求問:貓咪走了,怎安慰剩下的貓咪

作者: sandyhf 發表于 2012-3-28 20:24:43
2764 3

貓咪金早走了,剩下孤伶伶的貓貓,點好?有經驗的請請請多比心得..........感激不盡!好心!!!!!!十萬火急......
corina 發表於 2012-3-28 21:04:25 |顯示全部樓層

試下多些摸貓咪,攬下抱下,或者領養隻貓陪佢.
我家狗狗以前隻貓貓死咗,好長時間唔開心,最後要養返隻貓陪佢先冇事.

多謝你!見佢呆呆望住門口,真係好心痛.  發表於 2012-3-28 21:52
回復

Claraslm 發表於 2012-3-31 00:26:02 |顯示全部樓層
幾年前我都有你一樣的經驗, 家中貓貓最健康9歲親孫囝突然走了, 公公和婆婆開頭, 在家中行來行去找孫囝, 坐在問口等, 開始吃少一半東西, 不管我抱, 摸, 親都不為所動, 再一星期開始時不時向大門, 窗口叫, 吃得更少糧, 令得我心慌, 不景公公和婆婆都11~12歲, 不可以不吃東西, 我出平時吃不到的濕糧, 都只是吃少少.這樣過了2個月, 兩老都廋咗好多, 背脊現骨, 是多年來都未出現過的事.  
因之前孫囝是黑貓, 我開始找一隻熱情的黑貓BB, 但都找了個多月, 才找到我頭像的"褔褔", 他來家後, 公公和婆婆在幾小時內便接受他, 之後兩老對"褔褔"和對孫囝一樣, 吃完飯都有婆婆洗面, 公公洗身, 唔夠吃, 只要行過去, 兩老一定比佢食, 所以後來我要困著"褔褔"吃餅.
如果你的貓貓是老貓, 而又開始吃得少, 你便要留心D, 以免出事. 你可考慮下我和 Corina 的經驗, 養返一只熱情的貓貓, 希望你貓貓快D冇事.

你家"褔褔"好精靈呀!!!!lovelylovely!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 2012-4-4 22:53
好多謝你claraslm.我朋友只貓貓媽這星期會生bb,我預定左一只.貓貓快有伴啦. :)  發表於 2012-4-4 22:52
回復

Claraslm 發表於 2012-4-6 23:59:01 |顯示全部樓層
如果可能, 請選走了貓貓同性別的小貓, 這樣可能相處更快更好.
這星期才生貓B, 那要多等3個月才可給牠們見面, 第一次見面最好用籠子困著小貓B, 要等大貓接受小的才可放出來, 而且等小貓適應環境和有少少安全感, 我等咗一個星期先放"褔褔"在我視線下自由行, 一個月先全日自由行, 這是防大貓在我視線以外蝦不到貓B, 你可考慮吓.
回復