蠔殼粉系咪肥料?

作者: sheryl 發表于 2012-3-20 23:13:02
6849 7
有冇人可以幫幫手!!請問蠔殼粉系咪可以代替肥料來種菜噶?

BanbieChan 發表於 2012-3-20 23:21:10 |顯示全部樓層

請參考這個吧~

香港園藝館 › 園藝館 › 園藝植物 › 非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物 › 蠔殼 - 減慢泥土變酸

http://hkplants.com/forum.php?mo ... ge%253D1&page=1
回復

孖吉 發表於 2012-3-20 23:35:01 |顯示全部樓層
種菜?主要係氮肥,唔關 蠔殼 事咖,不過都可以加少少減低土壤酸性,保持土壤健康。種菜用 花生麩/花生麩水 重要啲~
回復

sandylam 發表於 2012-3-21 20:20:23 |顯示全部樓層
斑比公主真係乜都識。勁!

其實我都唔識架,咁啱記得有人問過咋~~  發表於 2012-3-23 14:59
回復

sheryl 發表於 2012-3-23 11:34:43 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2012-3-20 23:21
請參考這個吧~

香港園藝館 › 園藝館 › 園藝植物 › 非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物 › 蠔殼 - 減慢泥土變酸

唔該噻~
回復

sheryl 發表於 2012-3-23 11:37:20 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-3-20 23:35
種菜?主要係氮肥,唔關 蠔殼 事咖,不過都可以加少少減低土壤酸性,保持土壤健康。種菜用 花生麩/花生麩水 ...

我聽講蠔殼可以用來種菜,種樹,你地有冇聽講過啊?
回復

孖吉 發表於 2012-3-23 12:33:38 |顯示全部樓層
sheryl 發表於 2012-3-23 11:37
我聽講蠔殼可以用來種菜,種樹,你地有冇聽講過啊?

可以,我上面O既回答都係講可以。但絶對唔係主要材料。

正如話辣椒可以食用,但唔會有人只食辣椒一樣嘢囉~

其實蠔殼粉 (主要化學成份係碳酸鈣) 其中一個用途係用來提供鈣,例如 番茄 結果要鈣。但相比起植物需要的主要養份 (氮、磷、鉀) 鈣的需求就比較次要。

另外就係種樹,因為棵樹種落之後會好耐都唔會換泥,泥土會慢慢變酸,影响對養份甚至水份的吸收。加左蠔殼粉(或者石灰石)就可以中和酸性,令棵樹可以吸收多啲水份和其他養份。

正如你食咗辣椒可以開胃一樣,開胃就可以食多啲其他有營養o既嘢,而唔係淨係食辣椒囉~ OK ?

ok~唔該晒~  發表於 2012-3-23 14:58
ok  發表於 2012-3-23 12:45

評分

查看全部評分

回復

菜妹 發表於 2012-3-23 12:48:58 |顯示全部樓層
樓主, 我睇書講, 蠔殼粉, 蛋殼粉好難分解, 做肥料成效極低.  

係呀,佢只會溶响酸入面,所以主要係用來中和酸性。  發表於 2012-3-23 12:51
回復