Bios Kill

作者: vkzone2002 發表于 2008-4-2 15:18:30
7143 19
Bios Kill
請問我從超市買回bios kill, 是否可以直接濆上av, 連葉連花也一起濆? 還是只可濆在泥中?
peeseela 發表於 2008-4-2 15:57:10 |顯示全部樓層
我係惠記買唔到殺螨個隻bios kill, 有冇人最近買過.
回復

lala 發表於 2008-4-2 16:09:11 |顯示全部樓層
我喺惠記同百雞都只係見到 regular 嗰種,後尾我嗰枝『殺蟎 special』係喺吉X島買嘅... 一個月之內嘅事...

回復

vkzone2002 發表於 2008-4-2 16:20:31 |顯示全部樓層
我買左橙色呢支啊! 咁點用呀? 多久用一次呀?
回復

花花公子 發表於 2008-4-2 16:53:22 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-2 15:18 發表
Bios Kill
請問我從超市買回bios kill, 是否可以直接濆上av, 連葉連花也一起濆? 還是只可濆在泥中?

bios kill嘩!不是想要殺電腦的bios吧!
bio kill可以直接噴到葉片上,對av沒有傷害。
橙色樽ok,不過會有味!紅色樽噴後葉片上會留下銀色的薄膜。
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-2 17:00:48 |顯示全部樓層
咁如果開緊花可唔可以照噴?
近日公司好似有蚊之仔呀!
回復

花花公子 發表於 2008-4-2 17:06:49 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-2 17:00 發表
咁如果開緊花可唔可以照噴?
近日公司好似有蚊之仔呀!

噴花,d花就會謝!噴唔噴花要自行決定。
我的選擇是噴Pure Neem Oil,由頭噴落腳。
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-2 17:29:14 |顯示全部樓層
等我去look look Pure Neem Oil先, 要開水用嗎?
其實我還有一支係日本城買的av殺蟲劑($10 花保牌), 要開水用的, 唔知work唔work呢?

回復

Oskar 發表於 2008-4-2 17:42:38 |顯示全部樓層
Neem Oil係未要用洗潔精開, 駛唔駛過水?
回復

lammanfung 發表於 2008-4-2 19:32:06 |顯示全部樓層
我也是把Bio Kill直接噴到植株或植株中心。有些時候在公司裡給蟲子咬,也會噴一點在地毯上。
回復

peeseela 發表於 2008-4-2 19:42:41 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-4-2 16:53 發表

請問花花公子, 紅色樽噴後葉片上會留下銀色的薄膜係好定唔好, 請解釋一下唔該.
回復

kelly 發表於 2008-4-2 21:29:11 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2008-4-2 17:42 發表

Please see below ~
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=3367
回復

yen 發表於 2008-4-2 22:55:56 |顯示全部樓層
我的好友教我,對付d蚊滋呢,噴殺蟲劑左泥面和花盤碟就ok了,因為可能d蚊滋在泥上繁殖下一代,所以越來越多蚊仔了!
回復

花花公子 發表於 2008-4-2 23:03:20 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-4-2 19:42 發表

請問花花公子, 紅色樽噴後葉片上會留下銀色的薄膜係好定唔好, 請解釋一下唔該.

留下銀色的薄膜除了影響外觀,是不會對植株做成影響,看看我剛貼出來的Ness' Midnight Fantasy其中一片葉上還有殘留的銀色。
回復

花花公子 發表於 2008-4-2 23:04:55 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2008-4-2 17:42 發表

唔駛過水!*********
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-2 23:04:59 |顯示全部樓層
我明天會先用BIO KILL(紅色)噴左泥面和花盤碟看看.
回復

raccoon 發表於 2008-4-2 23:07:56 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-4-2 16:53 發表

bios kill嘩!不是想要殺電腦的bios吧!
bio kill可以直接噴到葉片上,對av沒有傷害。

係呀!噴完聖誕花之後多層銀粉,有裝飾作用。
回復

jolin 發表於 2008-4-2 23:07:59 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-2 17:29 發表
等我去look look Pure Neem Oil先, 要開水用嗎?
其實我還有一支係日本城買的av殺蟲劑($10 花保牌), 要開水用的, 唔知work唔work呢?

我之前都試過$10呢支,用作預防的還可以,不過如果用作殺蟎的,作用就麻麻地.
上次我去花展時,花寶的姐姐仔介紹了另一隻,我明天返公司再話你知個名,呢隻work好多.
回復

孖吉 發表於 2009-1-16 17:35:53 |顯示全部樓層
我試過用 bio kill 噴泥,整死左棵苗
亦有試過噴完之後葉柄變紅,亦有中心的葉芽枯萎
最近試果次,只係噴枱面,中心葉芽都枯左兩片葉 :'(
大家用的時候要好小心
回復