種植迷岩小貼士

作者: jo_jo 发表于 2012-4-4 23:35:59
34253 50

由於越來越多花友種植迷岩,所以我想分享一些經驗給大家   

光照
迷岩比 av 好光,但亦分多光及少光
多光 ~ 花架 set 13" T5 光管 3 枝 (2白1黄 )
少光 ~ 花架 set 12" T5 光管 2 枝 (2白 或 1 白1黄 )
如用天然光花友需自已觀察光照是否合適,因我從未用過天然光
但迷岩過光會葉片變黄、中心點緊逼、葉片向外彎曲,不夠光株植會徒長,亦比較少開花
如若發現過光或不夠光情況,請把株植移去另一個適合的位置

植料
如長期放入溫室植料需要疏些 ( 1 份泥 : 3 份珠石或珍珠岩 ),太過潮濕的環境會養出很多不同的蟲蟲呵
一般 ~ 1 份泥 : 2 份珠石或珍珠岩就應該 ok
約1年更換一次

濕度
大概 60 - 70,如有花友跟我一樣家裏長開冷氣,可選擇用溫室 ( 用溫室葉會比較平,但亦需要轉盆 )
或在冬天時用亦可保溫,因迷岩是怕凍的

澆水及施肥
植料大概 90% 乾便可澆水,若淋水過多株植會由底腐爛至頂,甚至球根亦溶掉
可用幼粒魔肥做基肥 ( 1 安柸 2 粒、2" 盆 4 - 5 粒 )
亦可用水肥或粉狀肥追肥 + 水用作平時淋水,但份量要比包裝說明少一半,太多肥是會爆花的,但很多時爆完花之後株植就會失去過多養份已死

消毒
通常每棵新花我一定會去泥去根消毒,因試過中蟲巳死掉 <200 棵花
1. 從花盆中取出株植,去掉多餘植料
2. 用水輕輕洗去其他植料,然後用 1 滴洗潔精 : 500ml 水浸 15 分鍾,然後沖水
3. 風乾 15 分鍾後落盆
4. 通常消毒後會出現輭葉,可入小温室直至正常生長,但記得每天開蓋呼吸新鮮空氣

評分

查看全部評分

waiting 發表於 2012-4-4 23:39:39 |顯示全部樓層
好呀!多謝分享,真係幫到我呢D問題師奶仔!
candyafr 發表於 2012-4-4 23:39:51 |顯示全部樓層
我就愛用天然光

x2~~~~  發表於 2012-4-5 19:32
慳好多電費  發表於 2012-4-4 23:44
一丁 發表於 2012-4-4 23:39:58 |顯示全部樓層
多謝 jojo 嘅小小貼士
karisv3v 發表於 2012-4-4 23:55:45 |顯示全部樓層
多謝晒。我會多加留意!
candyafr 發表於 2012-4-4 23:56:36 |顯示全部樓層
jojo: 只係部份咋, 其他都要用光管!
edward 發表於 2012-4-4 23:56:49 |顯示全部樓層
多謝jojo的教導...
好有用的,
我d迷岩就是用了你的方法,
迷岩大得好快
小野貓 發表於 2012-4-5 00:11:14 |顯示全部樓層
嘩...佢地有咁好地方住既...我果d訓街咋...應該話訓係窗邊

通常當野花咁種,會靚d的  發表於 2012-4-5 00:14
Karly0706 發表於 2012-4-5 00:51:35 |顯示全部樓層
真係好多謝jojo傳授心得,正呀!
childplay 發表於 2012-4-5 01:25:39 |顯示全部樓層
多謝Jojo塞錢落我地袋
pikyiu 發表於 2012-4-5 01:31:01 |顯示全部樓層
大開眼界
lalanalala 發表於 2012-4-5 04:51:03 |顯示全部樓層
剛中迷岩毒..... 多謝分享經驗
ben_pang 發表於 2012-4-5 08:56:39 |顯示全部樓層

資料好有用,多謝分享經驗!
土豆貓 發表於 2012-4-5 09:27:07 |顯示全部樓層
好清楚好有用...多謝指教...
sam261 發表於 2012-4-5 09:28:08 |顯示全部樓層
多謝分享~
我都想喺我個架加光管, 請問你嘅光管去邊度買? 是否直插插穌?
thanks~~
saolan 發表於 2012-4-5 09:28:50 |顯示全部樓層
呢D资料對迷岩新手真系好有用。
Juna 發表於 2012-4-5 09:35:20 |顯示全部樓層
多謝分享 ! 我明白我點解種唔到啦
Dreamer 發表於 2012-4-5 09:37:28 |顯示全部樓層
換左咁誘人嘅頭像,再加上咁清楚有用的心得!
今回好毒呀!我怕
mrsbearbear 發表於 2012-4-5 10:28:46 |顯示全部樓層
你的資料對於我這個新手很有用,謝謝了~~
jo_jo 發表於 2012-4-5 12:36:03 |顯示全部樓層
sam261 發表於 2012-4-5 09:28
多謝分享~
我都想喺我個架加光管, 請問你嘅光管去邊度買? 是否直插插穌?
thanks~~ ...

T5光管喺深水埗 C 2 出口( 鴨察街 ) 左手面第一間,面裏乜都有齊
123下一頁