我的空中蓮園

作者: 雀梅老漢 發表于 2012-4-27 17:53:48
29240 160
雀梅老漢 發表於 2012-6-16 10:27:31 |顯示全部樓層

這一盆聖女, 一開始是養在很漂亮的紫色瓷盆裡, 被我不小心打爛了, 臨時在街上買了地盤用的泥斗, 拆咗提手, 唔怕跌, 唔怕曬, 用來種碗蓮真是太好了, 5蚊一個, 要買多幾個!

托係手度影一張, 大家就知呢個盆有幾大啦。 咁先係碗蓮吖嘛

霸著松樹的位置先! 旁邊是由金剛兄屋企打劫來的射干, 依家生長良好

這是江南春的蓮蓬

聖女的蓮蓬

地盤用的泥斗~~又平又正^^此帖一出又升價!  發表於 2012-6-16 15:48
的確有個比較就明白實際尺寸,比想像中細好多  發表於 2012-6-16 13:14
點解越睇越中毒架...有種子先...會否分享或出售 ?  發表於 2012-6-16 10:49

評分

查看全部評分

回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-16 12:32:11 |顯示全部樓層

Z133Z133  點解越睇越中毒架...有種子先...會否分享或出售 ?
=========================================

碗蓮結子好難, 睇來好哋哋, 過二日會冇端端枯萎。所以我依家都唔知會結到幾多蓮子,但親戚朋友話要嘅已經排哂隊。所以到11 月我睇下有幾多蓮子, 再決定會唔會攞出來分享。
回復

malike 發表於 2012-6-16 12:32:30 |顯示全部樓層
Woooo, so nice...
回復

適少少 發表於 2012-6-16 12:43:38 |顯示全部樓層

唉吔

好毒呀

我毒發添

有冇人有碗蓮分享, 救我呀

回復

適少少 發表於 2012-6-16 12:58:13 |顯示全部樓層

雀梅老漢  呵呵, 冇得救啦你!飲美沙酮頂住先啦 !  發表於 3 分鐘前

唯有買舊煲湯嘅蓮藕頂住先囉

回復

JENWU 發表於 2012-6-16 16:23:59 |顯示全部樓層

我的碗蓮現在才發芽, 會否趕及今年開花呢 請問樓主是一棵一盤還是數棵一盤呢, 因為我有三棵, 要是一棵一盤, 我就要去搶泥斗啦...

回覆點評:

雀梅老漢  正常來講, 從蓮子發芽到開花, 要60多天, 如果北方可能來唔切, 但香港夏天長, 應該冇問題. 當然要你種得好先. 一棵一盆好一些, 二棵一盆的話, 盆要很大
謝謝指導, 現在浸緊泥, 過二天可以移種, 希望種得好, 今年有花睇啦!
回復

金剛 發表於 2012-6-16 18:47:29 |顯示全部樓層

昨晚打開膠水桶竟發現兩隻斑腿泛樹蛙,見到大嗰隻脹起肚揹住隻小蛙好溫馨,嗰刻好想拍下來,可惜相機正在充電中~~

原本打算今早再打開嗰膠水桶拍照,點知竟變成咁 " 斑腿泛樹蛙的卵 "  師兄^^好快我就有很多樹蛙蝌蚪,haha

回復

金剛 發表於 2012-6-16 19:29:31 |顯示全部樓層

回覆點評

雀梅老漢  哇, 真係不可思議 , 我從未見過 ! 我先同你預訂一些蝌蚪。

相片中的斑腿泛樹蛙是我上年養的

蝌蚪食紅蟲,枯葉,死蝦,水草等,幼蛙可餵食蟻,果蠅和蟀毛等,成蛙

以昆蟲包括蟋蟀、甲蟲及蒼蠅為主食。蟀毛是蟋蟀剛孵化出來的形態, 又叫針頭蟀. 其實小樹蛙

會叫吃所有比牠細小的昆蟲, 毛可以在這水族店買得到, 食物供應較隱定.

http://www.froghome.cc/(蛙友交流網)
回復

金剛 發表於 2012-6-17 14:18:32 |顯示全部樓層

回覆點評

Z133Z133  好可愛...但會不會整天/晚上 ..叫不停

不會!因為仍很細隻....相片中嘅小蛙是斑腿泛樹蛙嚟,牠原本的尾部脫變成雙腿後,就開始不留在水裡,跳到水缸上,

起初由蝌蚪養起時,我是買紅蟲(急凍的,香港不可出售新鮮)給牠們吃,但由於牠已變成小蛙,

我未能提供這些食物(餵食蟻,果蠅和蟀毛)...所以就放到生態農場裡,

因為生態農場需要多樣性生物  #該農場採用生態種植,即利用各類生物平衡共存,不用農藥,

連有機農藥也不用...透過生物鏈達至共存的種植方法

mingfunming  好聽話喎...影相時識唔識擺post

拍照後,我已很快就放回魚缸裡,因為牠會跳走

雀梅老漢  好可愛! 但一年都係咁細吖? 我養過角蛙,餵細蟀,都有少少經驗。但蟀毛就唔知。

當然不是咁細隻,相中的是幼蛙階段,因變成小蛙後不熟水性,有一些跌回水中浸死了

斑腿泛樹蛙是中型蛙種

雄蛙約50毫米,體型略大的雌蛙可達70毫米。背腹扁平,呈淺褐色,體色可稍為改變以配合周

圍環境,皮膚光滑,有零星小疣粒,背部或有交叉形花紋。大眼睛,鼓膜明顯,後肢有半蹼趾

端吸盤發達。 ~~被捕捉或受驚時會即時排尿。

生活習性

斑腿泛樹蛙可適應不同海拔的各種生境中,常見棲息於淡水沼澤、池塘和樹叢間。

蝌蚪為雜食性,但以水生植物等為主食;成蛙以昆蟲包括蟋蟀、甲蟲及蒼蠅為主食。

師兄 喺你嗰度養,會唔會變成空中飛蛙...

================================

回覆點評

esmonhk  佢地唱歌嗎?一齊唱都好熱鬧  

呵呵^^夜晚我會聽到大自然大合唱,真係好熱閙

不過!依架個場斑腿泛樹蛙喺佔少數目.....中秋節你哋過來賞月,兼一齊和唱都好喎

雀梅老漢  培養出飛蛙就好啦, 生物界大發現吖, 就怕由18樓飛出去, 飛蛙變扁蛙 ! 係咪要好大嘅空間吖? 要有一個大玻璃箱先養到 ?  

大自然才是牠們理想的家,可以自由往返,隨處覓食

回復

mingfunming 發表於 2012-6-17 19:12:38 |顯示全部樓層
老漢兄...請問它是蓮嗎?

回復

mingfunming 發表於 2012-6-17 20:20:40 |顯示全部樓層
mingfunming 發表於 2012-6-17 19:12

剛買回來 (因為中毒太深), 個盆要多大?
回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-18 08:18:18 |顯示全部樓層

尋晚風大雨大, 我將盆聖女搬到床頭, 與她同眠。或者因為荷香的緣故, 我尋晚夢見自己撞到李白啦!
佢猛咁讚我盆聖女靚, 話要分D蓮子---佢自號青蓮居士, 要種幾盆咁嘅蓮先可以名符其實,咁話噃。我話,分俾你都得, 咁我有乜著數先?佢話咁你想要乜著數吖?
我話: 我知你都好窮, 又冇乜本事, 除著車大炮, 就係寫詩叻,你寫首詩俾我啦!
佢話:寫詩吖嘛, 好易啫,係咪寫乜都得? 我即刻吟一首讚呢盆聖女。。。。
我話:唓, 讚蓮花即係讚你自己啫, 咁我又冇乜著數,唔得! 你要寫一首讚我靚仔嘅!
佢話:咁你即係唔想俾我啫, 不如我寫一首讚天下太平嘅,對我來講已經好違心啦,好唔好?
我話:緊係唔得啦,天下太平同我有乜關係? 天下又幾時太平過吖? 要讚我靚仔, 冇得傾 !
佢話:咁你即係有意難為我啫,我如果吟著呢首嘢,後人會鬧我無恥吖!
我話:咁我分種藕俾你,你寫唔寫吖?
佢咬牙切齒:好啦, 死就死啦,成交!
我話:寫首詩讚我啫,好難為你咩,要死要活咁嘅死人樣!我同你講,你唔可以交行貨,俾心機寫,就算比唔上靜夜思咁流行,至少要入到唐詩三百首,如果唔係我唔收貨吖。
佢話:喂,你咁即係打橫來講啫, 唐詩三百首又唔係我編嘅,我點保證一定入選!蘅塘退士孫洙呢個清朝茂李根本就唔識嘢,佢自己有冇寫一二首似樣嘅傳世吖? 自己都唔點, 憑乜野做評判?
我話:你冇理,總之佢嘅書流行,流行就大哂,我等呢個世紀嘅人淨係信服一個真理: 邊個出名,邊個就偉大!我為咗出名, 都想出街裸跑!
佢話: ....... 我依家有少少懷疑你呢度D人同我到底係咪同文同種 ? 我等唐人冇理由有你等咁白痴嘅後人!
我話:我就肯定係漢族,你呢我就唔知啦, 有人話你有胡人血統噃。冇講咁多,你有乜理由話姓孫嘅選得唔好,我等都係通過佢嘅書先知道你嘅詩咋,你要多謝佢知唔知吖? 不知感恩,你仲叫居士, 居乜野士吖你!居屎啦 !
佢話:佢緊係唔識嘢啦,三百首入邊,有乜理由杜甫同王維都多過我吖? 王維多我二首就算啦,杜甫一個後生仔,選咗成38首,比我足足多11首,真係荒天下之大謬 !你依度俾唔俾人講粗口吖,我。。。。
我話:唔講得,罰款吖!你原來係因為呢樣心理不平衡!好啦,總之我呢首你盡量努力啦,寫得好嘅, 話唔定都入選到三百首,你咩又多一首!你多一首,分分鐘王維又要減一首,咁你就同佢併列亞軍囉,銀牌都唔錯啦。
佢話:我好希罕咩!我李白係屈居人下嘅人咩? 同你講,你都唔明嗰啦。 其實你唔使咁執著, 一首詩可以留係全唐詩入邊,都算係可以傳世啦。
我話:喂,你有冇常識吖?冇常識都要睇電視啦!全唐詩,五萬幾首,邊個睇吖?依家除咗傻佬同黐線佬,邊個會去一首一首睇完五萬首先?咁又邊個會知道我靚仔?冇得傾,入選唔到三百首,蓮子同種藕你就唔使旨意啦,我俾塊荷葉你頂係頭度當草帽,都好符合你青蓮居士呢個雅號。
佢話:唉,怕咗你啦,我返去度一度,聽晚再過來搵你。
。。。。。。。

======================================================
mingfunming  咁早就放毒? 後面嗰盆一串心好靚喎... 另外問一問, 我盆花如要加泥, 是否只加 '唐泥'?
係,淨係塘泥就得。加D雞屎肥係下邊做基肥,再加滿水

回復

cowslip 發表於 2012-6-18 08:56:58 |顯示全部樓層
細細盆,好方便呀!年年夏天去花墟都溫唔到碗蓮買,只可以睇你地d相
回復

mingfunming 發表於 2012-6-18 09:50:14 |顯示全部樓層
補張相你看看

另外...你要開頁新板, 看你寫小說.
回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-18 10:04:46 |顯示全部樓層

我頭先冒住變豬頭(雖然依家已經幾似)的危險,係天臺度影低呢幾張楚女嘅相,希望各位今日開心 !

聖女同楚女, 分唔分辨到吖 ? 俾大家講下,講得最好嘅,有獎!獎品----------------------------------------保密!
=====================================================
覆:
Z133Z133  睇完白明,,,犯人做咩要穿黑白間條衫,,,,,你睇下個採花賊
------------原來源自於此, 今日先知! 諗諗下, 我衣櫃入邊, 間條T恤都好多.......
回復

mingfunming 發表於 2012-6-18 10:11:52 |顯示全部樓層
雀梅老漢  哈,原來係淺藍色。 你都係要換盆。 這一朵係之前淨低嘅, 你唔換盆,就好難有新花啦。嗯,橫風橫雨,講下笑逗大家開心!  發表於 9 分鐘前

換了個 30cm 盆, 用住先. 今天原本想去元朗買泥及肥料, 但是好大雨
回復

mingfunming 發表於 2012-6-18 10:14:57 |顯示全部樓層
mingfunming 發表於 2012-6-18 09:50
補張相你看看

Z133Z133  花墟 38蚊 貨 ?  發表於 4 分鐘前

元朗買, $45
回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-18 11:11:14 |顯示全部樓層

枕頭上的蓮花夢
北方人識剪紙, 將心中的美好事物剪好貼係床邊的窗上。睡眼惺忪時,灰白窗口上的剪影會帶你入一個美好的夢鄉。我等南方人冇呢個手藝, 唯有在窗口種幾盆好花,祈求淡綠色的, 粉紅色的剪影也能為我們帶來好夢

=======================================
覆評:

malike  意境高呀... 老漢兄!
==========
影靚相, 我比金剛兄差幾條街! 要吸引人睇,就要兵行險著, 影D冇人影嘅, 呵呵。 呢幾張逆光相, 係我枕頭望上去嘅角度---朝早眼一睜開, 就見到咁嘅天空, 咁嘅剪影, 好催眠,令人唔想起身。聽朝早如果掛8 號, 就啱哂啦 !
回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-18 14:15:39 |顯示全部樓層
麥家俊會長  玩兩日快啲放返去天台了,佢地唔鍾意室內,好快您就會發現開花嘅生理時鐘亂咗,然後睇住啲荷葉邊緣慢慢變黃~
===========================
明白,風球一除就會放出去。多謝提醒!
回復

mingfunming 發表於 2012-6-18 17:26:27 |顯示全部樓層
mingfunming 發表於 2012-6-17 19:12

金剛  ~~你又變大户人家

???
回復