天台實驗場 ~07092015

作者: xx_Luca 發表于 2012-3-21 23:40:28
49930 331
polly817 發表於 2015-3-6 13:29:48 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-4-19 10:21
落大雨喇, 繼續收收收收....

原來真係要追肥的, 紅莧菜前後8日的分別 :

請問你所說的追肥是放甚麼肥料呢?? 因我只是放了基肥, 而你所說的追肥, 想知道是指那些肥料, 請指教一下!
回復

polly817 發表於 2015-3-6 13:43:46 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-10-5 14:05
又來痴線小青瓜~
掛晌到得...

我是新手種翠肉瓜的, 請問可唔可指教一下, 點解你的翠肉瓜可以種得咁粗壯同咁大塊葉, 我種嗰啲只是大過塊指甲小小

我是種子放育苗盆, 等佢生左3塊葉仔就將佢移盆, 但再生出來葉都好細塊, 同會彎曲(好似個碗咁), 我去問陳X記的人, 他叫我買左包肥料,
由雞屎, 石灰等東西混合而成的肥料, 叫我圍邊放再喺上面蓋泥便可! 但會否太遲呢?? 請指教一下吧! 謝謝!
回復

xx_Luca 發表於 2015-3-6 17:15:02 |顯示全部樓層
polly817 發表於 2015-3-6 13:43
我是新手種翠肉瓜的, 請問可唔可指教一下, 點解你的翠肉瓜可以種得咁粗壯同咁大塊葉, 我種嗰啲只是大過塊 ...

你好 ~ 明白基肥之後,追肥指生長期內一路添加肥料,以維持植物有足夠養份。
因為唔知道你既種植環境,唔敢推薦你用乜野肥料追肥。
比如說有機肥好多時會惹蟲,如果室內種植就唔太合適。
我本身主要用雞屎肥,再加紅牛鉀、骨粉等。另外同好多版友一樣,用下洗米水、海帶液。

瓜果類對肥份需求很大,做好基肥苗就會茁壯,順利開花打果。但盆種土力不足,需要不斷追肥。
呢個亦係我一直既難題。通常種到後期都會有脫肥既情況。因為盆種條件有限我也不強求了。
另外日照亦係重點。農作物一般需要好長時間既日照先能長得好。

翠玉瓜一個月左右就開始開花,授粉後5-7日就能收成,
而且唔洗搭瓜棚,係我最鍾意種既瓜類。
可惜我家天台好容易有白粉病,好耐都唔敢種喇,或者遲下再種過。

建議你去讀讀花園仔老師既帖,果個帖幫左我太多。( 謝謝花老師既分享 ~)
我知道個帖有點長,但早期花老師好多盆種既技巧、用料等,都講得好詳細,好值得細讀。
祝種植愉快 ~

回復

fairlady2046 發表於 2015-3-19 10:39:18 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-3-23 00:43
多謝大家既鼓勵同加分

今早收穫既紅燈籠椒椒 :

請問紅椒應該幾時下種? 另外, 要不要搭棚呢? 謝謝
回復

xx_Luca 發表於 2015-3-20 00:23:15 |顯示全部樓層
fairlady2046 發表於 2015-3-19 10:39
請問紅椒應該幾時下種? 另外, 要不要搭棚呢? 謝謝

甜椒我個人喜歡秋播。這時候播也可以。
不用搭棚,但隨植株長大,需要用竹枝撐扶。
希望幫到你 ~

回復

fairlady2046 發表於 2015-3-20 09:51:00 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-3-20 00:23
甜椒我個人喜歡秋播。這時候播也可以。
不用搭棚,但隨植株長大,需要用竹枝撐扶。
希望幫到你 ~

幫到呀, 我媽咪去了有機農場, 拿了些種子回來, 好想種呢 ^^

是不是要用深盤呢? 謝謝你

一般瓜果類用深盆較着數,保水保肥都好 d ~  發表於 2015-3-20 22:50
回復

xx_Luca 發表於 2015-9-7 17:07:57 |顯示全部樓層

好耐好耐好耐冇 update 喇,其實係因為今夏種得很少 ...

原本打算半休耕養下泥,只種幾棵茄子,
但堆肥泥裡走出一堆苦瓜苗,於是又種左幾棵

白茄種子可能太舊,8 粒種子只出了一顆。
同期堆肥泥裡跑出一棵茄子苗,馬上挖出來好好種上 ...

一直以為係長紫茄,出來竟然是圓的。
乜我地有買過圓茄食咩?主廚話買過一次,因為果日見到特別新鮮 ...

貼埋初夏時收成的無花果。

頭幾粒好甜好甜,越食越淡;入正夏天更加冇得食
目前還一直打果,希望涼 d 又有得食下啦 ~

kkhope << 係呀,我得一款無花果。靚仔都冇用,食唔到幾多粒,仲研究緊點解 ...

之前外國攞回來的無花果?樣好得 ^o^  發表於 2016-5-9 17:37
回復

芝士寶寶 發表於 2015-9-7 21:15:52 |顯示全部樓層
種得好靚呀!

多謝寶寶 ^^  發表於 2015-9-8 17:49
回復

芝士寶寶 發表於 2015-9-7 21:16:06 |顯示全部樓層
種得好靚呀!
回復

xx_Luca 發表於 2016-5-8 23:36:36 |顯示全部樓層

種甜椒真係好開心,又易種又多產 ~

留過冬既茄子,春天時患白粉病,砍了大半,
天氣一熱又開始結果,試下種兩年得唔得

回復

kkhope 發表於 2016-5-9 17:36:39 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2016-5-8 23:36
種甜椒真係好開心,又易種又多產 ~

最鍾意睇妳種嘅青紅椒,種親都又大又靚,超羨慕
回復

xx_Luca 發表於 2016-5-9 22:30:36 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2016-5-9 17:36
最鍾意睇妳種嘅青紅椒,種親都又大又靚,超羨慕

老友,好耐冇見喇   ~
而家仲有冇種野呀?
你又種棵啦,好開心架,又易打理 ...

宜家返全職,無時間種好多嘢啊,只種無花果係天台,無乜點理添 :p  發表於 2016-5-20 15:50
回復