在淘寶買的園藝戰利品

作者: ahgeeinheaven 發表于 2012-4-21 15:45:35
9642 56
ahgeeinheaven 發表於 2012-4-23 09:18:09 |顯示全部樓層
gcintia 發表於 2012-4-23 04:02
我唔明點免國內?

即係賣家免郵費寄國內地方(免費運到國內集運中心),我們只需付由集運中心寄到香港那一程運費
回復

KATY 發表於 2012-4-23 13:57:11 |顯示全部樓層
集運真係抵好多o家

寄香港商業區 > 首1kg 15RMB, 績重每kg 5RMB.
寄住宅 +25rmb, 有(車笠)可到門口

回復

jeffreyngcm 發表於 2012-4-23 15:25:28 |顯示全部樓層
我未試過用集運, 係咪要先通知集運中心你買左啲貨既資料, 佢幫你收貨再寄比你架?

佢會唔會幫你check貨架?如果係香港收貨先發現有問題咁點攪呀?

係呀,淘.既做法係寄晒去集運中心,然後你上網憑發貨號碼認領,group埋一齊計運費及發到香港  發表於 2012-4-23 19:50
回復

gcintia 發表於 2012-4-23 19:08:07 |顯示全部樓層
KATY 發表於 2012-4-23 13:57
集運真係抵好多o家

寄香港商業區 > 首1kg 15RMB, 績重每kg 5RMB.

我明啦,我地係澳門都係咁,不過首2kg收mop10,但要自己取貨
回復

gcintia 發表於 2012-4-23 19:10:33 |顯示全部樓層
如果係珠海取貨重平,每件唔計大細收rmb$3
回復

ahgeeinheaven 發表於 2012-4-23 19:45:45 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-4-23 15:25
我未試過用集運, 係咪要先通知集運中心你買左啲貨既資料, 佢幫你收貨再寄比你架?

佢會唔會幫你check貨架 ...

我試過代購然後集運回港又試過自己bid然後集運,so far未試過大問題。
我搵人代購時試過賣家發少件貨,叫中間人幫我追番退款。果次追到但覺得集運唔會同你check貨。
所以我買貴重野或者易碎既野會叫賣家直接送到屋企,免得因小失大。如果直接寄,韵達比順豐平。
回復

JJCC 發表於 2012-4-24 00:14:04 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-4-23 15:25

佢會唔會幫你check貨架 ...

如果用集運, 要接受一定的風險, 只係如何做, 令風險減低,
即使唔做集運, 直接送到, d速遞員都唔會等你check晒d貨有無問題, 先走架~

SO, 如果用集運, 我會建議,
1. 唔好一次過集太多, 特別係未試過集運的朋友
2. 留意店舖的位置係邊, 如果上海, 北京偏遠地方, 要3-4日先到廣州, 選返珠三角地方, 1-2日就到廣州, 要夾返時間, 以免貨品留係集運公司太耐
3. 太貴, 太易爛的, 唔建議用集運啦~

我試過賣家比錯貨我架, 肯好只係顏色唔同, 影响不太大, 而賣家又願意退返小小錢比我, 我都唔會攪退貨~

回復

JJCC 發表於 2012-4-24 00:27:17 |顯示全部樓層
分享比大家睇下, 今日收到的貨~
5間店, 共重7.5KG, RMB50
琴晚10點聯絡買家, 老公話今朝巳經收到啦~
回復

ahgeeinheaven 發表於 2012-4-24 00:32:28 |顯示全部樓層
JJCC 發表於 2012-4-24 00:27

好奇想問下,你通常淘啲咩架?
回復

JJCC 發表於 2012-4-24 00:46:30 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2012-4-24 00:32
好奇想問下,你通常淘啲咩架?

我係一個c9, 乜鬼都淘啦~ 哈哈哈~

今次淘左, 去沙灘用有遮頂的帳篷, NOTEBOOK用的散熱器, 換季用的壓縮袋,  仲有大量種子~

我都係c9^^,我主要淘家品,有時都淘衫嘅~  發表於 2012-4-24 12:41
回復

gcintia 發表於 2012-4-24 03:39:20 |顯示全部樓層
gcintia 發表於 2012-4-23 03:50
我都買左16盆AV,好彩個個都無事

係阿,全都是苗
回復

gcintia 發表於 2012-4-24 03:42:26 |顯示全部樓層
提醒大家,我取貨的店主話,近五一唔好訂大件貨,因為海關一定開來打稅
回復

gcintia 發表於 2012-4-24 03:43:58 |顯示全部樓層
JJCC 發表於 2012-4-24 00:46
我係一個c9, 乜鬼都淘啦~ 哈哈哈~

今次淘左, 去沙灘用有遮頂的帳篷, NOTEBOOK用的散熱器, 換季用的壓縮 ...

我淘到vip3啦,真係覺得自己過份

wah~ V4, 勁呀!!!!  發表於 2012-4-24 11:57
我淘到V4,會唔會仲過份...- -"  發表於 2012-4-24 10:01
回復

gcintia 發表於 2012-4-24 03:45:28 |顯示全部樓層
JJCC 發表於 2012-4-24 00:27

點可以5間店一起包裝?
回復

gcintia 發表於 2012-4-24 03:49:26 |顯示全部樓層
我想問集運係咩公司,我係澳門未聽過,可唔可以介紹一間等我問下運唔運到澳門

我又真係唔知...  發表於 2012-4-24 10:10
回復

JJCC 發表於 2012-4-24 09:58:25 |顯示全部樓層
gcintia 發表於 2012-4-24 03:42
提醒大家,我取貨的店主話,近五一唔好訂大件貨,因為海關一定開來打稅

仲有1/7, 雙十,呢D日子扣關常見!
回復

JJCC 發表於 2012-4-24 12:05:28 |顯示全部樓層
簡單D, 我衣家用緊係廣州間快递公司 , 為"A"
你所賣貨的淘寶店, 為"B"

當你在不同的淘寶店買貨, 如五間不同店, 即B1, B2, B3, B4, B5
在訂貨時, 送貨地址係送去A, 當你在查核運送情況時, 看到A巳簽收貨品, 即代表A巳代收你的貨
當B1, B2,B3, B4, B5 5間店都巳到齊A店, 就可以通知A店把5件貨品, 一同包裝送到香港地址~

而我用開個間公司, 係唔會折開貨品, 收到後, 齊貨, 全部一次過包好, 寄黎香港~
就好似我之前post張相咁, 5件貨, 一大包咁樣~
回復

tomtomtom 發表於 2012-4-24 12:25:45 來自手機 |顯示全部樓層
淘寶有間官方合作的集運公司,可以送circle k添(只限細件貨物)。呢類公司都唔會驗貨。
回復

ahgeeinheaven 發表於 2012-4-24 12:38:46 |顯示全部樓層
JJCC 發表於 2012-4-24 09:58
仲有1/7, 雙十,呢D日子扣關常見!

死啦,我正搞緊集運,有個賣家又話貨品斷色斷碼又要去廠攞貨,唔知趕唔趕到51前送到

有D危喎~ 趕唔切咪照送左其它D先~  發表於 2012-4-24 15:19
回復

gcintia 發表於 2012-4-24 12:45:21 |顯示全部樓層
JJCC 發表於 2012-4-24 12:05
簡單D, 我衣家用緊係廣州間快递公司 , 為"A"
你所賣貨的淘寶店, 為"B"

可唔可以俾廣州間快递公司聯絡QQ或方法給我,唔該!

pm左比你啦~  發表於 2012-4-24 15:11
回復