想問問 (加了圖)

作者: 四少 發表于 2008-4-1 21:14:36
2450 9
有無人知, 一種好似 常春滕 ivy 的多肉植物是什麼 ?
厚斑葉膠質有光澤三或五角形, 花墟在賣 紫羅蘭 蘭姐店有售, 是 發叔 的貨
有人知道是什麼嗎 ? 是否菊料的多肉滕本植物 ?

sam 發表於 2008-4-2 11:08:24 |顯示全部樓層
睇吓係唔係下面個 post 講果隻 partita?

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7390&extra=page%3D1
回復

四少 發表於 2008-4-2 23:14:58 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-2 11:08 發表
睇吓係唔係下面個 post 講果隻 partita?

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7390&extra=page%3D1

你 d 海棠 好令
不過唔係... ...
partita 我有斑葉果種, 依家試插好多好多條 .... 希望成功啦 ....
回復

Exodus 發表於 2008-4-2 23:32:50 |顯示全部樓層
金玉菊 Senecio macroglossus "Variegatus"
回復

四少 發表於 2008-4-3 00:14:29 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-2 23:32 發表
金玉菊 Senecio macroglossus "Variegatus"

終於知道佢係咩 ... 不過我想買的是全綠葉, 貪佢唔洗曬耐乾旱 ....
回復

sam 發表於 2008-4-3 08:16:09 |顯示全部樓層
真係好似長春藤喎!
回復

肥蚊蚊 發表於 2008-4-3 08:32:02 |顯示全部樓層
係好似wor....咩原來唔係,,,咁我都有好多....
回復

龍劍飛 發表於 2008-4-3 21:44:12 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-3 08:16 發表
真係好似長春藤喎!

好鬼似我棵 ivy.   
回復

四少 發表於 2008-4-4 00:37:43 |顯示全部樓層
唏呀 ... 
IVy  葉無咁厚咁膠, 而且 IVY 有氣根佢無....\
不過都好似係 CHEAP CHEAP 野, 在國內都有唔少, D 人都係當 IVY 咁買和種, 唔明香港的動不動就要上 百元$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
回復

Exodus 發表於 2008-4-4 01:18:22 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-4-4 00:37 發表
唏呀 ... 
IVy  葉無咁厚咁膠, 而且 IVY 有氣根佢無....\
不過都好似係 CHEAP CHEAP 野, 在國內都有唔少, D 人都係當 IVY 咁買和種, 唔明香港的動不動就要上 百元$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ ...

咩先為之cheap咩先為之唔cheap
回復