返回列表 發新帖

請問要點做才可keep到下年開花?

作者: 芝士波 发表于 2008-3-31 22:01:07
5356 38
芝士波 發表於 2008-4-2 15:44:18 |顯示全部樓層
原帖由 keroro 於 2008-4-2 14:19 發表
Non-a級 has much rubbish and dark in colour.
need replace each year...

明白 thx^^
qq668 發表於 2008-4-2 17:48:42 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-2 15:36 發表

你唔好會錯意(我就知有人一定會咁講)
我係指對植料要高更高既花

最難種最貴既蝴蝶蘭
B級水苔都夠

明白,甘我去買C級水苔返黎換左我d100元10盆果d蝴蝶蘭先,
因為我係花展買果時,有個肥佬賣比我,
佢話好易種,是香港生產架,苗仔種一年就開花架
qq668 發表於 2008-4-3 10:38:07 |顯示全部樓層
昨天去花墟,繽紛同花寶都話無B級水花,
最普通是A級,好的就A+同AA,最好是AAA呀
咁買乜水苔呢
orchids 發表於 2008-4-3 11:53:16 |顯示全部樓層
如果種唔多,咪買D好D嘅,買D好嘅番嚟,種要求高或低的都種得,唔洗遲D種多幾種,就買到一屋ABC級水苔.
如果都係想買低grade 水苔,近雀仔街果邊有售,大陸貨水苔,好似冇寫產地.

芝士波 發表於 2008-4-3 12:22:05 |顯示全部樓層
其實我果包已經係大大隻字"水苔"
跟住下面全部係日文字..
又有小圖教點包住d根...
我都唔知係邊出品=.=""都無話a,b,c.....
orchids 發表於 2008-4-3 13:42:07 |顯示全部樓層
响花墟賣約十蛟150g,個包裝寫晒日文,我覺得多數都係大陸貨及都唔會係A級.
級數高的會標榜自己係A grade/AA+ grade,級數低就唔會講自己係乜grade.

芝士波 發表於 2008-4-3 14:42:51 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-3 13:42 發表
响花墟賣約十蛟150g,個包裝寫晒日文,我覺得多數都係大陸貨及都唔會係A級.
級數高的會標榜自己係A grade/AA+ grade,級數低就唔會講自己係乜grade.

明白~~thx^^
manlokr 發表於 2008-4-3 16:53:02 |顯示全部樓層
我之前睇post 有師兄話新手同水苔多數都用得唔好
大概係話壓得唔夠實or太實之類
有無師兄可以教下路?
qq668 發表於 2008-4-3 17:51:31 |顯示全部樓層
剛剛去完花墟返黎,比人炳到一面屁,
今日下午,去萬春園,問佢買邊d水苔種普通市場蝴蝶,
佢先頭介紹左兩隻比我睇,我見又無日文,
咁咪問佢要隻有日文,個肥的中年女人問,邊個介紹你買架,
我答佢係呀Jumpluff介紹我買,她立刻面黑,佢話"叫果條針仔X街,唔好亂點人,唔識又亂講"
我見佢咁火,立刻走人,
跟住走左去公園對面,有好多靚靚洋蘭,有位靚女同位四眼哥哥,
我又問佢買水苔,他介紹一包給我,30蚊,佢教我,種花是愛花,唔好分等級,
平花,市場花都要好好的對佢,唔通個仔唔好,你就比件爛衫佢穿呀,
我覺得個四眼哥哥講得好好,
我臨走時佢跟我講,有些人就少接近為佳,
今晚我會好比心機去種好我果幾盆花架啦
keroro 發表於 2008-4-3 21:05:29 |顯示全部樓層
Agree-種花是愛花,唔好分等級,
萬春園-花盆 and accessory is ok wo.

Exodus 發表於 2008-4-7 12:33:06 |顯示全部樓層
原帖由 qq668 於 2008-4-3 17:51 發表
剛剛去完花墟返黎,比人炳到一面屁,
今日下午,去萬春園,問佢買邊d水苔種普通市場蝴蝶,
佢先頭介紹左兩隻比我睇,我見又無日文,
咁咪問佢要隻有日文,個肥的中年女人問,邊個介紹你買架,
我答佢係呀Jumpluff介紹我買,她立 ...

呵呵呵你要玩野既隨便你
係人都知我N年前已經對佢種蝴蝶蘭既方法有偏見好有保留
如果你係識既你會見到有乜野問題

不過如果唔係為左唱衰我既
咁做乜要打出黎? 哈哈你作出黎都得架

芝士波 發表於 2008-4-7 15:21:12 |顯示全部樓層

聽唔到,睇唔到,咩都唔知...只係想...再問多個問題@@~~
-----------------------
我上個星期係花墟又買左盆蝴蝶蘭..
又係2支花莖,每邊開左3朵花,
仲有好多花苞^^
但係~~~~~
左邊其中一粒花苞未開枯左甩左
而右邊由3朵花開到4朵....
咁...究竟係我種得唔好所以甩左,
定係本身佢已經唔好呢??
Exodus 發表於 2008-4-7 15:25:54 |顯示全部樓層
正常
好多蘭花不停咁變換佢環境時佢都會落苞
芝士波 發表於 2008-4-7 15:30:26 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-7 15:25 發表
正常
好多蘭花不停咁變換佢環境時佢都會落苞

喔@@咁我即係唔洗理佢同唔好郁佢就OK@@?
Exodus 發表於 2008-4-7 15:36:08 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-4-7 15:30 發表

喔@@咁我即係唔洗理佢同唔好郁佢就OK@@?

通常呢d 蝴蝶蘭買左返去我就唔會點理佢擺係蝴蝶蘭堆之中
每年定時都會開下花
芝士波 發表於 2008-4-7 15:42:19 |顯示全部樓層
OK~知道~€
mkpetpet 發表於 2008-4-29 14:27:29 |顯示全部樓層
剪0左換0左兩星期左右喇,  我諗算成功啦,  因為見有新葉出緊0黎
芝士波 發表於 2008-5-6 14:36:37 |顯示全部樓層
哎~你就好...
我棵粉紅色...因為格離果盆有粉介...
屎左啦~~

好彩,新果盆無事^^
amzer 發表於 2008-5-10 22:11:11 |顯示全部樓層
水苔姐...10蚊同30蚊差幾多阿...
要買就買好D架啦
有隻150g PRODUCT OF NEW ZEALAND
買個個啦
10蚊包個D垃圾多到乜咁