想在淘寶買植物寄來香港

作者: 小女子 发表于 2012-3-13 22:22:54
29694 27
請問各位會不會有限制?
oneonewe 發表於 2012-3-13 23:10:25 |顯示全部樓層
應該不會
只要唔係瀕危植物就得了
當然都唔好寄太大棵
如果係樹o個類最好自己上去抬返o黎啦
Dreamer 發表於 2012-3-13 23:34:25 |顯示全部樓層
我試過買多肉植物
包裝不錯似鞋盒size
3天快遞直到家
無咩特別唔同喎
小女子 發表於 2012-3-14 01:10:49 來自手機 |顯示全部樓層
如果想買藤本月季小苗,幾棵空鳳,是否沒有問題?
oneonewe 發表於 2012-3-14 01:25:30 |顯示全部樓層
小女子 發表於 2012-3-14 01:10
如果想買藤本月季小苗,幾棵空鳳,是否沒有問題?

咁你要搵個信得過o既賣家
就冇問題
ahgeeinheaven 發表於 2012-3-17 18:18:34 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2012-3-13 23:34
我試過買多肉植物
包裝不錯似鞋盒size
3天快遞直到家

可以告訴我是哪一個賣家呢? 我問過幾家都不送貨到香港,又或者在蘇杭發貨。感謝~
Dreamer 發表於 2012-3-17 19:09:51 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2012-3-17 18:18
可以告訴我是哪一個賣家呢? 我問過幾家都不送貨到香港,又或者在蘇杭發貨。感謝~ ...

真不好意思!
我只買過一次多肉,已是一年前的事,那間店鋪也結業了~
也許你可嘗試發帖問一問,可能有花友知道
八妹仔 發表於 2012-4-11 22:48:15 |顯示全部樓層
買過玫瑰苗,用集運,買過兰花,買過多肉,OK呀.
Ches0802 發表於 2014-4-2 17:19:19 來自手機 |顯示全部樓層
有邊間快遞&集運可以寄植物啊?問過幾間都唔收..
sheungx2 發表於 2014-4-3 00:10:07 |顯示全部樓層

之前我記得有位花友share 左間淘寶店, 質量好又直送hk, 你可以搜索關鍵字 "淘寶" "苗"
031504 發表於 2014-4-3 19:40:38 |顯示全部樓層
我買過食蟲植物和佗草
好睇間野包成點
但就算包得再靚,棵野黎到都會好謝
所以一開始要好好打理
雨之情 發表於 2014-5-2 20:28:12 |顯示全部樓層
最好都系唔好啦,其實花墟有更實在的花賣。除非賣家包裝得比較好,不然到手的成活率不高。
Victor9394 發表於 2014-5-12 04:29:40 |顯示全部樓層
031504 發表於 2014-4-3 19:40
我買過食蟲植物和佗草
好睇間野包成點
但就算包得再靚,棵野黎到都會好謝

補充:
以下係我買完食蟲植物既物流經驗

買完 > 集運@東莞 > 送到屋企, 共7日, 加多左 1~2日係因為賣家sss唔同時間出貨 + 地區唔同
買完 > 賣家由杭州出貨 > 揀轉運直接送到屋企, 圓通最快3日, 送上門加左 HKD$18
投得 > 賣家由河北發貨 > 集運@東莞 但冇等其他野 > 送到同區自行取貨, 共 5 日
買完 > 賣家由福建發貨 > 兼包郵 用申通送到屋企 > 共 8 日, 火都黎!

總結一下存活率:
  • 包裝得好既, 例如用濕紙巾+保鮮紙/袋, 為之比較好. 試過有一間用個送禮用擺原子筆既紙盒仔但冇包濕紙巾, 黎到嚴重缺水, 成株紅絲葉毛氈苔 D. Filiformis 擺多幾日點都救唔返
  • 大株既存活率點都係高D, 例如我買左棵葉長6,7cm既阿帝露毛氈苔 D. Adelae, 等左8日先到, 冇哂黏液就梗架啦, 但補水兼悶養多十日, 都只係得某兩三塊葉開始出黏液, 其他乾/粗糙/變黃既葉都唯有剪哂佢, 好彩因為佢大盆, 而且本身種得好好, D根又多又粗, 所以生新葉都生得快返D
  • 補蟲堇比毛氈苔捱得, Case 2 同單我買左株 P. Primuliflora, D舊葉部份硬左, 而家都依然硬硬地; 株野養左兩日已經開始出新葉同有黏液, 第四日塊新葉可以餵蟲
  • 物流用3日, 問題不大; 物流用5日, 身體偏弱, 悉心照顧就冇問題; 物流用7日, 需要壯士斷臂

經驗話我知:
邊幾間係值得o係佢度買, 因為包裝得細心 (我間間都有提佢路程遠,麻煩包好D之類既說話)
唔好以為送盆送介質就好, 間間都會寫簡簡單單用 純水苔 或者 泥炭土+珍珠岩, 當然錯唔哂, 但未必係最好, 同埋收貴左你, 而你又未必想用佢個透氣力差既膠盆
順豐係唔送植物來香港
揀好哂買既野 > 揀送貨地址要剔轉運 > 建議揀圓通, 千萬唔好揀申通, 申通香港係唔處理內地來港既貨, o個D貨係再外判出去, 效率極差
按付款 > 入到去點比錢o個版 > 唔使比錢住, 搵賣家傾一傾先, 無理由種子又十蚊, 大大顆捕蟲堇又係十蚊, 除非你買一件野, 否則多數都可以著量減下運費
waimcw 發表於 2014-5-17 01:03:27 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2012-3-13 23:34
我試過買多肉植物
包裝不錯似鞋盒size
3天快遞直到家

請問可否whats app我,想向你請教,我打算起淘寶買植物
chan1988 發表於 2014-5-18 18:20:09 |顯示全部樓層
淘寶我主要買玫瑰,目前金剛種的所有玫瑰都係同佢買,玫瑰的話,我敢講佢係最好果個
好想買茶花女等品種,不過我已經無位種,送哂比人了
有幾點要注意,蘇杭多黑店,一般植物還可, 特別的植物同種子都係高危產品,要注意
部分唔運香港

KOINU 發表於 2016-12-14 09:19:25 來自手機 |顯示全部樓層
順豐試過植物唔入倉,有無邊間可以?

靜雞雞講你知,用淘派。乜都得。  發表於 2016-12-22 12:05
frogish 發表於 2017-5-3 23:10:03 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2014-5-18 18:20
淘寶我主要買玫瑰,目前金剛種的所有玫瑰都係同佢買,玫瑰的話,我敢講佢係最好果個
好想買茶花女 ...

請問邊間店?
Ahjoechan 發表於 2017-6-7 14:30:07 |顯示全部樓層
留毛想知
Anson2007 發表於 2017-6-18 18:33:38 來自手機 |顯示全部樓層
我都有淘玫瑰花苗。我係用集運。而家天氣開始熱。淘都會易死,我多數由鋪頭送到屋企收貨大約4日内好d.
firegym 發表於 2017-9-2 12:27:24 來自手機 |顯示全部樓層
Anson2007 發表於 2017-6-18 18:33
我都有淘玫瑰花苗。我係用集運。而家天氣開始熱。淘都會易死,我多數由鋪頭送到屋企收貨大約4日内好d.  ...

請問,集運填寫貨物種類是否直接填植物?
12下一頁