頭很漂亮, 馬上把我的破爛挖出來拍照.

放了很久的方解石(Calcite)

挖出來 嘩好通透
回復

cklife 發表於 2012-5-6 08:40:35 |顯示全部樓層
我唔係show石仔,我D石仔太小家子氣喇.....
我係show首飾盒,我好孤寒,一直以黎都唔捨得買個好D既容器,裝我D細細粒石仔。

前兩日經過商場,見到依個木製首飾盒,特價$14X.....佢話如果我要再平D賣比我...
結果我$130買左...巧中意個盒呀....
D粗野當堂升左身價咁樣喎.....日日望住真係好開心...
真係要用個靚D既盒呀....D石都好似靚左好多咁...哈...

八王爺 ~舒俱萊超正,我有條手珠帶紫,靚嘅舒俱萊^^  發表於 2012-5-7 19:42
個盒真係好索喎~  發表於 2012-5-7 10:27
我要睇舒俱萊!我最近好想買。心大心細。個盒太靚了,石都升哩咗....好得呀CK!  發表於 2012-5-7 09:23
條長筒形係咪碧茜,好似好靚...影近d...俾我欣賞下 ^^  發表於 2012-5-6 13:48
回復

ahhung68 發表於 2012-5-6 10:38:21 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-6 08:40
我係show首飾盒,我好孤寒,一直以黎都唔捨得買個好D既容器,裝 ...

cklife  圖片好黃呀....拍過拍過...  發表於 2 小時前

這張應該唔黃啦, 睇到我呢舊好似用黃泥砌成咁, 樓主嗰舊係有晶體的感覺 !

上年旅行都見到好多沙漠玫瑰~有d染左色~~  發表於 2012-5-6 13:14
我想問清潔佢會唔會好麻煩...我記得佢好易碎...  發表於 2012-5-6 10:56
質感真係好唔同....你舊我覺得似手工皂...  發表於 2012-5-6 10:56
回復

ahhung68 發表於 2012-5-6 11:00:22 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-6 08:40
我係show首飾盒,我好孤寒,一直以黎都唔捨得買個好D既容器,裝 ...

cklife  我想問清潔佢會唔會好麻煩...我記得佢好易碎...  發表於 44 秒前

其實又唔係想像中咁易碎, 我都冇埋過佢, 就咁擺喺個櫃度! 初初擺時, 會覺得間唔中有啲沙的物體跌落唻, 但而家冇啦
回復