返回列表 發新帖

在淘寶買的園藝戰利品

作者: ahgeeinheaven 發表于 2012-4-21 15:45:35
9641 56
KATY 發表於 2012-4-24 13:51:55 |顯示全部樓層
為減低風險
1) 貴的
2) 要小心處理的
3) 有時限的
4) 趕用的
都不用集運, 會比貴d運費, 直送到手

我用集運的都是一般東西, 衫褲鞋襪, 家居用品, 文具雜貨, 飾物... ...
回復

coco846 發表於 2012-4-24 14:57:40 |顯示全部樓層
我都好想買花架,你可唔可以PM條LINE比我呀!

已pm你啦  發表於 2012-4-24 20:22
回復

ahgeeinheaven 發表於 2012-4-24 20:28:06 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩, 花架加左價!加左$10呀
回復

coco846 發表於 2012-4-26 22:53:15 |顯示全部樓層
twiggy 發表於 2012-4-22 10:45
我是買$75 人仔。真係好平

請問你係咪係淘寶買?可唔可以PM資料比我?
回復

twiggy 發表於 2012-4-26 23:12:17 |顯示全部樓層
coco846 發表於 2012-4-26 22:53

http://item.taobao.com/item.htm?id=9664820901
回復

twiggy 發表於 2012-4-26 23:14:52 |顯示全部樓層
coco846 發表於 2012-4-26 22:53

我不識用PM 啊。你收到我留言嗎?

http://item.taobao.com/item.htm?id=9664820901 我在這裡買架好快送到去堔圳
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-4-26 23:24:19 |顯示全部樓層

TWIGGY見唔見到左手邊係你個頭像(沙律張相)下方, 有一個藍色信封, 發消息, 按下去就可以SEND PM給人,

舉例: 如果我想SEND PM給你, 就會係你個頭像(沙律張相), CLICK去個藍色信封便可以了~

你嘗試吓先, 唔識我再教你~
回復

龜貓人 發表於 2014-7-12 23:00:58 |顯示全部樓層
我也想知那位何生的公司資料,可以給我嗎?

你在花友JJCC嘅留言果度,按點評問啦  發表於 2014-7-13 17:42
回復

happy12345 發表於 2014-7-14 05:52:58 |顯示全部樓層
呢個係仿架,買番正宗愛麗斯都係多10元至20元,d料差好遠架
回復

ahgeeinheaven 發表於 2014-7-14 15:06:06 |顯示全部樓層
happy12345 發表於 2014-7-14 05:52
呢個係仿架,買番正宗愛麗斯都係多10元至20元,d料差好遠架

正品和彷品點分?有正品的圖片嗎?
回復

kip928 發表於 2014-7-15 17:25:56 |顯示全部樓層
我都成日淘D 園藝野...積埋積埋都好多....
最近一口氣淘左十個種菜盆...十幾個IRIS 花盆..

重可以淘D 果蠅誘捕器同液...試過...好得.....依家每樽入面都幾百隻XD

鋤, 鏟, 膠管砌支架

種植箱

防蟲網
回復

ahgeeinheaven 發表於 2014-7-15 18:05:25 |顯示全部樓層
kip928 發表於 2014-7-15 17:25
我都成日淘D 園藝野...積埋積埋都好多....
最近一口氣淘左十個種菜盆...十幾個IRIS 花盆..

淘種菜盆運費貴嗎?用集運定直接運到香港?
回復

kip928 發表於 2014-7-15 18:43:53 來自手機 |顯示全部樓層

呢間係上海,400 rmb 8個700個隻!我連埋其他盆運去廣州total 60rmb共25kg
係廣州運落黎就要210rmb
因為體積大,共兩大箱野,所以集運以體積黎計
但講到尾,應該比香港平
回復

ahgeeinheaven 發表於 2014-7-16 12:04:28 |顯示全部樓層
kip928 發表於 2014-7-15 18:43
呢間係上海,400 rmb 8個700個隻!我連埋其他盆運去廣州total 60rmb共25kg
係廣州運落黎就要210rmb
因為體 ...

為起黎百零蚊個盆連運費仲要送到屋企就真係抵過香港買。你間集運公司係邊間?可以話我知嗎?想做個參考
回復

kip928 發表於 2014-7-16 12:50:33 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2014-7-16 12:04
為起黎百零蚊個盆連運費仲要送到屋企就真係抵過香港買。你間集運公司係邊間?可以話我知嗎?想做個參考 ...

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=qc8po83a950

呢間!
佢DEFAULT 用京廣速運, 會貴少少....但由你叫佢PACK..到寄到你公司/家....可以做到今日中午前叫佢寄....第二朝就到..
另外...你可以叫佢用平D個間....叫精英速遞.....會遲一兩日到..
好似我今次寄花盆咁...我叫左佢用精英送......星期一寄...星期四收倒.....價錢就由本來既260RMB.....減到210 RMB  
回復

happy12345 發表於 2014-7-16 23:04:40 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2014-7-14 15:06
正品和彷品點分?有正品的圖片嗎?

我唔係話你呀,係有花友分享條Link果間,

我朋友買過中伏,所以提醒下大家淘淘好多假貨,

小心d姐,至於點分真假,呢個架我未買過,花盤就

買過好多,摸上手就會知,所以好多花盤去蚊蚊店買,

大小都有又唔使運費
回復

ahgeeinheaven 發表於 2014-7-16 23:44:18 |顯示全部樓層
happy12345 發表於 2014-7-16 23:04
我唔係話你呀,係有花友分享條Link果間,

我朋友買過中伏,所以提醒下大家淘淘好多假貨,

哦。。我還以為自已買左假野添 ,我個花架應該係正品,有包裝同埋用左兩年都無裂/爛。我而家通常淘膠既花盆,1加侖那種,幾蚊人仔,平過12蚊店。通常買幾個再搭少少赤玉土、花肥、花藥。唔係平好多不過一次買齊,岩晒我呢種懶人

咁又係,送上門唔使自己拎,大盆既話淘淘真係比較多款式  發表於 2014-7-20 07:59
回復