我的空中蓮園

作者: 雀梅老漢 发表于 2012-4-27 17:53:48
29032 163

雖然注冊咗快三年了, 但我一向潛水唔出聲, 所以至今仲係屬於"初登記花友, 算係新人. 新來乍到,問聲大家好先!
之前一直都係中意玩盆景, 特別喜歡雀梅, 所以取咗個咁嘅名. 但後來發現我嘅天台太曬, 又唔係日日係屋企, 雀梅盆景時時因失水死亡, 傷心到要跳樓嘅例子數不勝數, 無謂多提了。
最近經多番考慮, 覺得我嘅天台應該適合種蓮, 理由如下:

第一,夠陽光,蓮花要開得好, 聽人講, 最好每日要有5至8個鐘頭的太陽
第二,天台風大,雖然18樓啫, 但掛風球時, 風聲如虎,葡萄鐵架呯呯作響,好似要凌空飛去, 嚇死人!我種嘅葡萄每年都係結子後被吹到成地都係! 白玉蘭都時時慘遭荼毒, 攔腰折斷都試過, 好得人驚!  但係, 蓮一般唔會生太高, 而且識搖擺卸力, 冇有怕;
第三, 只要我俾足水,就算離開去旅行十幾日, 都唔會有事, 唔困身。
第四,我種咗幾年睡蓮,效果唔錯,開好多花, 都間接證明種蓮是可行的.

下咗決心, 就四週圍搵蓮子,香港好似冇人賣荷花, 上淘寶網查,好似好多, 乜靚品種都有! 但經過幾次上當受騙, 先慢慢知道原來大多數都係騙人的。其中又以江蘇宿遷的店賣假種子的最多, 大家一定要小心。佢等大多用一般人食嘅蓮子來騙人。大家都知, 蓮大致可以分為藕蓮,子蓮,同埋花蓮。藕蓮,係主要産藕嘅, 一有花蕾, 都掐了它, 以保證藕的營養,所以花都唔會靚;子蓮,主要係為咗收蓮子, 所以品種要求蓮蓬特別大, 結子特別多嘅。只有花蓮, 先至係為了觀賞花而培養出來的。

今年好彩,經綱友介紹, 終於找到一家湖南的店,店中有一位全國著名的種蓮專家叫楊德高,因為培養新種,攞無數獎,全中國人都叫佢種蓮老楊。 向該店買了種藕同蓮子來, 前日先至空運到港 --- 用的是韻逹快遞, 路上竟然走了7天(上海停了4天),住宅仲要加收30元!  好彩店家的包裝好細心, 收到種藕還是鮮嫩的, 不然哭都冇淚!

以下我慢慢將種蓮的經過分享俾大家睇!與大家一起學習。

評分

查看全部評分

雀梅老漢 發表於 2012-4-27 17:56:41 |顯示全部樓層

這是我的天台,未貼過圖,我試下先!
雀梅老漢 發表於 2012-4-27 18:27:05 |顯示全部樓層

天台一角,幾個大缸, 加一些小的膠盆,準備全部種蓮, 那些膠盆當然是無孔的。
還有一個是蒸溜水桶, 我攔腰切開, 也想種碗蓮, 開花時再蓋好, 蓮在水桶裡!呵呵

這是種了三年多的睡蓮, 這二天開得很好, 但我不知品種。 有誰知道嗎?

評分

查看全部評分

雀梅老漢 發表於 2012-4-27 18:32:53 |顯示全部樓層

種藕一般要把藕尾露在水面,等長出葉子後就不用了。 我聽老楊師傅說, 露尾主要是針對北方天冷時說的, 香港天氣熱, 這一點不是太要緊。但我還是謹遵教人教誨。
這品種叫聖女

秋霜紅

左上呢種叫聖女,右邊係紫花梭魚草, 三粒紅色係魚糧,缸入邊養了一些小魚,防蚊

楚女

秋霜紅。 老楊好人送多幾棵, 所以有重複嘅

杏黃,藕就最大, 唔知花會唔會最大

楚女

這個品種叫春煙。

這個不是藕種, 是紫花梭魚草

江南春。 這是最貴的品種, 要重點保護

蓮子切了外皮, 在泡。 這個品種可能係洛神女。之所以說“可能係”, 因為蓮子的品種不是太能確定,只能知道她母本是洛神女, 但父本不是太確定。
大多数蓮花是異花授粉的,即使開花時套上網袋,可以防止蜂蝶傳粉, 也不是十分有把握, 因為還有風為媒 ! 所以買回來的蓮子只是知道她阿媽是什麼品種, 她自己是什麼, 開花時先至知 !

所以, 初學者種蓮, 要想確實得到某一個種, 一定要買藕種,買蓮子始終會有意外。

請問閣下的膠花盆,從那兒買到  發表於 2012-4-27 21:48

評分

查看全部評分

雀梅老漢 發表於 2012-4-27 21:44:42 |顯示全部樓層
剛才雷電交加, 天幕似墨, 暴兩如注, 蓮盆水位超出警戒線 ! 我在雷雨中, 在天臺上, 一手執傘,一手把一盆盆的積水倒掉, 把大缸裡的水抽出來..... 這樣的苦心, 老天都看在眼裡了吧?

歌曲蘭花草裡有一句: 朝朝頻顧惜, 夜夜勿相忘。這一句形容我現在種蓮的心情正好。其實我也有八九盆蘭花, 但我一向少理! 因為有人對我說: 蘭花是懶人種的花, 太認真養的, 多數會把蘭花種死 !這句話可能要得罪愛蘭一族。

睇天氣, 今晚半夜還會再落雨, 我要不要起床呢?

評分

查看全部評分

麥家俊會長 發表於 2012-4-27 22:05:05 |顯示全部樓層
又多一位愛蓮人,歡迎歡迎~
看您能夠有一個天台種蓮真是幸福~
可是其實荷花都不應該在當風處種植的,不過傷害不會太大的說~
"老楊"吧~我今年也買了幾款迷你碗蓮,來花時分享一下芳容~

評分

查看全部評分

雀梅老漢 發表於 2012-4-28 09:30:15 |顯示全部樓層
麥家俊會長 發表於 2012-4-27 22:05
又多一位愛蓮人,歡迎歡迎~
看您能夠有一個天台種蓮真是幸福~
可是其實荷花都不應該在當風處種植的,不過傷害 ...

會長講得啱, 但係冇辦法。 香港地, 陽光足, 又冇乜風嘅地方, 真係難搵! 天臺有 1米2嘅圍墻, 所以生得唔係太高嘅話, 應該可以捱到。
你都幫襯老楊啊? 真係太好啦, 大家多D交流下。 老楊話會過來睇我嘅貼, 如有問題會通知我。
雀梅老漢 發表於 2012-4-28 09:31:21 |顯示全部樓層
esmonhk兄, 你問嘅問題我已經留言答你。

多謝分享資料,今日去花店了  發表於 2012-4-29 21:43
雀梅老漢 發表於 2012-4-28 09:35:47 |顯示全部樓層
今早起身幫蓮盆倒水, 見棵棵都挺拔有力, 明顯比啱啱種下時精神咗好多 ! 但係影出嚟大家未必感覺到, 所以就唔影住, 過幾日啦。
mrssiu 發表於 2012-4-29 10:49:57 |顯示全部樓層
多謝樓主的分享.  很羨慕您的空中花園, 希望常常看到您的更新, 讓小的沾上小小靈氣...
雀梅老漢 發表於 2012-4-29 15:06:05 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2012-4-29 10:49
多謝樓主的分享.  很羨慕您的空中花園, 希望常常看到您的更新, 讓小的沾上小小靈氣... ...

多謝! 我會KEEP住直到開花結子。多謝關注!
soy 發表於 2012-4-30 00:08:05 |顯示全部樓層
其待更新
雀梅老漢 發表於 2012-4-30 09:10:33 |顯示全部樓層

聖女, 第一片葉嫩黃, 中間是一抹胭脂紅,我對將來的花色很期待!旁邊的紫花梭魚草也脫去嫩黃,展出新綠了。

春煙

秋霜紅

杏黃, 那麼粗的藕, 本應長得快點才是, 現在一比, 好似仲慢一些 。

楚女

秋霜紅

楚女

江南春, 生長得很好

聖女

評分

查看全部評分

雀梅老漢 發表於 2012-4-30 10:26:11 |顯示全部樓層

蓮子也發芽了! 由左至右, 依次是玉杯,洛神女,一捧雪。 當然只不過是“可能係”。蓮子也漲大了一半

嘩, 真係好有趣~  發表於 2012-5-3 21:39
好利害!請多多指教,我剛開始學種  發表於 2012-4-30 13:20
大開眼界!  發表於 2012-4-30 11:36
雀梅老漢 發表於 2012-4-30 13:26:42 |顯示全部樓層
雀梅老漢 發表於 2012-4-30 10:26
蓮子也發芽了! 由左至右, 依次是玉杯,洛神女,一捧雪。 當然只不過是“可能係”。蓮子也漲大了一半 ...

esmonhk  好利害!請多多指教,我剛開始學種  發表於 6 分鐘前

mrssiu  大開眼界!  發表於 1 小時前

-------------------------------------------------------------------
指教唔敢當, 大家一起學,有咩問題大家討論下,呢度應該有好多前輩高手。再唔係,我就上網問老楊 !
香港種蓮好吖, 得天獨厚,氣候溫暖,陽光充足。我的睡蓮年頭開到年尾,冇停過,1月2月過年時,出太陽就有花! 真係著住大褸睇睡蓮 --呢D嘢,北方人好難想像嘅 !
雀梅老漢 發表於 2012-5-2 09:12:47 |顯示全部樓層

芽有三吋长了 ! 浸蓮子我係朝晚換二次水 , 直接用水喉水衝。

看過圖,我剛放左三粒種子落水試下成唔成功  發表於 2012-5-2 22:12

評分

查看全部評分

dick168 發表於 2012-5-3 14:09:21 |顯示全部樓層

可以

下次去湖南都要買的蓮子番嚟學吓種蓮花,我曾經有一棵白色蓮花很靚,後來因冇時間打理c鳥,遲的補張照片睇吓請教是甚麽品種?

終於温番張相喇。

白色蓮花

白色蓮花

可唔可以幫我順便買埋?我都想種唔同嘅蓮花~~THANKS  發表於 2012-5-4 14:29
雀梅老漢 發表於 2012-5-4 11:36:12 |顯示全部樓層

以前受騙留低的品種, 唔知乜種, 都唔知今年開唔會開花

開始生根了, 過二日就落盆種了

以前嘅死剩種, 今年再唔開花, 我就連葉帶藕煮咗來食 !

楚女

聖女

混合品種,左上的是聖女, 中間的紫花梭魚草已經成個少女款啦

雜種, 到開花時先知. 右下角是春煙. 仲有一隻蠑螈游緊水,眼利嘅人可以睇到 !

杏黃

秋霜紅,目前為止,此盆生長最慢, 可能係我將佢擺係另一盆紅楊的下邊, 遮了唔少陽光,所以先至咁. 今日調佢出去

楚女

秋霜紅

江南春, 最貴的品種, 但不嬌生慣養, 最健康,簡直係每個鐘頭都唔同 !
mrssiu 發表於 2012-5-4 12:34:12 |顯示全部樓層
蓮葉大得好快! 其實D 水要幾耐換一次?

隻蠑螈在四點鐘位置? 希望老花眼冇睇錯!

冇錯,你真係犀利。 換水? 冇換過吖。 呢排雨水多,有時水太多,就倒一D出來,但就冇換過。  發表於 2012-5-4 12:59
dick168 發表於 2012-5-4 16:26:13 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-5-3 14:09
下次去湖南都要買的蓮子番嚟學吓種蓮花,我曾經有一棵白色蓮花很靚,後來因冇時間打理c鳥,遲的補張照片睇 ...

可以。

期待  發表於 2012-5-4 17:09