非洲紫羅蘭講座後之分享

作者: babycherry 发表于 2012-3-12 13:28:04
51576 104

星期六去左非洲紫羅蘭講座,發現完來自己知既野太少、錯既太多,從網上面搵到既資料亦不足及有限,所以覺得三十蚊係抵到爛!推薦新手去聽,必定獲益良多,有興趣花友可去 LCSD 網頁睇下幾時再開班 (四月無)

應花友要求,抄左notes 與大家分享(仲勤力過當年返學),當中只是從講座中既得著,未必岩哂所有花友用,都係果句喇,先了解自己既種植環境再決定係邊種方法岩自己。另外資料係導師 Ms. Ng 於講座以powerpoint 播放,非本人意見,當中亦有加多減少純粹分享,不喜切插。

非洲紫羅蘭 (African Violet) / 非洲堇 / 聖保羅花Saintpaulia,屬於苦苣苔科,最早期為五瓣,貌似星形花,花觀五裂而出現五瓣
(紫羅蘭為另一種花,所以唔好少左兩隻字,全名應該非洲紫羅蘭)

以下資料如有錯漏,請通知更改~謝謝!

分類及生態特點

生長條件

常見病

澆水 

矯形 

繁殖

換泥

老了的非洲紫羅蘭

** 大部份資料來源: LCSD 舉辦的非洲紫羅蘭護理 - 導師: Ms. S.Y. NG

評分

查看全部評分

babycherry 發表於 2012-3-12 13:28:48 |顯示全部樓層

分類以成株直徑量度 (無數字果d因為唔記得左/亂左,如果花友知或記得,請提供~謝謝)
超迷你形:6cm以下 (2吋以下)
迷你形: 6-15cm   (2吋-6吋)
半迷你形:15cm-20cm (6吋-8吋)
標準形:  20cm以上 (8吋以上)
蔓生形:

(thx Lok 糾正)

量度如下:

花瓣:
單瓣
半重瓣
重瓣
可以睇下sunsunsun既靚花

花色:
單色
雙色
多色 (兩隻色以上)

葉類:
單葉 (一柄一葉)
複葉 (一柄多葉)
*呢盆就一柄兩葉

葉色:
- 綠葉
- 斑葉 (兩色或多色)
  * 杜美萊斑葉:斑紋由葉邊向內形成 (可參考植物圖監帖 - skbugsDora )
* 馬賽克斑葉:斑紋由葉內向外形成 (未搵到有關圖片,歡迎大家提供)
* 皇冠型斑葉:斑色由中向外擴散
可參考 George既 各種斑葉

葉型:

有波浪型、凹凸型、心型、少女葉等等...

非洲紫羅蘭生態特點:
- 根系幼細,分佈淺
- 株型矮小,佔地少
- 莖、葉、花肉質肥厚,含水量多
- 葉片及全株有毛毛
- 莖短,葉片平鋪重疊,密度高,以”品”字型三塊葉一齊生長
- 開花期長,可終年不斷開花,天氣涼更易開花
- 由於遺傳基因不穩定,易產生變易,現今大約有二萬幾種非洲紫羅蘭
Breeze 發表於 2012-3-12 13:31:58 |顯示全部樓層
十分十分十分感激樓主~  

真係想比分~ 可惜我冇甘嫁能力

眞喺好正。噤我點知我可以加分未嫁?  發表於 2012-3-12 15:48
等你升左做丁先加比我喇~~嘩哈哈哈  發表於 2012-3-12 13:52
未整完...仲有黎緊呀.. 我打左係word, 而家要copy & paste  發表於 2012-3-12 13:33
fafa18b 發表於 2012-3-12 13:34:01 |顯示全部樓層
我都想下次参加...你覺得適合我地呢d新手聽嗎??

非常適合!不過四月無堂~  發表於 2012-3-12 13:36
babycherry 發表於 2012-3-12 13:36:00 |顯示全部樓層

生長條件:

喜暖畏寒、好濕忌澇、明亮、空氣濕度高但又要通風既環境最好,而七至八月就最難捱,一過中秋就無問題!

- 氣溫:生長溫度 18-25 度係最好;30度以上生長就會放慢,亦會因此進入休眠期甚至死亡,即使開到花都唔會大朵;10度以下亦會放慢生長,葉片有可能下垂、反捲或死亡

- 光照:對光敏感,以自然光最好或明亮既散射光,唔可以直接日曬,而最岩既光線以唔使開燈睇書既光度為最好,可以一、兩星期拎去一d光源較高既位置刺激花芽生長

- 濕度:高濕氣環境,50-70度濕度既生長環境係最好既,而迷你、蔓生就60-80度之間

- 植料:選擇一d養份豐富、輕、疏鬆、排水透氣(即係可以容易流出水)、吸水保肥、清潔無菌、性質穩定;唔好用一d植料會發脤既,容易迫死d根呀!
  * 珍珠岩(日本珠石) – 中性、清潔無菌、不含養份、貯水力高,但保肥力低
  * 泥炭土 – 酸性重、含少量養份、吸水力強、保肥力高
  * 蛭石(即金泥) – 酸性重、清潔無菌、有韌力,保水保肥

除以上基本植料,亦因應自己需要附加:
  *硅酸鹽白土Silicon  (即美能安A):內有鎂、鐵助改良土壤,中和植料酸性,又可淨化植料,防止細菌繁殖及根腐爛
  * 炭:可幫助過濾雜質、除臭,可以將少量炭放盆底以助分解有機物質,吸收殘留化合物

- 肥料:非洲紫羅蘭雖喜肥,但以淺肥、薄肥為佳,屋企種植用化學肥較好,而有機肥較易傷根;另以氮 (N)、磷(P)、鉀(K)為主
  * 氮 (N) – 促進莖、葉及新芽、小苗生長,常稱為 “葉肥”
  * 磷(P) – 用以影響植株發展、促花芽分化,提高花朵質量,常稱為 “花肥”
  * 鉀(K) – 令新陳代謝正常,有助植株抗病防寒,但唔適合係開花時用),常稱為 “根肥”

e.g. (咁岩有盒肥係度)
N-P-K 數值不同就用係不同時期

另外常用魔肥對開花有利,可幾個月落一次,每次數粒為佳

- 施肥:18-20度多用氮肥;花期用磷肥;斑葉少施氮,因會令斑紋減少或走色
  *粒狀肥料:施肥最好三個月至半年落一次
  *液肥:植料淋濕透後圍泥邊加,唔好直接淋到根部
  ** 必記唔可以係缺水情況下施肥

用既植料比例無話一定,要按照AV生長的環境,如太濕可減少保水力高既植料;如太乾燥則加多一點
babycherry 發表於 2012-3-12 13:37:15 |顯示全部樓層

常見非洲紫羅蘭病:

- 軟腐病:淋水太多導致葉逐塊逐塊咁爛上去
- 灰霉病:留意葉面一撻白或灰
- 薊馬:會咬穿花粉襄,薊馬好細粒又會跳,主要埋係花芯內
- 白粉病

導師建議約7cm距離擺放較佳,唔好葉疊葉,一棵有事就好易傳染開去

另外新帶返去既非洲紫羅蘭,最好先隔離以確定無病先好將佢加入你既大家庭!
babycherry 發表於 2012-3-12 13:38:10 |顯示全部樓層

澆水

另外有講及淋水方法,導師建議用長尖咀壺去淋泥面,避免淋到葉面;

又可以用棉芯吸水方法,但要用一d唔會易霉易爛既棉繩,以一個 U 型穿過盆底去吸水;

係咁易手繪左張...

盆底吸水,原來我一直都係錯,因為我係加水係盆底比佢吸上去,有時都會係泥面淋到濕透流出水再繼續吸水半粒鐘,但導師話咁係唔好,應該用魚缸用既濾水棉放係低加水再放盆花上去,但我唔明咁樣做同唔用濾水棉既分別,係咪因為就咁用水會令盆低泥被水沖走?唔記得問添~
babycherry 發表於 2012-3-12 13:39:14 |顯示全部樓層

矯形

另外葉係三塊三塊咁出,所以修葉都應該要三塊三塊咁剪,但因修葉後會出現窿窿位,想矯正葉型,要係未淋水前d葉少少軟時可用牙籤去固定葉型,每次可慢慢將牙籤移位,大約定佢一個月度個形就會企穩

babycherry 發表於 2012-3-12 13:41:23 |顯示全部樓層

繁殖

葉片繁殖
建議由底層數上第三層剪葉作繁殖之用,因最底部既修葉較老,但唔等於唔可以用黎繁殖!

另外原來要一盆靚靚av出現,就要 “捨得”!

因為一塊葉會出好多芽,當入泥後不段生長,就要開始同佢分芽,導師即場示範分芽,只留一棵健健康康又大又靚既芽就算,其他芽就唔要架喇!而其他花友,當然唔放過d捨棄既芽帶埋返歸!
而分株建議有一個完整既植株+根就very good!
開花期想分株,於分株後就要摘左花柱
babycherry 發表於 2012-3-12 13:42:08 |顯示全部樓層

換泥

原來要每半年換一次架!

開花期就咪攪佢喇!!開完先換都未遲~
babycherry 發表於 2012-3-12 13:43:11 |顯示全部樓層

老av

如果出現長頸鹿咁,就可以切左根位及修走一d老葉重新入泥

fafa18b 發表於 2012-3-12 13:44:37 |顯示全部樓層
你好有心機啊!! take 咗咁多notes...對我地呢d新手嚟講--睇住先都會得益唔少

我係真心想同大家分享,自己都係新手,知道既野實在少,只係希望大家可以種得出靚靚AV!   發表於 2012-3-12 13:54
babycherry 發表於 2012-3-12 13:55:28 |顯示全部樓層
分享一下導師 Ms. Ng 帶來的作品

呢盆好靚,忍唔住要影低佢呀!

呢個好特別!

呢兩盆真係好靚...透明杯好精緻 ^^  發表於 2012-3-12 23:05
透明杯種好靚,有冇教 點樣控制水量先唔會浸爛根? 洗唔洗定期徹底換吓水?  發表於 2012-3-12 15:45
babycherry 發表於 2012-3-12 14:02:15 |顯示全部樓層
最後,導師每人送左一盆非洲紫羅蘭比出席者

上面咁多盆,帶左呢拎返屋企!

我也有這種  發表於 2012-3-15 17:13
$30仲有花拎走添..........  發表於 2012-3-12 14:41
bonohk 發表於 2012-3-12 14:03:49 |顯示全部樓層
多謝無私分享,努力學習中。

希望各位都可以從此得益!  發表於 2012-3-12 14:04
Breeze 發表於 2012-3-12 14:07:06 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-3-12 13:31
十分十分十分感激樓主~  

真係想比分~ 可惜我冇甘嫁能力

好差住你先, 將來有機會一定還返比你~

唔好講還~XD  發表於 2012-3-12 14:24
DORA 發表於 2012-3-12 14:10:59 |顯示全部樓層
cherry 真偉大!

因為自己係網路上搵唔到有D資料,而家,希望大家都可以有得著!!不過仍然建議新手去聽呢個講座!  發表於 2012-3-12 14:24
babycherry 發表於 2012-3-12 15:01:41 |顯示全部樓層
lok_1980  $30仲有花拎走添..........  發表於 17 分鐘前

所以係咪抵到爛丫,有得學野仲有花送!!

不枉我通知你報名^^  發表於 2012-3-12 19:20
babycherry 發表於 2012-3-12 15:04:53 |顯示全部樓層
在此特別感謝 Lok_1980 幫我做緊校對 
jimlwy 發表於 2012-3-12 15:07:57 |顯示全部樓層
多謝cherry的愛心分享,萬歲!

種得開心,人都靚d!  發表於 2012-3-12 15:19