天台實驗場 ~07092015

作者: xx_Luca 發表于 2012-3-21 23:40:28
49931 331
xx_Luca 發表於 2012-7-24 15:41:52 |顯示全部樓層

晌烈風下棚哥堅守崗位直至晚上 11時, 今朝再見佢, 當然已經 ... 粉身碎骨 ....
責落尼既屍骨 + 瓜滕, 溝埋下面d 豆 & 菜, 都睇唔到邊樣打邊樣 lu

最誇張係棵巨塔, 吹到斷哂 ...
斷枝訓哂晌附近 ...
其實都冇壞喎, 種晌同一個箱既絲瓜苗一直奀之之咁, 大修下棵九層塔可能仲有利絲瓜生長, 係我一直落唔到手啫 ~

唯一的節瓜仔完好
剪掉既瓜滕中發現瓜 b, 午餐有餸加

掌心大雷公鑿無恙
長茄b 繼續 "掉掉 fing"

南瓜吹到成箸梅菜咁 ...
剪哂 d 爛葉後發覺亞七 吹甩左, 其餘安好 ... 不過得返一塊葉咁得唔得架

熱鬥小馬 - 紅莧 & 通菜, 昨晚見佢地晌水中盪漾, 今朝一水退就冇事發生過一樣 ...

絲瓜苗 x 3 << 半條瓜命, 應該可以繼續.
普通青瓜苗 x 2 <<  搶救中
小青瓜苗 x 2 <<  送往停屍間
甜椒苗、白茄苗 <<  安好

報告完畢

--------------------------------------------------------------------------------
多謝蛙哥鼓勵 ~

kkhope  <<  多謝 ~ 昨夜凌晨聽到出面勁惡劣, 心諗都應該全部冇哂 ... 最擔心個棚飛落街整到人, 真係訓唔著 ... 今朝起身要成個鐘先鼓起勇氣上去, 點知又比想像中好, 起碼個棚俾繩纏住哂冇事, 感恩呀 ~
KATY <<< 想留多塊都冇, 全部折斷, 勉強留低盞吽爛吽病 ...
noel_tt  <<< 多謝你 ~ 我好中意食呢隻南瓜, 冇哂葉都唔知仲得唔得呢 ...
TWcat <<< 謝謝 ~
WinG09123  <<< 冇計呀, d 葉爛哂 ><

你個LONG衫架好絕呀, 咁樣掛住D瓜... 你唔洗 LONG 衫既?  發表於 2012-9-6 11:01
加油~~  發表於 2012-7-30 15:00
冇哂葉仲識5識大。。  發表於 2012-7-25 16:07
你咁多瓜瓜好勁呀!南瓜好可愛呀!  發表於 2012-7-25 14:55
你棵南瓜有冇摘心, l棵有7個南瓜? 用幾大盆種. 你好勁. 可能遲D出返D葉, 不要放棄  發表於 2012-7-25 13:13

評分

查看全部評分

回復

jamjam 發表於 2012-7-24 15:50:57 |顯示全部樓層
嘩, 你種咗好多瓜瓜菜菜喎
圓圓的是南瓜嗎?
盆種就可能了嗎?

係呀, 迷你南瓜, 用全屋最大個盆來種, 都ok 啦^^  發表於 2012-7-24 16:07
回復

jamjam 發表於 2012-7-24 16:55:20 |顯示全部樓層
暇大盆即係幾多寸盆呀?
你啲菜瓜全部用盆種?

直徑 38cm 高 40cm ... 對, 全部用盆種.  發表於 2012-7-24 23:08
回復

KATY 發表於 2012-7-24 17:01:28 |顯示全部樓層
吾怕!! 雨後就陽光啦
回復

xx_Luca 發表於 2012-7-25 14:13:32 |顯示全部樓層
noel_tt  你棵南瓜有冇摘心, l棵有7個南瓜? 用幾大盆種. 你好勁. 可能遲D出返D葉, 不要放棄  
========================================================

hi noel_tt, 我一d都唔勁, 亂咁來的, 大家交流下 ...

有冇摘心 <<< 原本計劃 "主蔓生產" 方法, 但上一次打風打斷頂芽, 改留一條強壯側蔓, 主蔓一瓜, 側蔓三瓜後剪頂. 後來又出側蔓, 仲一出就有囡花, 貪心又好奇越留越多, 留左 7 個, 最後一個明顯長唔大, 今次打風甩埋.
1棵有7個南瓜? <<< 圖中係兩棵來的 ... 用吉吉12號盆的一棵, 只養到一個小瓜 (圖右邊第3個)
用幾大盆種 <<<  種樹仔果種盆 ,直徑 38cm 高 40cm.

你種蜜瓜就真係勁啊, 我今年種兩棵, 大概施肥失誤半生不死咁, 其中一棵已拔除. 明年再種一定要搵你指導下  

回復

亨仔媽咪 發表於 2012-7-25 14:46:16 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-5-5 11:44
白粉問題似乎稍有改善, 又有新問題出現喇

囡花一日一日咁大, 但唔識開花 !!!!!! 圈住果朵已經谷左 4 日 ...

我都遇同樣問題 ,

翠玉瓜 baby 好大都唔開花 ,

想問下你夾硬剪開朵雌花人工授粉最後成功嗎 ?

d 雌好大朵花谷到黃晒都唔開 ,

真係好可惜呀 !

沒有成功 ^^" ... 個人感覺現在太熱和太多雨水, 對翠玉瓜比較困難, 可以秋天再試. 今年秋天我都會再種, 一齊努力吧 ~  發表於 2012-7-25 15:41
回復

noel_tt 發表於 2012-7-25 14:53:05 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-7-25 14:13
noel_tt  你棵南瓜有冇摘心, l棵有7個南瓜? 用幾大盆種. 你好勁. 可能遲D出返D葉, 不要放棄  
======== ...

其實, 我種蜜瓜一D都唔勁.  今次打風, 把我種各種蜜瓜, 蜜瓜苗都差唔多打死曬, 唔死都爛葉. 其實上年我有種南瓜, 有3個南瓜收成, 今年都有種, 但一路都唔成功, 1係白粉, 1係特然爛主徑, 今次打風打爛曬我D葉, 只淨主幹... , 我估佢會再發橫枝,       不過算啦, 當中學習好多

你多數落什麼肥??

我估你個盆好似發泡膠箱的size?

回復

xx_Luca 發表於 2012-7-25 15:55:30 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-7-25 14:53
其實, 我種蜜瓜一D都唔勁.  今次打風, 把我種各種蜜瓜, 蜜瓜苗都差唔多打死曬, 唔死都爛葉. 其實上年我 ...

有三個南瓜都好好啊 ~ 其實白粉病都已變成我天台既風土病, 或者呢個夏天太熱太曬幸運地沒有發生.
大盆既容量我估同發泡膠箱差不多, 之前 #117 有影到少少個盆, 可作參考.
至於施肥, 我用半熟廚餘 + 骨粉做基肥, 追肥就 雞屎肥/ 骨粉/ 鉀 /肉骨粉 / 海藻水 輪流乜都加 d (其實係未掌握到所以大包圍 ).
同樣既做法, 南瓜長得還好, 甜瓜就唔生唔死咁,  我都唔知做得岩唔岩呢 ....

謝謝你分享. 上年種甜瓜, 可說好成功, 今年又種唔到, 最主要原因是雨水太多.  發表於 2012-7-25 16:02
回復

xx_Luca 發表於 2012-7-30 13:26:03 |顯示全部樓層
打完風又幾日黃雨/長命雨, 忍唔住收左 3個比較早既南瓜落黎 ...

即晚食左細果兩個. 始終未足月, 唔夠栗   至於未收的 3個, 俾雨淋到咁樣 .... 係咪壞左呢 ?

苦瓜仔雖然幸保不失, 但打風後就冇長大過, 仔細檢查原來植株有多處摺傷 ...
丁c咁大點食好呢 >>> 一人午餐: 白十苦瓜拌手撕鹽焗雞飯

節瓜 x 3 兩棵有新芽, 一棵冇哂反應...

再戰甜瓜

幾盆矮牛唔死唔差幾, 勛章菊冇埋, 中國桔梗反而爆花.

重傷的普通青瓜 x 2 一死一復原; 茄子x 2 冇事但種得唔好, 順手殺埋   
今個夏天都係 ... 決定陸續收爐, 準備秋播算喇

我今日都培左南瓜苗,一齊努力加油.  發表於 2012-7-30 15:12
我D植物吽爛晒!同你差不多!  發表於 2012-7-30 14:25
回復

2020 發表於 2012-7-30 13:33:29 |顯示全部樓層
嘩,好多南瓜呀,開心死呀(^^)/~~~

多謝評分 ^^  發表於 2012-7-30 13:41
打風前係幾爽, 打風後就 >< ,,,,,, hehee  發表於 2012-7-30 13:40
回復

KATY 發表於 2012-7-30 14:43:15 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-7-30 13:26
打完風又幾日黃雨/長命雨, 忍唔住收左 3個比較早既南瓜落黎 ...

原本我仲有一個節瓜仔生長中(打風前有食指咁長).
不過風後沒半點陽光, 仲日日大大雨, 昨天見黃左加勁萎縮, 死埋.
唯有再比d心機啦 ~

風後第二日見唔對路收左隻節瓜仔lu ...睇返而家d南瓜,真係手快有手慢冇呀 ... ><"  發表於 2012-7-31 10:07
回復

xx_Luca 發表於 2012-8-8 17:09:20 |顯示全部樓層

苦瓜越種越細隻, 今朝收既兩隻只比乒乓波大少少... 畢竟係自家種, 食落苦中帶甜

除了一些豆角, 實驗場基本冇咩收成, 所以就算 d 豆葉生病又多黑芽蟲, 都繼續留住先...
做酸豆角

甜瓜生長算快, 只係底部既葉 ... 檢查過唔係蟲害, 難道又係太熱 & 太曬 ?

甜椒苗頂唔住了, 已 c 掉一棵, 其餘出的新葉好醜樣, 睇黎偷步唔成功 ...

開心既事 : 第一隻絲瓜b 授粉成功

有趣既事 : 通菜出芽率得 5 成, 但盆中有大量金色馬齒莧湧出來. 諗返 d 泥之前種過佢, 自播得好誇張喎

sweet basil 長到好似之前棵巨塔咁, 又係時候做 pesto 喇 ... n 年前做過一次算係失敗, 上星期改改個 recipe 再做, 效果唔錯. 明天又做希望 ok 啦, 會影低做紀錄, wish me good luck ~

KATY <<< 咁你快 d 俾我果兩粒 auntie 睇下, 佢一定會好有成功感呀 ~   
Springonions <<< 謝謝. 真係似但檢查過唔係, 而且連青瓜苗、絲瓜都有咁情況, 我諗係基肥或 ph 出左問題.

甜瓜底葉似紅蜘蛛,有無檢查葉底?  發表於 2012-8-11 21:27
我阿媽d苦瓜都係越種越細粒, 不過還是比你大少少 :>  發表於 2012-8-9 14:01
回復

xx_Luca 發表於 2012-8-11 13:12:21 |顯示全部樓層

做 pesto 嚕 ~ 下午茶點

明明係無架豆角, 卻纏左上去瓜棚度...
搬唔郁冇法用水槍射甩 d 芽蟲, 整整下攪到咁, 唯有噴噴噴!!!

大蔥插左差不多兩個月了, 連根拔還是當韭菜咁收好呢 ??

講開韭菜 ... 次次收完都有施肥 + 每日淋水, 但呢 round 好唔掂, 點解點解 ...

韭菜既鄰居

kaffir lime

加插表弟晌後院影到既蜂鳥, 超可愛呢

tt28 <<< 好簡單咋, 完成唔使半個鐘 : basil + 松子 + parmesan cheese + 鹽 + 蒜頭 + extra virgin olive oil ,  
                攪拌機打成茸, 攪掂
happyjoyjoy <<< 我都未嘗親眼見過呢   
LHS1 <<<  晌加州既後院拍的 ... 你岩呀香港係冇蜂鳥, 好似話香港既冬天佢地生存唔到.
kkhope <<< 蟻粉 vs 農作物, 要慎重考慮 ... 我個人會容忍, 直至成天台都係, 或落到去三樓

其實我系怕棵豆角會俾啲蟻搞壞,如果唔會嘅話,我都可以唔理佢哋 :p ~  發表於 2012-9-14 14:43
我嘅豆角都有好多蟻,係咪需要買啲蟻粉o黎解決佢呢 ?  發表於 2012-9-13 21:22
原來香港有蜂鳥!  發表於 2012-8-17 01:18
個香草醬點做呀?  發表於 2012-8-11 23:32
好得意的蜂鳥! ^^  發表於 2012-8-11 16:16
回復

KATY 發表於 2012-8-11 23:00:19 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-8-11 13:12
做 pesto 嚕 ~ 下午茶點

我以前種過豆角,情況像你的無架豆,仲有蟻添,相當恐怖
btw表弟好犀利,捕捉到精彩的一刻,幅相好靚

個衰仔就係百年都冇咁叻仔過, 所以拿拿聲 send 俾親戚朋友示下威 XDDD  發表於 2012-8-12 00:00
極唔想用藥, 但殺左佢又唔忿氣, 呢棵未收過佢一條豆呀 !!  發表於 2012-8-11 23:59
回復

xx_Luca 發表於 2012-8-16 22:38:46 |顯示全部樓層

又 8 號 !!

今早收了第一隻, 亦係唯一一隻絲瓜 ... 仲有冇得繼續玩, 就要聽天由命喇 ~

"韋"風時得幾條毛既紅莧, 到今次"啟德" 剛好收成...

收得既全部收哂 ... 除左蕃薯葉, 真係好厭....

祝大家 & 大家的寶貝平平安安 ~

回復

xx_Luca 發表於 2012-8-28 11:16:39 |顯示全部樓層

天台近況

絲瓜

"韋森特"後播的甜瓜

青瓜再起步, 希望有兩轉秋黃瓜食下 ...

西洋菜既宿根整個夏天唔生唔 c 咁, 近日忽然長起來, 似係時候秋播了....

kaffir lime 也突然標高 ...

11/ 8 下種全日照春菜

14/ 8 下種半日照春菜 ... 試下點照會好 dd

水尾無架豆角

joyjoy, tt28 << 謝謝, 係好開心呢 ~
noel << 謝謝評分 ~ 甜瓜有摘心啊. 主蔓4葉摘心, 子蔓 3或4 葉摘心, 不過佢生得好快, 我跟唔切亂哂籠, 而家係子蔓定孫蔓結瓜我都攪唔清楚 ...  西洋菜係插枝的. 去年插得太遲, 12月插要到 2 月先食到一餐. 當時我係連根拔除, 又處理過 d 泥, 咁都仲生存到, 真係一個意外....
kkhope << 到現在食左十幾隻喇, 仲一路出 b, 好開心冇諗過有咁多呀

啲絲瓜好靚啊 :D ~ 總共有幾多收成啊 :D ?  發表於 2012-9-13 21:23
好多絲瓜呀!  發表於 2012-8-28 17:43
幾好串串絲瓜.恭喜  發表於 2012-8-28 14:14
西洋菜是/否插種  發表於 2012-8-28 12:05
甜瓜生得好靚, 有冇4 葉採心  發表於 2012-8-28 12:04

評分

查看全部評分

回復

clychris 發表於 2012-8-28 13:08:28 來自手機 |顯示全部樓層
絲瓜都幾好收成

謝謝賞瓜  發表於 2012-8-28 23:57
回復

xx_Luca 發表於 2012-9-6 10:51:48 |顯示全部樓層

今年秋冬主打: 幾款蕃茄與甜椒

兩盆春菜 22/ 25日

絲瓜出奇地順利. 除了一棵只出囝唔出囡已被處決外, 其餘兩棵結瓜不停...

最大的瓜 + 守瓜貓

10號風球後得返兩條滕既節瓜終於再出瓜, 等左超過 40日...

甜瓜 pat pat 裂左, 清除時好似剪自己兩忽肉咁, 痛痛痛痛痛

另一棵有個似模似樣的, 要快高長大啊 ~

tt28 << 曬多幾日就收喇
noel << 3 款蕃茄 cherokee purple, san marzano, yellow pear. 還有一款叫 oregon spring 要10月才有位試種...

c瓜都幾好收成,春菜食得啦,  發表於 2012-9-6 16:47
蕃茄是什麼品種?  發表於 2012-9-6 12:02
回復

KATY 發表於 2012-9-6 22:43:20 |顯示全部樓層
絲瓜大過貓, 好犀利呀  !!!

甜椒也適合秋冬種植??? 以為只有夏季才啱key

自己較喜歡秋播甜椒, 可以玩到秋、冬、春 3 季... 香港既夏天, 尤其我個爆裂天台, 對甜椒太艱難了...  發表於 2012-9-7 11:39
回復

亨仔媽咪 發表於 2012-9-8 00:28:34 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-9-6 10:51
今年秋冬主打: 幾款蕃茄與甜椒

我都有種甜瓜 ,
現在 BB 有手指咁大 ,
見你有兩個 BB  pat pat 裂左好可惜 ,
在網上搵到相關資料 ,
大家一齊努力呀 !

common_problem_tomato32 copy.jpg

多謝提點 ~ 我都諗係衰晌灌水太猛, 座果後心急想佢膨大, 結果弄巧反拙... 而家唔敢咁大水喇, 你都要加油呀 ^^  發表於 2012-9-8 10:53
回復