夏季對迷迭香的生長疑問

作者: 沙咀釣友 發表于 2012-4-7 22:40:44
7131 38
其實香港o既夏天係咪不利迷迭香o既生長呢? 因為上年夏天在下o既兩棵迷香生長速度比冬天慢好多...... 加上有版友話怕迷香捱唔過夏天, 所以有此一問.
cklife 發表於 2012-4-9 21:24:34 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-9 18:40
我上網睇種迷迭香去水要好不要晒等等,我用沙嚟種,花盤放在樹陰下,都一樣唔得。  ...

要唔要試下我個方法,我用靚土3:珠石1,用高身盆種(即泥深D),澆透一次水可以撐到一星期有多,先再淋第二次。
夏天放遮陰又涼爽既地方渡夏,秋冬天又會搬番出去露天既地方由得佢日曬雨淋。

夏天我唔落肥...只係太乾先會淋下去...秋天就會換盆加基肥...
回復

yukyo 發表於 2012-4-9 20:42:48 |顯示全部樓層
我盆迷迭香種左四年,舊年爛左三份一,就剪左佢,而家重好地地,重有兩盆BB。好似silicon咁話,迷迭香唔鐘意濕腳,夏天要通風遮陰。
回復

silicon 發表於 2012-4-9 20:08:06 |顯示全部樓層
最重要泥土要不積水,沙質土就很啱佢,而且澆水不用太頻;
夏天將來臨前,改放於屋簷下或裝遮光網略為遮陰,
但要保持通風良好,亦有充足散射光線
回復

dick168 發表於 2012-4-9 18:40:33 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2012-4-9 17:25
咁有恆心呀師兄......
我見嘉道理果度d迷香成棵樹仔咁我估應該好粗生喎....... 種o左又死死o左又種..... ...

我上網睇種迷迭香去水要好不要晒等等,我用沙嚟種,花盤放在樹陰下,都一樣唔得。
回復

沙咀釣友 發表於 2012-4-9 17:25:34 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-4-9 17:18
種了七八年迷迭香,死了又種、種了又死,我覺得迷迭香真係好難種架,無端端佢就死咗,而家又插了幾盤睇吓得 ...

咁有恆心呀師兄......
我見嘉道理果度d迷香成棵樹仔咁我估應該好粗生喎....... 種o左又死死o左又種....... 知唔知咩解究呢?
回復

沙咀釣友 發表於 2012-4-9 17:08:10 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-4-8 23:09
夏天太熱的確唔啱佢生長
熱得滯可能會生長停頓,喺呢個時候唔應該有大轉變(例如換泥)
水同肥都唔好比太多 ...

咁我上年可能落得太多水...... 將心比心熱屎辣辣人都想飲多D水...... 俾太多水O既後果就係學你話齋, 生長停頓, 仲無啦啦枯O左半棵......

我以前種既迷迭香都係比我浸死架...  發表於 2012-4-9 21:18
回復

沙咀釣友 發表於 2012-4-9 17:11:42 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-8 14:41
我冬天種過迷蝶香,一星期就枯左我都唔知要點種

我係買兩盤$10o既種返一兩個月見佢健健康康先敢換盤咋.......
自己植株6枝得返2枝...... 我o既成功率唔高......

換盆要睇季節,春秋天涼涼地先換盆會無咁易死...  發表於 2012-4-9 21:18
回復

dick168 發表於 2012-4-9 17:18:32 |顯示全部樓層

種了七八年迷迭香,死了又種、種了又死,我覺得迷迭香真係好難種架,無端端佢就死咗,而家又插了幾盤睇吓得唔得喇。

我比你好...我種死左三年...第四年開始成功...今年係第五年,依家盆野有一歲多...算幾好...似乎木質化左之後更易打理..  發表於 2012-4-9 21:19
回復

siu茹 發表於 2012-4-8 14:41:53 |顯示全部樓層
我冬天種過迷蝶香,一星期就枯左我都唔知要點種
回復

Kabo 發表於 2012-4-8 22:10:44 |顯示全部樓層
迷迭香 我都有種到死左,係繽X買過包種子,開頭得一半發芽,一直都健康良好,一年多就不知道什麼原因瓜了。

現在用扦插方法種迷迭香,已兩年了都OK,換盆時它好小氣,動一動就有一半枝葉死了。
回復

fnv234 發表於 2012-4-8 23:09:30 |顯示全部樓層
夏天太熱的確唔啱佢生長
熱得滯可能會生長停頓,喺呢個時候唔應該有大轉變(例如換泥)
水同肥都唔好比太多,因為吸唔晒易爛根死

讚成...仲有係如果環境許可既,換一個通風又較涼既地方會比較好渡夏...我放散射光地方OK...  發表於 2012-4-9 21:17
回復

siu茹 發表於 2012-4-9 23:23:56 |顯示全部樓層
聽完各位師兄既經驗,都覺得迷跌香幾難種,種死左1次迷蝶香之後就冇再打算種佢!
回復

草民 發表於 2012-4-9 23:44:10 |顯示全部樓層
siu茹 發表於 2012-4-9 23:23
聽完各位師兄既經驗,都覺得迷跌香幾難種,種死左1次迷蝶香之後就冇再打算種佢! ...

一D都唔難種!泥土疏水透氣就得,我都係放平台露天日曬雨淋,夏天日日淋水至流落底盆。
回復

siu茹 發表於 2012-4-10 00:41:00 |顯示全部樓層
草民 發表於 2012-4-9 23:44
一D都唔難種!泥土疏水透氣就得,我都係放平台露天日曬雨淋,夏天日日淋水至流落底盆。 ...

唔識點分點先至透氣,又唔知邊隻泥透氣

或者咁講...淋水係泥面,睇下佢有幾快係盆底流番出黎,越快越透氣....依個係我自己既觀念,不知對不對...  發表於 2012-4-10 11:00
回復

dick168 發表於 2012-4-10 10:55:52 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-9 21:24
要唔要試下我個方法,我用靚土3:珠石1,用高身盆種(即泥深D),澆透一次水可以撐到一星期有多,先再淋第二 ...

我而家插僅六盤,如果成功就試下你個方法。謝謝!
回復

pianist_iris 發表於 2012-4-10 12:37:58 |顯示全部樓層
其實我覺得唔難種wor 迷迭香 @@
我咩都種死過 (e.g. AV, 大岩桐,仙人掌,蘭花 ),但迷迭香係第一次種就成功...

擺窗台半日照, D 泥乾晒再等一日先淋透
太熱就擺遠D,擺落地下等佢無咁熱
用花寶泥,得閒手痕就插鬆少少D 泥  (因為我見淋淋下水D 泥漿埋一舊 )
唔知O岩唔O岩呢
回復

siu茹 發表於 2012-4-10 18:56:21 |顯示全部樓層
pianist_iris 發表於 2012-4-10 12:37
其實我覺得唔難種wor 迷迭香 @@
我咩都種死過 (e.g. AV, 大岩桐,仙人掌,蘭花 ),但迷迭香係第一次種就 ...

不過依家已經種左幾盆,等遲d有茉莉花就收手
回復

mrsbearbear 發表於 2012-4-11 22:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
我嗰盆依家都面臨死亡,好難種呀
回復

weewee 發表於 2012-4-12 10:55:12 |顯示全部樓層
好難種得過夏天,我曾種死了幾盆,包括由種子發芽的.都捱不過夏天.真是很灰心
回復

12下一頁