適合係室內種既仙人掌?

作者: 悠遊鳥 發表于 2008-4-6 15:26:32
2978 6
到底有咩野仙人掌適合係室內種嫁?

之前試過種幾種,但係都種唔好,愈種愈瘦……
JenniferC 發表於 2008-4-6 19:57:24 |顯示全部樓層
仙人掌、仙人球之類的在室內種當然會越來越瘦,因為佢地好需要陽光,就算係彩春峰、虹之玉之類都一樣。
若果你有地方種垂吊的多肉植物,你可以考慮以下的,可放在照到朝陽或太陽西斜的地方種:
圖:佛珠<<click
圖:玉珠簾
回復

siuyin 發表於 2008-4-7 00:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 悠遊鳥 於 2008-4-6 15:26 發表
到底有咩野仙人掌適合係室內種嫁?

之前試過種幾種,但係都種唔好,愈種愈瘦……

回復

四少 發表於 2008-4-7 00:52:24 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-6 19:57 發表
在照到朝陽或太陽西斜的地方種 ...

"在照到朝陽或太陽西斜的地方種" 仙人掌、仙人球之類 點解唔得 ?
回復

四少 發表於 2008-4-7 00:56:16 |顯示全部樓層
原帖由 siuyin 於 2008-4-7 00:10 發表

無, 即係咩位置, 你問人都要比人知清楚 d, 若用燈就好多都可以種, 唔用燈就要睇有幾暗.
再者, 你種的定義又係點 ??? 好多人買所謂的 仙人掌 放到死了又再換, 外面仲有 d 有個膠套住的真仙人掌可放好耐, 不過就唔見得有生長

一般唔洗太曬的你可種 蟹爪蘭 (好似咁叫) ... d 花仲好靘, 聖誕節左右開 ...
回復

JenniferC 發表於 2008-4-7 10:07:04 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-4-7 00:52 發表

"在照到朝陽或太陽西斜的地方種" 仙人掌、仙人球之類 點解唔得 ?

因為只有朝陽或只有太陽西斜的陽光還未夠,愈種愈瘦的問題仍然存在。
當然若果要種在室內地方而完全不見陽光的做法都會有,不過就是錢及地方的問題了,可以參考一下這個:
>>请教补光问题
要留意時間長短及光原距離的問題(光原太近會燒傷的)

回復

悠遊鳥 發表於 2008-4-7 21:12:53 |顯示全部樓層
好鍾意仙人掌又無得種……唉……唯有向其他方向發展啦……香港真係太細啦!!
回復