返回列表 發新帖

迪士尼引入瓢蟲殺害蟲

作者: EddieOR 發表于 2008-4-1 17:12:44
9548 30
orchids 發表於 2008-4-3 15:43:37 |顯示全部樓層
有本地品種,以前上園藝課都聽過介紹,先前有花友post過相.
http://www.hkplants.com/viewthre ... amp;page=1#pid96186

回復

waiman 發表於 2008-4-3 22:14:07 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-4-3 00:47 發表

我對昆蟲冇認識
但根據報導講搵唔到野食會自然死..再者只食番果隻蟲蟲
應該唔會好似植物果個問題嫁啵

一個食物鍊如果走入一個外來品種~
情況係點無人會知
但呢個食物鍊可能會有好大變化

外來品種可能適應唔到而自然淘汰
但適應到可能就會大量繁殖
到時其他本地種因無野食可能會被滅族
隨之就會有好多可能性出現....

植物界代表﹕薇甘菊
生物界代表﹕紅火蟻
回復

ricricric109 發表於 2008-4-3 23:18:08 |顯示全部樓層
迪士尼以蟲治蟲 環團叫停
引入7萬隻瓢蟲 恐破壞林木

【明報專訊】香港迪士尼樂園最近從外國引入蚜蟲的天敵瓢蟲(Hippodamia convergens),以「環保手法」解決園內植物蟲患問題,但卻惹來環保團體及昆蟲專家批評,指該種瓢蟲可傳播「棶木炭疽病菌」,有機會令大量植物受感染死亡,此外亦擔心這些外來物種在移居本港後成為沒有天敵的「超級昆蟲」,在競爭過程中將一些本地物種推向滅絕,要求迪士尼停用。

迪士尼﹕美使用10年無損生態

迪士尼昨晚回應稱,引入的瓢蟲為肉食性昆蟲,只食有害的「蚜蟲」,對植物並無不良影響。迪士尼於2006年引用瓢蟲測試前曾聯絡漁護署,當時該署回覆指該瓢蟲對植物並無不良影響,亦毋須領牌。至去年春季樂園首次正式引入時,一直有密切監察,至今並無發現瓢蟲大量繁殖。美國佛羅里達州華特迪士尼世界使用瓢蟲對抗蚜蟲已逾10年,對生態環境並無影響。

長春社昨日去信香港迪士尼行政總裁安明智及漁護署長,要求停用這種名為聚長足瓢蟲來對抗蚜蟲。該組織公共事務主任李少文表示,歐盟建議引入外來無脊椎動物作生物防治前,必須進行評估,但迪士尼早前只引入小量作測試,難以作準,今次引入數量高達7萬隻,增加遷居野外的風險。

環團憂增遷居野外風險

香港自然生態論壇發言人饒戈引述,內地有文獻指出,聚長足瓢蟲會傳播影響植物的棶木炭疽病菌,而該種病菌可以對林木造成嚴重破壞。他說,香港有50多種瓢蟲,擔心引入的瓢蟲吃光蚜蟲後,轉為攻擊本地瓢蟲的幼蟲,影響本地物種存活。

漁護署發言人表示,聚長足瓢蟲並不屬於香港法例第207 章《植物(進口管制及病蟲害控制)條例》下列明的植物病蟲害,進口沒有違例。香港迪士尼引入有關瓢蟲前毋須向該署申請。該署又指出,有關瓢蟲亦未被「世界自然保育聯盟」列為外來入侵物種。
回復

bluemoon 發表於 2008-6-5 10:08:34 |顯示全部樓層
只能殺蚜蟲吧? (好像是這樣)

原帖由 lammadick 於 2008-4-2 09:50 發表
迪士尼真係乜野都要由美國引入...連瓢蟲都唔例外
難道真係附近地區揾唔到咩

若果影響香港生態的話
又多鑊野

上次魚翅
公作環境過熱,引起勞工問題
石屎又多, 溫差加劇

佢未開果時我去門口望下,
已經覺得 "以後咪去..."

迪士尼﹕美使用10年無損生態

正一X頭丙!! *火爆中*
美國用緊係冇事啦, 都唔係外來入侵種!! (alien species)
你帶到來香港, 佢就唔係香港原生品種, 係外來入侵種啦!
陣間火速繁殖, 又冇天敵, 你又要HKPMA來捉蟲呀?

原帖由 lammadick 於 2008-4-2 09:50 發表
迪士尼真係乜野都要由美國引入...連瓢蟲都唔例外
難道真係附近地區揾唔到咩

正一 direct colonization 手法...
一個食物鍊如果走入一個外來品種~
情況係點無人會知
但呢個食物鍊可能會有好大變化

外來品種可能適應唔到而自然淘汰
但適應到可能就會大量繁殖
到時其他本地種因無野食可能會被滅族
隨之就會有好多可能性出現....

植物界代表﹕薇甘菊
生物界代表﹕紅火蟻

濕地公園最怕 福壽螺 (Apple Snail, http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_snail ) 同 放生巴西龜
所以唔好放生巴西龜...其實最好咩外來物都唔好放生

回復

Tony 發表於 2008-6-6 15:01:37 |顯示全部樓層
我上次係西貢海邊見過有一大班人,佢地係度"放生",我過去睇吓啦,點知......放嗰D係桂花魚,鯇魚
回復

Monse 發表於 2008-6-6 19:08:50 |顯示全部樓層
西貢海邊"放生",..............鯇魚(淡水魚)? 咪"放生" 變“殺生”囉。
回復

Tony 發表於 2008-6-6 19:42:57 |顯示全部樓層
唉.......有好多人覺得只要個心諗住係做"善事",就唔理後果
回復

Monse 發表於 2008-6-6 22:21:24 |顯示全部樓層
回復

bluemoon 發表於 2008-6-7 10:41:10 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-6 19:42 發表
唉.......有好多人覺得只要個心諗住係做"善事",就唔理後果

有d直情唔係好心, 係養養下太大隻唔想養, 果d...唉...

好心做壞事又點0者...
都係魯莽/ 過失/ 疏忽 (negligence) http://en.wikipedia.org/wiki/Negligence
回復

Tony 發表於 2008-6-9 11:59:40 |顯示全部樓層

回復 29# bluemoon 的帖子

去D領養動物ge網站睇,咩理由都有,大肚呀,有小朋友呀,有老人呀,有鼻敏感呀.........
我見過最離譜係話隻野有事,唔想隻野死係佢手上
回復

bluemoon 發表於 2008-6-9 20:14:04 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-9 11:59 發表
去D領養動物ge網站睇,咩理由都有,大肚呀,有小朋友呀,有老人呀,有鼻敏感呀.........
我見過最離譜係話隻野有事,唔想隻野死係佢手上

倉鼠好多時都係"too many" lor...
回復