非洲紫羅蘭圖鑑

作者: bonohk 發表于 2012-3-23 12:03:16
12057 77
bonohk 發表於 2012-3-28 14:33:14 |顯示全部樓層
哦!好在我仲係香港
你?哈哈
回復

比得大帝 發表於 2012-3-28 14:40:28 |顯示全部樓層
bonohk 發表於 2012-3-28 14:33
哦!好在我仲係香港
你?哈哈

請你尊重自己, 尊重園藝館.
回復

bonohk 發表於 2012-3-28 14:41:36 |顯示全部樓層
收到,小朋友
回復

比得大帝 發表於 2012-3-28 14:47:20 |顯示全部樓層
bonohk 發表於 2012-3-28 14:41
收到,小朋友

Thank you.
回復

wct119 發表於 2012-3-28 14:53:59 |顯示全部樓層

明白樓主是一番好意為花友,
被要求刪除檔案會令你心中不快.
但你的檔案真的侵犯了版權.

管理員/版主是有責任和權力去維護網站,
請樓主明白.

無論如何,作為一位花友,在此多謝樓主對花友的一番心意.
回復

Dacy 發表於 2012-3-28 16:00:17 |顯示全部樓層
發叔點解整個鑑出嚟? 係為咗大家買來欣賞? 係為咗做花苗生意(因為花苗無花樣睇,點買?)? 現在大家有咗個圖鑑,方便揀花苗,發叔花苗生意反而會好咗。不如同發叔傾下正式放上嚟。
回復

tongtony 發表於 2012-3-28 17:42:22 |顯示全部樓層
Dacy 發表於 2012-3-28 16:00
發叔點解整個鑑出嚟? 係為咗大家買來欣賞? 係為咗做花苗生意(因為花苗無花樣睇,點買?)? 現在大家有咗個圖 ...

這個題目,內容都曾經討論過多次!!!!!!!
結果都係一樣!!!!!
回復

wct119 發表於 2012-3-28 18:39:06 |顯示全部樓層
Dacy 發表於 2012-3-28 16:00
發叔點解整個鑑出嚟? 係為咗大家買來欣賞? 係為咗做花苗生意(因為花苗無花樣睇,點買?)? 現在大家有咗個圖 ...

曾經睇過一些舊貼話發叔唔比貼上網.
回復

Dacy 發表於 2012-3-28 19:28:20 |顯示全部樓層
唉!老一輩中國人的做生意手法,好多公司為了招來生意,都將自己的產品post上網兼詳細介紹,好像其他外國紫羅蘭專買店都會圖文並茂。俾著係我唔收我廣告費已經偷笑。
回復

tongtony 發表於 2012-3-28 19:52:37 |顯示全部樓層
Dacy 發表於 2012-3-28 19:28
唉!老一輩中國人的做生意手法,好多公司為了招來生意,都將自己的產品post上網兼詳細介紹,好像其他外國紫 ...

係呀!係呀!
回復

charles604498 發表於 2012-3-28 21:12:52 |顯示全部樓層
因版權發叔圖鑑比樓主“乖乖地”食咗 ,真係可惜
回復

KUNO 發表於 2012-3-28 21:18:25 |顯示全部樓層
wct119 發表於 2012-3-28 18:39
曾經睇過一些舊貼話發叔唔比貼上網.

所以Peter係咁樣先好聲好氣出聲!
不過有眼睇!
態度十分惡劣毫無悔意!
回復

KUNO 發表於 2012-3-28 21:31:50 |顯示全部樓層
bonohk 發表於 2012-3-28 14:41
收到,小朋友

另外!
發現你簽名檔中列有該爭議圖鑑連結!
請你尊重發叔意願,立即刪除!
另外請你為之前對Peter不禮貌的言行而鄭重道歉!
「小朋友!」
回復

bonohk 發表於 2012-3-28 21:53:49 |顯示全部樓層

道聽塗說 烏合之眾
有冇 Copyright 都未搞清楚就指指點點話人唔岩, 發叔冇你地咁小家.
你又話好似, 佢又話聽講, 圍埋一班就係道執死雞, 火上加油.

有你呢班咁既 senior 咁樣管理呢道真係大家有福喇! 叻喇! 可笑!
回復

KUNO 發表於 2012-3-28 22:07:05 |顯示全部樓層
bonohk 發表於 2012-3-28 21:53
道聽塗說 烏合之眾
有冇 Copyright 都未搞清楚就指指點點話人唔岩, 發叔冇你地咁小家.
你又話好似, 佢又話 ...

OK!
已經俾哂機會!
我要執行職務,如有不滿請找minmin!
回復

比得大帝 發表於 2012-3-28 22:45:58 |顯示全部樓層
bonohk 發表於 2012-3-28 21:53
道聽塗說 烏合之眾
你又話好似, 佢又話 ...

園藝館花友大都是互相尊重, 少見哩種好聲好氣同佢講, 還要反唇相譏的人.

不管發叔會否反對, 也要尊重知識版權.  園藝館提供言論平台, 也要確保言論的合法性, 有責任處理此類帖子, 因此在版規也有說明.
回復

minmin 發表於 2012-3-29 00:45:32 |顯示全部樓層
因為我看不到圖片,如果是數字紫羅蘭圖鑑,其花圖片和數字名號均由發叔所擁有,必須得到作者同意才可提供下載.
數年前,我們有宣問發叔可否張貼圖鑑,發叔已婉拒,請尊重發叔的成果,尊重知識版權是我們應有的責任!
回復

Karly0706 發表於 2012-3-29 09:19:10 |顯示全部樓層

其實數年前的結果同而家的結果會唔會唔同呢?

容許我真心講少少野,既然發場都會任我地影佢的圖鑑,
咁其實發叔都唔係好CARE個圖鑑係咪要黎賺錢...因為我之前聽講要10一張

樓主雖然有做錯,未問過就放上黎論壇,但佢都係出於好意想花友更加方便
其實要搵圖都唔係好難...只要有心做都可以做返個類似的出黎

管理員會唔會真係太激動? 我入左黎大半年,見到好多舊花友都唔再上黎
其實呢個都係一個問題所在呀...
回復

lok_1980 發表於 2012-3-29 09:30:16 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2012-3-29 09:19
其實數年前的結果同而家的結果會唔會唔同呢?

容許我真心講少少野,既然發場都會任我地影佢的圖鑑,

管理員的責任就係管理嘛,如果版規咁寫,大家係應該守的,否則要版規來做乜?
我覺得如果大家覺得版規過嚴,可以提出修改,但唔係唔守喎。
至於今次,我見Peter好有禮貌咁勸喻了,反而俾人串喎......唔係咁都算過激呀?
如果大家覺得真係要放,咁咪找人問多次o羅,但未問就放........點都講唔通的。
呢個係尊重的問題,唔係有無利的問題。

講得好!!!!!讚成!!!!  發表於 2012-3-29 10:28
Good point!  發表於 2012-3-29 10:16
回復

wct119 發表於 2012-3-29 09:36:25 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2012-3-29 00:45
因為我看不到圖片,如果是數字紫羅蘭圖鑑,其花圖片和數字名號均由發叔所擁有,必須得到作者同意才可提供下載. ...

樓主將發叔的數字紫羅蘭圖鑑掃瞄後合併成一個 pdf 檔案供花友查看.

他本意是為花友好,當被要求刪除檔案而致心中不快,以致出言衝撞.

我覺得可以體諒一下他的心情,盡量從輕處理.
回復