想問種多肉植物的植料

作者: emmawan 发表于 2008-4-3 00:53:21
4125 9
大家好呀, 我剛迷上了多肉植物......

e兩個星期的收穫 (虹之玉/吸財樹/生石花/12卷/綠之鈴/雅樂之舞/鹿角海棠/石蓮with苔/月兔耳/兜),

今天在"花bo"買左包印有全日文字包裝的多肉植物培養土(得d灰色的砂, 冇啡色的泥土),

想問下........

1)係咪唔洗mix其他咩咩腐植土,壤土,消石灰等等, 就咁放我以上的多肉同仙人掌就得架啦??
2)如果唔係,咁要mix d咩呀?比例係點?
3)咁幾時要落肥(氮/磷/鉀)架?比例係點?
4)植料乾左係咪成個多肉連d植料一齊洒水就得?

sorry.....我d問題係好煩, 但係我好想學
bogle 發表於 2008-4-6 02:17:23 |顯示全部樓層
3)咁幾時要落肥(氮/磷/鉀)架?比例係點?

答~花BO 2號 20/20/20

4)植料乾左係咪成個多肉連d植料一齊洒水就得?

答~不用常洒水...寧干勿濕呀

只是我個人意見~

買了那麼多肉肉仙仙要加油喔
emmawan 發表於 2008-4-7 10:28:52 |顯示全部樓層
終於有人覆我啦............
我明白啦, 唔該晒
最近發現綠之鈴有d"巢皮",係咪唔夠水? 可唔可以有透明蓋吸住保水?
bogle 發表於 2008-4-9 02:20:22 |顯示全部樓層
有無照片呀~~

講下你平時怎樣照顧它的
JenniferC 發表於 2008-4-9 10:44:42 |顯示全部樓層
原帖由 emmawan 於 2008-4-7 10:28 發表
終於有人覆我啦............
我明白啦, 唔該晒
最近發現綠之鈴有d"巢皮",係咪唔夠水? 可唔可以有透明蓋吸住保水?

要留意一下唔可以晒大太陽,綠之鈴這類肉肉只需要溫和的日照及通風,怕太熱+潮濕,太晒會變"提子乾"的,又熱又潮濕易掉葉或腐爛。

給你參考一下:
綠之鈴的栽培管理(簡)
綠之鈴
emmawan 發表於 2008-4-9 11:23:47 |顯示全部樓層
係呀, 綠之鈴而家冇放係窗台, 已經脹番, 好神奇呀

有相啦........

虹之玉掉左幾粒落黎, 佢好似好弱咁!

吸財樹,生石花(個洞大左小小, 點樣可以開d生d BB出黎?),雅樂之舞同鹿角海棠(買番黎個陣近根d肉肉有d變白同爛)好似冇買番黎個陣咁硬,
我唔敢比水佢地啦

石蓮d葉好似溶緊 , 係咪唔濕得水架, 小小都唔得?

苔係咪要好光同好濕架?

月兔耳,兜同綠之鈴而家唔錯

兜上面個粒野愈來愈大啦

兜上面個粒野愈來愈大啦
JenniferC 發表於 2008-4-9 16:53:29 |顯示全部樓層
多嘴講多些少我知的…
- 全部都要通風,若在它們半休眠甚至休眠期的要少澆水,於生長期澆水可以見乾澆透及每一至兩個月施用溝淡的磷鉀液肥
- 照片中的虹之玉需要多晒點太陽
- 兜最愛太陽伯伯啊~,你所說的"上面粒野"係花苞來的
- 石蓮、雅樂之舞(怕熱)、鹿角海棠(怕熱)夏季半休眠要少水及遮一遮太陽,春秋季為生長期
- 你在用的盆是否沒有疏水孔?還是在用水培?
它們用土栽較好,土栽的盆最好有疏水底孔,以便澆透時多餘水份沖走植料中的"垃圾"(<<是這樣說的麼? )

暫時只想到這些…

====路過花友若見上面有錯,請指正啊~~====

emmawan 發表於 2008-4-9 19:33:10 |顯示全部樓層
照片中的虹之玉需要多晒點太陽
- 兜最愛太陽伯伯啊~,你所說的"上面粒野"係花苞來的
- 石蓮、雅樂之舞(怕熱)、鹿角海棠(怕熱)夏季半休眠要少水及遮一遮太陽,春秋季為生長期
- 你在用的盆是否沒有疏水孔?還是在用水培?

多謝提點, 我已經照你的做了

個兜只不過過左1日, 花苞就開左一半啦 , 係咪要住見太陽呀?
開晒就post比你地睇啦, 個花係黃色架
.........不過另一邊個花苞唔知係咪比佢吸晒d營養, 好似想掉下!

個十二卷好似冇咩反應咁, 我放左係室內, 1星期幾點水

而家窗邊得番呀兜, 生石花(都冇大過啦, 我一樣放係窗邊, 1星期幾點水)同虹之玉, 其他都在室內欣賞

呀.......前日個fd比左個紅色仙B我, 1cm大, 冇根架, 我放左係培養土上面, 唔知會唔會生呢?.................後日先post相啦
JenniferC 發表於 2008-4-9 23:43:26 |顯示全部樓層
是否這個?
緋紅牡丹
全紅仙球冇葉綠素,難獨活啊~,應該需要用嫁接方法種植。
(不過我唔識整嫁接…)
emmawan 發表於 2008-4-10 11:20:22 |顯示全部樓層
剛巧睇本書有提及, 嫁接法係要搵個三角柱體或星形柱體(唔記得咩名)的仙人掌 eg: 神龍木
then將佢個頂部橫切小部份至現肉(切左深綠色的表皮及斜切邊皮)
之後就將個B放上去頂部, 用線由B的頂連盆綁緊至盆低打結, 完了!

另一種好似係將個木頂部V字咁cut走, then放個B落去

....................係咪我形容得唔好?我冇相