棵花有咪事呀?

作者: jolin 發表于 2008-4-6 10:57:44
1901 5
唔知有無人知道棵花究竟有咪事,最近先換咗啲料,仲起緊花,唔知點解啲葉同啲根會咁的.麻煩晒

個圓形的物體是否介殼虫,我未敢掂佢住呀
cf0 發表於 2008-4-6 14:56:18 |顯示全部樓層
煩, 中左蕉 wor, 已經咁大獲拿!!

如果係我(嗱,如果係我暏), 我會唔要佢, 傳開去其它花就仲大獲, 看一下其它植物的葉底有無事 (而家好去睇啦)!!!
你等佢開完花, 可能全屋都係啦 !!
回復

6792 發表於 2008-4-6 17:10:32 |顯示全部樓層
掉了就可惜啦,你先用鉗仔夾走見到果d虫,再用辣椒水噴下佢,如果冇改善先買d專業d o既藥吧
回復

四少 發表於 2008-4-6 18:53:52 |顯示全部樓層
介殼唔難攪, 好多時都有, 只要將佢盡量格離, 定期清洗乾淨, 慢慢就會無. 以前曾在某花墟最大的連鎖店見 d 蘭花有, 個人就教我清除了點些皂水 ... 做多幾次就無...
回復

jolin 發表於 2008-4-6 21:31:36 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-4-6 18:53 發表
介殼唔難攪, 好多時都有, 只要將佢盡量格離, 定期清洗乾淨, 慢慢就會無. 以前曾在某花墟最大的連鎖店見 d 蘭花有, 個人就教我清除了點些皂水 ... 做多幾次就無... ...

多謝晒,我媽咪替我用牙籤整走佢哋,不過唔知入面仲有無呀,好恐怖呀!
回復

四少 發表於 2008-4-8 19:59:39 |顯示全部樓層
細心 d 挑走, 特別基部葉 "啦" 中間, 小的都唔好放過 ...
勤力小小就得嫁喇, 密 d 定期清, 只要定期清佢就無得繁殖下一代, 所以呢 ... 總有一日可以無事 ~

不過發現得咁遲 ... 你以後要多加留意啦 ...
回復