迪士尼引入瓢蟲殺害蟲

作者: EddieOR 发表于 2008-4-1 17:12:44
9513 30
日期:01-04-2008
報章:東方日報
ハマナス 發表於 2008-4-1 17:27:48 |顯示全部樓層
我昨日睇新聞都見到,唔知邊到有得買呢?
catpcpooh 發表於 2008-4-1 17:40:45 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-4-1 17:12 發表
日期:01-04-2008
報章:東方日報

有無人係附近住呀~? 或者會去廸廸尼呢~?  
我都想要手信啊~!!!
dryfish 發表於 2008-4-1 17:46:58 |顯示全部樓層
如果香港本身係冇呢個品種的瓢蟲,
相信一定唔係一件好事...............
gtrnismo 發表於 2008-4-1 17:53:44 |顯示全部樓層

個樣禁似甲蟲既?

瓢蟲 是否等於 甲蟲?

甲蟲食葉家馬係吾係﹖
EddieOR 發表於 2008-4-1 18:01:27 |顯示全部樓層
瓢蟲 是否等於 甲蟲?

瓢蟲 ≠ 甲蟲
瓢蟲是甲蟲的一種 ( 如果冇記錯 )
獨角仙、鍬形蟲也是較出名的甲蟲

甲蟲食葉家馬係吾係 ?

不太清楚會否吃,不過我諗就唔會
例如鍬形蟲幼蟲食泥土的腐殖質
例如鍬形蟲成蟲食樹汁或者專用 Jelly

waiman 發表於 2008-4-1 20:49:23 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-4-1 17:46 發表
如果香港本身係冇呢個品種的瓢蟲,
相信一定唔係一件好事...............

Agree~
佢地班專家唔會咁蠢呱....
everydayfan 發表於 2008-4-1 21:44:14 |顯示全部樓層
有一日我種的花上有很多蚜虫, 正想用人手了走牠們之際, 有一隻非常鮮艷的類似瓢蟲的東東去追蚜虫吃~
arp 發表於 2008-4-1 22:08:18 |顯示全部樓層
台灣既農業店有肉食性飄虫同埋虫丘虫引賣,
香港就冇啦, 不過落雨天可以出街執虫丘虫引
gtrnismo 發表於 2008-4-1 23:16:23 |顯示全部樓層

追?

原帖由 everydayfan 於 2008-4-1 21:44 發表
有一日我種的花上有很多蚜虫, 正想用人手了走牠們之際, 有一隻非常鮮艷的類似瓢蟲的東東去追蚜虫吃~

點追﹖好快架?

你youtube佢丫馬
tomato 發表於 2008-4-1 23:30:16 |顯示全部樓層
有冇人有蚜蟲及瓢蟲的相呢?
lammadick 發表於 2008-4-2 09:50:10 |顯示全部樓層
迪士尼真係乜野都要由美國引入...連瓢蟲都唔例外
難道真係附近地區揾唔到咩
everydayfan 發表於 2008-4-2 10:41:08 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-1 23:16 發表

點追﹖好快架?

你youtube佢丫馬

平時見到一粒一粒咁靚, 以為佢地move得好慢, 但原來佢地追野食時係move得好快架, 係爬爬爬爬爬....
我當時有諗過youtube佢架, 但相機無電...
依家(2日後) 花花無晒事lu~  粒虫都搵唔到lu~
ilovechocolate_ 發表於 2008-4-2 15:08:38 |顯示全部樓層
細個以為瓢蟲係害蟲,見到即刻彈走佢地
原本係寶~~
Tony 發表於 2008-4-2 17:33:34 |顯示全部樓層
蚜虫係自然界呢個弱肉強食ge世界上生存倒就唔應該去干擾佢,蚜虫食植物,係一個自然定律,因為要令樂園個look好樣D,就攞七萬條命黎消滅D蚜虫,之後又要佢自生自滅....好唔應該囉~~
仲有呀,disneyland唔係密封ga,好似dryfish咁講,如果香港本身係冇呢個品種ge瓢蟲,而係美國引入呢個品種ge瓢蟲,走咗出去之後,係香港落地生根,變成外來物種ge問題,令本地ge瓢蟲絕種,微甘菊就係好好ge例子啦~~
Disneyland根本係到教壞細路令佢地以為用外來物種黎"一物治一物"係好好,好環保

花心 發表於 2008-4-2 23:42:51 |顯示全部樓層
我住東涌㗎!近日見我租田嘅地方見到好多瓢蟲唔知係咪係迪迪尼飛過來揾食呢
tobysiu 發表於 2008-4-3 00:20:15 |顯示全部樓層
原帖由 花心 於 2008-4-2 23:42 發表
我住東涌㗎!近日見我租田嘅地方見到好多瓢蟲唔知係咪係迪迪尼飛過來揾食呢

可能你個d好味掛
cross 發表於 2008-4-3 00:47:16 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-4-2 17:33 發表
蚜虫係自然界呢個弱肉強食ge世界上生存倒就唔應該去干擾佢,蚜虫食植物,係一個自然定律,因為要令樂園個look好樣D,就攞七萬條命黎消滅D蚜虫,之後又要佢自生自滅....好唔應該囉~~
仲有呀,disneyland唔係密封ga,好似dryfish ...

我對昆蟲冇認識
但根據報導講搵唔到野食會自然死..再者只食番果隻蟲蟲
應該唔會好似植物果個問題嫁啵
arp 發表於 2008-4-3 12:02:14 |顯示全部樓層
原帖由 花心 於 2008-4-2 23:42 發表

有免費瓢蟲
12下一頁