返回列表 發新帖

岩桐繁殖

作者: kong 发表于 2008-4-2 11:20:03
11428 33
tata 發表於 2008-4-2 14:32:01 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-2 13:37 發表

ta ta, 係迷岩球先咋, 超迷岩好似綠豆咁細...
老鼠有好多小球就快d攪攪佢啦, 我上次隻老鼠球頂生咗好多側芽(但無球o架), 我搣咗一堆去插...依家就...呵呵呵, 多咗一竇老鼠...幾爽 ...

嘻嘻, 我個都做咗喇~咪就cut咗佢個球球一刀囉, 幾赤呀
pearl413 發表於 2008-4-2 14:43:27 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-2 13:24 發表

有呀,我用左Sinningia sp. Rio das Pedras 母本, Sinningia Super Orange 父本,成功得到種子.

佢地朵花o甘細粒, 請問你點受粉呢?
markc 發表於 2008-4-2 14:44:08 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-2 13:37 發表

ta ta, 係迷岩球先咋, 超迷岩好似綠豆咁細...
老鼠有好多小球就快d攪攪佢啦, 我上次隻老鼠球頂生咗好多側芽(但無球o架), 我搣咗一堆去插...依家就...呵呵呵, 多咗一竇老鼠...幾爽 ...

就好似你頭像果一"咋"野咁啊?
markc 發表於 2008-4-2 14:50:05 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2008-4-2 14:43 發表

我比較暴力D,成個花瓣圈猛落來。翻出個花粉堆。再點落個雌芯上。

我試老鼠 x 迷巖mercury 唔掂。
細蚊仔 x 迷巖mercury 有機會。
kong 發表於 2008-4-2 15:18:24 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2008-4-2 14:43 發表

WUF 的網站非常精彩,值得參考.(超迷岩的配種)

http://www1.pu.edu.tw/~cfchen/index.html
pearl413 發表於 2008-4-2 15:35:08 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-2 15:18 發表

WUF 的網站非常精彩,值得參考.(超迷岩的配種)

http://www1.pu.edu.tw/~cfchen/index.html

very useful website, thanks for sharing
ayclui 發表於 2008-4-2 15:45:14 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-2 14:09 發表

a, 係咪就咁搣出黎插落泥然後入溫室就得喇,我屋企有盆迷岩都有側芽生左出黎,但係唔敢攪佢呀

芳芳, 我話就咁搣出黎好似有d誤導, 應該係小心cut出o黎, 之後用 hi-fresh 點下個傷口再落泥就 very good 啦~
ayclui 發表於 2008-4-2 15:48:17 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-4-2 14:44 發表

就好似你頭像果一"咋"野咁啊?

markc 哥你睇真d, 我頭像果'咋'野唔係米老鼠啊...
陰公, 攪迷岩攪到你眼花花呢...
細蚊仔 x 迷巖mercury 有機會 ---> 細蚊仔係乜o黎啊??

markc 發表於 2008-4-2 16:23:43 |顯示全部樓層
Sinningia 'Little wood nymph ' 細蚊仔‘

唔似D球根嗎?上面重出咗葉渦。

ayclui 發表於 2008-4-2 16:41:00 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-4-2 16:23 發表
Sinningia 'Little wood nymph ' 細蚊仔‘

唔似D球根嗎?上面重出咗葉渦。

又係喎...球球重識笑添
heiheimama 發表於 2008-4-2 17:49:53 |顯示全部樓層
一路看這個post,一時心血來潮,走去剪我盆普西拉側芽.一剪,原來下面有隻小球wo,發達,又多一盆!~我放在一個2cm大的超迷你盆仔裡,第日開花實cute到爆!~
connie925 發表於 2008-4-2 22:14:12 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-2 17:49 發表
一路看這個post,一時心血來潮,走去剪我盆普西拉側芽.一剪,原來下面有隻小球wo,發達,又多一盆!~我放在一個2cm大的超迷你盆仔裡,第日開花實cute到爆!~ ...

嘩!恭喜你呀! 又多一盆靚靚!影張嚟睇吓吖...........
bchai 發表於 2008-4-2 22:51:52 |顯示全部樓層
thanks for sharing ar
學到好多o野
Grace 發表於 2008-4-4 15:52:35 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-4-2 01:24 PM 發表
有呀,我用左Sinningia sp. Rio das Pedras 母本, Sinningia Super Orange 父本,受粉成功得到種子.

好想快 d 睇到佢開花呀~