capsicum annuum 辣椒 - 五彩辣椒

作者: lola 發表于 2012-3-31 19:34:46
7276 56

[b]收了一個小小小甜椒[/b]
[url]http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=90148&pid=1258551&fromuid=60185[/url]

在賓賓買了一盆紫色朝天椒, 店長話可以吃, 請問有沒有師兄吃過, 辣不辣, 香不香呢?

[url]http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=90148&pid=1276725&fromuid=60185[/url]

andyman 發表於 2012-3-31 20:04:48 |顯示全部樓層
我以前種過五彩椒, 都不敢食用, 全掉了.........

我果兩棵五彩朝天椒, 種了三個幾月, 都係得一吋高咋  發表於 2012-4-1 01:11
回復

孖吉 發表於 2012-3-31 22:08:53 |顯示全部樓層
基本上食得,只是不知買回來前有冇噴農藥。如果買回來超過兩個星期,或者睇住佢開花結果,應該可以食的。

Thank you. 如果他們不是用有機肥的話, 請問要不要換泥呢?  發表於 2012-4-1 09:38
我都有這個疑問, 我用洗衣粉水抹了, 再用苦楝油噴了....會等它轉紅再決定吧...  發表於 2012-4-1 01:09
回復

lola 發表於 2012-4-1 09:49:35 |顯示全部樓層
當買的時候, 我在猶豫買這種定上面品種, 請問這是否辣椒定甜椒, 可否吃呢?
回復

孖吉 發表於 2012-4-1 10:00:18 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-3-31 22:08
基本上食得,只是不知買回來前有冇噴農藥。如果買回來超過兩個星期,或者睇住佢開花結果,應該可以食的。 ...

lola  Thank you. 如果他們不是用有機肥的話, 請問要不要換泥呢?  發表於 1 分鐘前
換泥咁大動作?
其實街巿買的菜絶大部份都唔係用有機肥啦,如果你唔係餐餐有機菜的話,少少幾粒辣椒問題唔大啵~
如果你目的係想佢啲根健康啲,只要加有機肥就可以,增加泥土有機質,促進微生物生長。
如果你真係想種有機,咁用種籽種過係最好的方法 (其實真正有機係要用有機種籽,即係要用非基因改造種籽,但椒椒茄茄係最多基因改造的作物啵~)
回復

lola 發表於 2012-4-1 10:10:47 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-4-1 10:00
lola  Thank you. 如果他們不是用有機肥的話, 請問要不要換泥呢?  發表於 1 分鐘前
換泥咁大 ...

其實如果無必要, 我都唔敢換泥架, 因為換到怕怕.
至於種子呢, 真係唔知有沒有基因改造了, 我棵青椒是在街市買回來吃, 留種子種的.  另外有兩棵五彩朝天椒, 是在上環菜種行買的, 點先知道有没有改過D基因呢, 好似無寫的.
回復

孖吉 發表於 2012-4-1 10:42:58 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-4-1 10:10
其實如果無必要, 我都唔敢換泥架, 因為換到怕怕.
至於種子呢, 真係唔知有沒有基因改造了, 我棵青椒是在街 ...

有寫咖!F 先生 種籽就有 ORGANIC GARDEN 系列
(不過剛查過,F 先生 ORGANIC GARDEN 好似冇椒賣 )
回復

lola 發表於 2012-4-1 11:08:50 |顯示全部樓層
我買了這兩種, 看不出有沒有基因改造呢

意見一致  發表於 2012-5-24 22:18
sorry~ 果包係 台灣種籽 =.='  發表於 2012-4-1 11:25
大陸都唔流行有機蔬果,你見佢教你用有機磷農藥(撲滅松)就知,你還可以期待些什麼? =.='  發表於 2012-4-1 11:24
回復

孖吉 發表於 2012-4-1 11:35:56 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-4-1 11:08
我買了這兩種, 看不出有沒有基因改造呢

寫得有機一定經過好多程序 (例如聯系有機農夫,攞認證 ...),用咗好多錢,所以有機種籽一定大大個字响包裝正面寫明有機!

回復

lola 發表於 2012-4-1 12:23:37 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-4-1 11:35
寫得有機一定經過好多程序 (例如聯系有機農夫,攞認證 ...),用咗好多錢,所以有機種籽一定大大個字响包 ...

但係有些不明白, 佢話

有機 = organic = non chemical

does not implies "no genentic engineering"

好似有人話用蠍子基因加入蕃茄, 等佢耐熱耐寒, 或無咁易爛等等...
唔知利D品種已經侵入哪些地方, 又或已經完全blended

根本佢寫organic, 未必代表他們guarantee 種子基因來源...

這是我自己的想法...
回復

孖吉 發表於 2012-4-1 13:22:01 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-4-1 12:23
但係有些不明白, 佢話

有機 = organic = non chemical

唔係咖!

來自 wiki:
有機食品一般的定義是:
  • 農作物在種植過程中沒有使用非天然的化學物質或有機物質,如農藥(即殺蟲劑、除草劑等)、化學肥料等。
  • 作物本身沒有經過基因改造(GMO) ,純粹是天然育種、天然環境長成。
  • 加工過程沒有使用化學添加物。

對於大部份國家來說,基因改造作物不可以稱為有機作物,這是基本原則。少部份國家唔做只係因為政治原因。

我果包有機種籽背面係咁樣寫咖:
Organically Grown Seed: Grown by dedicated farmers using strictly organic methods, these seeds have been approved by the Organic Farmers and Growers Association.

而呢個機構要求各農場符合 EC 2092/91 的國際規定,即不可以使用 GMO 種籽。

所以 ORGANIC 唔係自己想加上去可以,當然,搵有信譽的牌子好重要啦。
回復

lola 發表於 2012-4-1 20:02:45 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-4-1 13:22
唔係咖!

來自 wiki:

咁上面五顏六色咪實係GMO啦, 我知用chemical, 對身體有害, 但係GMO就未知有什麼害處....
吃太多NaCl 會高血壓架, 太多H2O 都會水腫啦, 哈哈...

都可以係 配種。配種都可以有好多種變化。五顏六色乜不一定是 GMO。  發表於 2012-4-1 20:25
GMO 和 chemical 只是個 general term。個別可能有害,個別可能冇害(嚴格嚟講,H₂O 和 NaCl 都係 chemical)。所以要了解有機種植的原因,而唔係口號,才算正路。  發表於 2012-4-1 20:23
回復

lola 發表於 2012-4-1 22:10:11 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-4-1 13:22
唔係咖!

來自 wiki:

水和鹽是没有carbon, 就並非organic 啦, 咁熟石灰是什麼compound來的, 是無機嗎? ? 成日都有好多debate on organic...但唔想太刁鑽....有時種下花果都係為咗减下壓啫,...不過咁, 孖吉兄介紹D好嘢...種子...嘻, 有機會會買來試試...

" In chemistry organic is concerned with the carbon compounds of living beings and also most other carbon compounds. So non organic would be what is left.

In food organic is referring to that which was produced without the use of hormones, antibiotics (for non-medicinal purposes), synthetic fertilizers or pesticides in accordance with the USDA National Organic Program (NOP). The use of the term is regulated by the NOP and only those products that meet the standards may use the term. Therefore all other products would be non organic.  "
回復

lola 發表於 2012-4-21 18:47:23 |顯示全部樓層

秘魯指天椒

睇下椒椒由青色變紫色再變紅色

回復

magichand 發表於 2012-4-21 20:15:32 |顯示全部樓層

好食, 可以好辣...變红會甜D

lola  原来紫色的原先都有點辣,变紅了辣味全消失。。。  發表於 7 分鐘前===>我估品種問題, 我果D變红都辣到肚痛..

攪錯咗,應該係秘魯指天椒  發表於 2012-6-16 19:00
攪錯咗,應該係秘魯指天椒  發表於 2012-6-16 19:00
我以為是墨西哥品種,你果D有無相睇下呀?  發表於 2012-6-16 18:55
原来紫色的原先都有點辣,变紅了辣味全消失。。。:(  發表於 2012-5-24 20:02
回復

lola 發表於 2012-4-21 20:34:59 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2012-4-21 20:15
好食, 可以好辣...變红會甜D

哈, 在它未變紅時, 我確實試了一隻, 是辣的, 呵呵
回復

lola 發表於 2012-4-28 09:27:47 |顯示全部樓層

Yellow bell pepper

甜椒

因為植棵開始謝謝地, 收了個甜椒, 細細個, 唔知食唔食得
回復

lola 發表於 2012-4-29 17:20:27 |顯示全部樓層
秘魯紫色指天椒, 花花全謝了, 出了很多辣椒, 由綠變紫再變紅色, 有趣
回復

lola 發表於 2012-4-29 17:22:13 |顯示全部樓層

紅色指天椒

紅色指天椒

cowpop Look very good.
*** thanks

Look very good.  發表於 2012-4-29 20:35
回復

lola 發表於 2012-4-29 17:24:07 |顯示全部樓層

野生朝天椒

野生朝天椒小苗
回復

123下一頁