我的空中蓮園

作者: 雀梅老漢 發表于 2012-4-27 17:53:48
29190 163
mingfunming 發表於 2012-6-6 13:10:32 |顯示全部樓層
又放毒...
回復

金剛 發表於 2012-6-6 14:07:47 |顯示全部樓層
mingfunming 發表於 2012-6-6 13:10
又放毒...

回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-6 14:26:14 |顯示全部樓層
雀梅老漢 發表於 2012-6-4 13:06
金剛  聖女令人想入非非~~  
====================
睇嚟好色之人不止老夫一個, 金剛賢弟也是同道中人啊 ! ...

金剛  出處: 《楞嚴經》:「如存不存,若盡不盡,如是一類,名非想非非想處。」 典故: 非非:原為佛家語,表示虛幻的境界。想到非常玄妙虛幻的地方去了。形容完全脫離現實地     
====================================

金剛老弟佛典諳熟, 讓人佩服啊 .。 滯於色相, 看不到色即為空, 本就是我輩凡夫俗子的通病。 所幸園藝館的幾萬會員, 都是色迷迷之人, 能悟透的沒有幾個。 既然大家都是耽迷於色而不能自拔, mingfunming兄話我成日放毒,就有些少唔公平。 查實是佢自己中毒已深, 無可救藥,對世間色相毫無抵抗啊。

“浮屠不三宿桑下者,不欲久生恩爱 ”, 好像是出自二十四章經,說有道高僧也不敢在同一棵樹下住三晚, 怕日久情生,有眷戀之心。。。。。我天天對著幾盆蓮花百看不厭,摸下聞下,淋下潑下, “朝朝頻顧惜,夜夜勿相忘”, 恨不得抱上床一起睡。。。。。 看來是別想得道了。呵呵

但好似我咁嘅老狐狸, 當然都會為自己辯護 --- 明朝的張岱說:“人無癖不可與交,以其無深情也;人無疵不可與交,以其無真气也。” 癖,疵,都係病 。

金剛,MING兄, 我等都係有病嘅人, 因為有病, 所以可愛吖嘛。

回復

金剛 發表於 2012-6-6 14:57:19 |顯示全部樓層
雀梅老漢 發表於 2012-6-6 14:26
金剛  出處: 《楞嚴經》:「如存不存,若盡不盡,如是一類,名非想非非想處。」 典故: 非非:原為佛家 ...

應無所住而生其心~~出自金剛經

有居士問及「應無所住而生其心」一句。
紫柏禪師曰:「如何是應無所住而生其心?」士惘然。
師曰:「汝問我,我為汝說。」士遂問。
師忽擊案曰:「聞麼?」曰:「聞。」師曰:「此非而生其心麼?」
又曰:「汝是有心聞,無心聞?」曰:「無心聞。」師曰:「此非應無所住麼?」
復說偈曰:「木魚打得頻,怕痛忽生瞋;汝若知痛處,禹門度金鱗。」

人有病, 天知否 ?  發表於 2012-6-6 15:15
回復

金剛 發表於 2012-6-6 15:25:31 |顯示全部樓層
回覆點評:

雀梅老漢  人有病, 天知否 ?

能分辨  有分別

一而三  都合一

體不二  真平等

明自心  心自明

..............__/l\__.............

回復

金剛 發表於 2012-6-6 16:15:31 |顯示全部樓層
澳門荷花節喺今個月16-24號舉行,雀梅兄會去看看嗎?
順道探訪麥家俊會長都好
回復

cowslip 發表於 2012-6-6 22:57:16 |顯示全部樓層
白色的好靚,睇圖原來真係生得好高,總算明白點解唔可以種係大風的位置啦///
回復

malike 發表於 2012-6-7 07:19:15 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-6-6 16:15
澳門荷花節喺今個月16-24號舉行,雀梅兄會去看看嗎?
順道探訪麥家俊會長都好 ...

澳門荷花節? Address please!

係每年夏天六七月全澳門主要嘅街道公園廣場都有荷花展出,而所謂"荷花節"活動主要係"龍環葡韻"舉行~  發表於 2012-6-9 16:45
回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-8 07:42:33 |顯示全部樓層

好清雅脫俗嘅顏色呀~正  發表於 2012-6-9 23:50

評分

查看全部評分

回復

mrssiu 發表於 2012-6-8 08:24:12 |顯示全部樓層
在俗世裡的這片樂土,每天看看、撥弄這些清麗脫俗的花,樂而忘憂!
回復

金剛 發表於 2012-6-8 15:46:03 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-6-7 07:19
澳門荷花節? Address please!

荷花和澳門早已結下不解之緣,除了澳門未填海前的地形像荷花外,其區旗和區徽上都是以蓮荷花為圖案。自 1999 年回歸以來,澳門每年都舉行荷花節,讓居民和遊客近距離接觸荷花,了解荷花對於澳門的意義。

今屆澳門荷花節將於 2012 年 6 月 16 日至 24 日在議事亭前地、氹仔的龍環葡韻、盧廉若公園、紀念孫中山市政公園、花城公園等地舉行,讓荷花的芬芳回蕩於澳門的每個角落。荷花節將會展出約 3000 盤共 60 多個荷花品種,琳瑯滿目,應有盡有;而且還有一系列的其他活動,包括花藝展、攝影展、講座、「快樂綠手指—荷花栽種篇」工作坊,讓大眾親自栽種荷花,以及「尋找夏荷芳蹤」生態導賞活動等,包羅萬有,滿足不同喜好的你。
日期 2012 年 6 月 16 日 至 2012 年 6 月 24 日  
時間提示 各活動時間不同,可參閱官方網址。
地址 議事亭前地、氹仔的龍環葡韻、盧廉若公園、紀念孫中山市政公園、花城公園及澳門市內的綠化區、圓形地等
電話 8504 1209

連結 澳門民政總署

「快樂綠手指—荷花栽種篇」工作坊

尋找夏荷芳蹤

提示 6 月 9 日將會有「快樂綠手指—荷花栽種篇」工作坊,6 月 24 日則有「尋找夏荷芳蹤」生態導賞活動,有興趣可以瀏覽相關網頁。

謝謝荷花節資料, 剛剛國內返港, 度下期先! :)  發表於 2012-6-9 23:40
種藕就應該冇啦, 但唔知現場會唔會有蓮子賣呢 ? 好想去, 但可能行唔開.........  發表於 2012-6-9 13:16
回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-9 10:28:19 |顯示全部樓層

小心, 意志不堅定者請掩眼!  放毒嘅, 又來了 !

久盼的江南春, 無與倫比的江南春

此花著黄裳,披綠紗,戴紅帽, 厚實莊重, 含芯護蕊, 既有大家閨秀的風姿, 而顏色又不同凡俗, 嬌妍可人, 媚發骨裡, 又有一種煙視媚行的江湖風情, 與聖女的潔白出塵大相徑庭----聖女若比做少女, 江南春更像一位新婚的少婦, 嬌艷逼人,既優雅又誘惑。。。。。 不愧是我蓮園中的花王 !

這二個多月來我頂著太陽擺弄爛泥, 臉黑了五分, 腰瘦了一圈, 指甲裡還常留有洗不淨的汙泥..... 這一切, 此刻總算都有了回報 !

就嚟毒死我喇~點算~~  發表於 2012-6-9 23:51
靚到呀! 嘖、嘖、嘖、嘖、嘖、嘖、嘖、嘖、嘖...  發表於 2012-6-9 23:41
情濃最動人!!!  發表於 2012-6-9 16:43
見到老漢話要小心,我就乖乖地拿住扶手杖看,怕毒到我跌倒~~  發表於 2012-6-9 16:18

評分

查看全部評分

回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-9 10:48:45 |顯示全部樓層

這是小白子午蓮, 半夜才開, 好久沒開了,差點被我換掉了, 呵! 上個星期我下了一小包(用報紙包)雞屎肥, 給她最後通牒, 果然現在就有花了 !

答MING兄: 係啊, 爛泥種白藕, 雞屎換靚花, 是我們愛蓮一種的口號 !

我真係要包雞屎肥比我d 花...  發表於 2012-6-9 22:02
這叫做交換...你唔比些好嘢佢, 又怎會開花你看. 老漢兄...  發表於 2012-6-9 14:24

評分

查看全部評分

回復

麥家俊會長 發表於 2012-6-9 16:42:29 |顯示全部樓層
係咪過來睇荷花啊,歡迎喎~
來緊嘅星期六開幕啦,不過呢幾日啲荷花已經擺放係好多街道公園等等,已經全部都係精品新品,香港睇唔到架~
至於話種子種藕就冇得賣架~(其實唔少人會偷偷摘啲蓮子嘅~)
如果真係過來我一定接待您地~

回復

金剛 發表於 2012-6-9 16:52:55 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2012-6-9 16:42
來緊嘅星期六開幕啦,不過呢幾日啲荷花已經擺放係好多街道公園等等,已經全部都係 ...

我好想去~~雀梅師兄話近來忙,抽唔到時間!未知其他花友有無興趣去
=========================================

回覆點評:

麥家俊會長  如果有時間咪來行下啦~ 您上次組團去您度"行劫"都咁多人參與,應該有人都會想來~

謝謝麥會長~~

如果有時間咪來行下啦~ 您上次組團去您度"行劫"都咁多人參與,應該有人都會想來~  發表於 2012-6-9 16:55
回復

雀梅老漢 發表於 2012-6-9 16:54:04 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2012-6-9 16:42
來緊嘅星期六開幕啦,不過呢幾日啲荷花已經擺放係好多街道公園等等,已經全部都係 ...

我好想去啊, 會長, 盡力爭取去。 尤其是聽你講可以做偷花賊嘛, 呢味嘢我好拿手吖! 係金剛農場入屋打劫都試過了, 仲有乜嘢怕 !

希望會長呢幾日睇緊D , 冇俾人偷晒, 等金剛佢等香港兵團殺度嚟先有大茶飯食吖嘛  !  

我都未出動,未有咁快冇晒嘅~  發表於 2012-6-9 23:41
幾時組團?  發表於 2012-6-9 17:05
回復

金剛 發表於 2012-6-9 17:03:17 |顯示全部樓層
雀梅老漢 發表於 2012-6-9 16:54
我好想去啊, 會長, 盡力爭取去。 尤其是聽你講可以做偷花賊嘛, 呢味嘢我好拿手吖! 係金剛農場入屋打劫都 ...

有大茶飯食,想吓都開心^^

雀梅兄~無你喺度,佢哋唔知夠唔夠膽郁手

==================================

回覆點評:

我幾時已經變成江湖上傳說已久的, 黑白兩道聞名喪膽的,,,,,採花大盜啦 ?金剛兄, 你始終先係大佬輩嘅, 你要擔起責任,快D組團啦。

雀梅兄: 我澳門唔熟悉,要問問其他花友.....
==================================

回覆點評:

JENWU  開團啦, 我都好想去, 不過要就時間, 如果時間許可, 我會參加! 有2位江湖大佬睇住, 壯膽好多!

今次大佬話只許成功不可失敗~~唔好咁大聲呀!

盡力提供一切支援!!!  發表於 2012-6-9 23:41
開團啦, 我都好想去, 不過要就時間, 如果時間許可, 我會參加! 有2位江湖大佬睇住, 壯膽好多!  發表於 2012-6-9 18:04
我幾時已經變成江湖上傳說已久的, 黑白兩道聞名喪膽的,,,,,採花大盜啦 ?金剛兄, 你始終先係大佬輩嘅, 你要擔起責任,快D組團啦。  發表於 2012-6-9 17:19
回復

麥家俊會長 發表於 2012-6-9 23:49:58 |顯示全部樓層

花友們,好唔好整返一圍半圍~
回復

金剛 發表於 2012-6-11 18:29:35 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2012-6-9 23:49
花友們,好唔好整返一圍半圍~

要會長破費唔係太好意思^^大佬依架潛緊水,唔通比佢up中我哋有大茶飯食 可惜我喺半個出家人

==============================

回覆點評

JENWU  荷花宴好正喎, 但一天行程恐怕來不及啊...  

原本打算住一晚酒店,後來朋友話時間夾唔到,去唔到~~

麥家俊會長  聽日就開幕啦,我重係影啲靚相啦~

期待你的花照

聽日就開幕啦,我重係影啲靚相啦~  發表於 2012-6-15 23:59
荷花宴好正喎, 但一天行程恐怕來不及啊...  發表於 2012-6-13 16:35
回復

Z133Z133 發表於 2012-6-14 18:06:47 |顯示全部樓層
係花墟搵唔到...碗蓮種子,,,,到此post...解毒
回復