//////////朝鮮薊//////////

作者: matinfeng 發表于 2007-7-25 14:53:53
4443 15
听講有种植物叫朝鮮薊.營養价值超高.對肝臟超有益.維他命勁多.
各位老兄.有它的圖片嗎?吾該晒!
EddieOR 發表於 2007-7-25 15:01:56 |顯示全部樓層
朝鮮薊是產自歐洲的草本植物,16世紀初時就是王宮貴族們的珍餚,而一般平民只能在婚禮中才見得到的高級食材。因為珍貴,17世紀時開始大量的栽種成為歐洲各國主要的蔬菜之一。聰明的日耳曼民族德國人用醫學的眼光將朝鮮薊的成分Silimarine萃取液當作醫療肝病的藥劑,推廣給全世界。

近年來日本政府為全面改善日本人嗜酒所引發肝問題,透過學者的研究與業者合作大量的將朝鮮薊製成營養保健品供應給日本國人使用。

現代飲食造成肝的負擔

現代飲食講求快速、顏色、美味與方便保存,因此從生產、處理、製作過程中容易使用農藥及人工色素、香料、防腐劑等食品添加劑,這類加工食品所含的這些對人體有負擔的添加劑無形中慢慢的囤積在體內容以造成肝臟的負荷,肝臟如果沒有隨時分解這些添加劑導致不堪負荷細胞受損時就容易造成身體的不適。因此積極的讓肝臟保持最佳狀況是身體健康的要件之一。
回復

Tony 發表於 2007-7-25 18:45:32 |顯示全部樓層
好似亁花咁喎....
回復

matinfeng 發表於 2007-7-25 20:21:59 |顯示全部樓層

//////////朝鮮薊//////////

EddieOR
版主             吾該晒你. 講得好祥細呀.
                     吾知響香港有冇得買呢??

回復

PACO 發表於 2007-7-25 21:24:01 |顯示全部樓層
當然有啦,你可以係較大型西式的超市找到,個名叫(亞枝竹)!!另外更有醃製過的亞枝竹,不過營養價值就唔知一唔一樣了!
回復

matinfeng 發表於 2007-8-11 19:47:17 |顯示全部樓層
搵左好耐都吾見有[亞枝竹] 既??????
回復

PACO 發表於 2007-8-11 21:13:28 |顯示全部樓層
原帖由 matinfeng 於 2007-8-11 19:47 發表
搵左好耐都吾見有[亞枝竹] 既??????

提示:九龍塘又一城大形超市(生果部時有時冇!最好打電話去問吓先,tel:22658698)
回復

EddieOR 發表於 2007-8-11 21:38:14 |顯示全部樓層
原帖由 matinfeng 於 2007-7-25 20:21 發表
EddieOR
版主             吾該晒你. 講得好祥細呀.
                     吾知響香港有冇得買呢??

係 Yahoo 拍賣見到,你可以去搵搵
回復

小雲 發表於 2007-8-12 18:01:30 |顯示全部樓層
我上星期在花墟見過有種子賣,但要待秋冬先好播種吧,而且始終都是歐洲地方的農作品,好難捱得過香港的夏天啊....看書話要種成2年才會開始有花開.....
回復

matinfeng 發表於 2007-8-17 21:09:10 |顯示全部樓層
嘩.等咁耐.好難捱喎
回復

Tony 發表於 2007-8-17 22:56:18 |顯示全部樓層
原帖由 小雲 於 2007-8-12 18:01 發表
我上星期在花墟見過有種子賣,但要待秋冬先好播種吧,而且始終都是歐洲地方的農作品,好難捱得過香港的夏天啊....看書話要種成2年才會開始有花開..... ...

2年才會開始有花開..........咁唔種好過種喎
回復

小雲 發表於 2007-8-18 18:14:38 |顯示全部樓層
我有棵種左半年,但近月實在太熱,稍有1﹣2日忘記淋多D水就捱不住死掉了!
回復

matinfeng 發表於 2007-8-23 12:02:15 |顯示全部樓層
小雲兄.
你是否響花墟買种子架.

回復

小雲 發表於 2007-8-23 21:59:47 |顯示全部樓層
不是啊!是朋友從外國購買再轉贈幾粒給我的,但上個月在花墟見過有種子買,是台灣牌子的。
回復

carlo 發表於 2007-8-23 22:41:01 |顯示全部樓層
又一城 taste 多數有架 ,  有個人仲係咁叫我買黎茶牛油食喎 , 真唔真架 ? 點食既 je ?
回復

小雲 發表於 2007-8-24 10:39:08 |顯示全部樓層
有時睇書講話會用黎做沙律......外國人咩都搵黎做沙律架嘛~ 我諗都可以伴一o的肉清炒咁啦。
佢既營養價值好高,o係歐洲係一種健康食物黎架,又稱健康之皇!對心臟,降贍固醇之類好有幫助咁話架。
回復