春聚分享

作者: ht333147 發表于 2012-3-6 15:29:51
14498 124
孖吉 發表於 2012-3-24 20:57:58 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-3-24 20:42
好久沒見過這麼多花友了。一下子都記不牢各花友的名字。下次有機會聚會應該會有改善。
好開心。多謝....... ...

回程你問紫雲膏的胡麻油一事,上年都有求證過,你睇下有冇幫助:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=10#pid944393

謝謝儂﹗有空再慢慢看。現在忙著處理贓物...........  發表於 2012-3-24 21:59
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-24 21:10:02 |顯示全部樓層
今日好開心和大家一起茶聚, 希望下次再有機會.
回復

JENWU 發表於 2012-3-24 21:15:17 |顯示全部樓層

多謝 ht 和 milkmilk 的安排,和 billy 的慷慨 (billy 今日有冇肚餓呀?) 花友個個都好開心呀!
還有其他花友的分享, 感謝各位!
可惜的是時間倉卒, 未能一一認識各花友! 下次再聚!
回復

新手農夫 發表於 2012-3-24 21:37:14 |顯示全部樓層
今日個聚會真係好開心,感謝ht和milkmilk的安排和各位花友的分享!
回復

小野貓 發表於 2012-3-24 22:22:36 |顯示全部樓層
真係好開心..有額外既收獲...真係多謝晒...^^
唔知幾時仲有聚會呢!?
回復

orik 發表於 2012-3-24 22:31:07 |顯示全部樓層

原來花友聚會,半日時間係唔夠的,何況今日得幾個鐘
分野(1~2小時)食野(1~2小時)分享心得(?小時)
仲要認識吓大家…(非常重點,相信到場冇人記得哂全部人邊個打邊個)
不過都好開心,好多謝大家嘅出席同分享(司儀腔?),特別感謝:
milkmilk嘅安排
小野貓臨時幫忙督數
billy一個人拎咁多野到場分享同「講解」
某人提供的出席禮物
賣力推廣紫雲藥膏的CK(真係超見效呀)
相信而家好多人都好忙…記得加油,下次到我地分享喇,下次見~~~

cklife  唔好意思..我又唔記得你比我棵野叫咩名...淨係記得佢係食得架咋..
芳香萬壽菊。喺維園買嘅時候,只係諗住鑑定品種(賣花個攤位話係「意大利香草」……),估唔到大家都會有興趣,確定我有犬類嘅特質…用鼻搵寶物
fnv234  今日真係唔該晒你幫我分苗呀,得我一個分都唔知要幾耐^^
派「功課」尼d事,緊係要同學幫手啦,如果唔係,老師邊夠時間評閱同解答XD
仲要等你準備下次嘅「功課」添…

真係唔係好夠時間...而且...我諗我淨係記得部份人既編號...多數唔記得花友個論壇id ><...  發表於 2012-3-25 22:19
唔好意思..我又唔記得你比我棵野叫咩名...淨係記得佢係食得架咋..  發表於 2012-3-24 23:19
今日真係唔該晒你幫我分苗呀,得我一個分都唔知要幾耐^^  發表於 2012-3-24 23:08
回復

麥雅棠 發表於 2012-3-24 22:41:54 |顯示全部樓層
多謝 HT 和 Milkmilk 既安排, 辛苦你地之前用左咁多時間籌備,聯絡等工作... 仲有各位花友無私既分享...
見到BILLY拎幾大袋花苗, 真係辛苦晒! 多謝你之前提前拎D花苗俾我, 已經種晒入田.

今日趕住入田, 唔夠時間認識晒各花友, 真係好開心見到各位.
小野貓 (唔肯定係咪你呢), 下晝多謝你幫手, 麻煩晒你幚我分配D苗.

我咁啱有帶個list出黎姐~係喎...唔記得話你知...你攞果棵小苗係av...唔晒得太陽架...你唔好放落田~  發表於 2012-3-25 22:20
回復

寧望月 發表於 2012-3-24 22:45:08 |顯示全部樓層

大家真的好開心@ @ 可惜月月的孩子和月月也生病未可出遠行去>.<
呵呵...辛苦小貓幫忙了!其實月都想過想偷雞出去,不過受孩子傳染後太累,孩子睡,月都跑去睡了@ @
希望下次有緣可再出席,下次不如旺角辦@ @荃灣好像比旺角更遠...
沒問題,不過如果在沙田或旺角辦就更好...呵呵

你下次幫我攞返咁多野就得囉~wahahahaha~  發表於 2012-3-25 22:21
回復

noel_tt 發表於 2012-3-24 23:23:49 來自手機 |顯示全部樓層
多謝milk milk和各位花友的分享和付出,時間是少了一點點,不能讓我清楚認識每位花友,期望下一次,原來我和cklife 居住得那麼近。

我之前都是住那附近的, 上一年才搬到新界住.  發表於 2012-3-25 09:50
回復

ohoh 發表於 2012-3-25 00:51:34 |顯示全部樓層
今日個聚會真係好開心,thank you! ht333147 Mr Chan和milkmilk安排聚會和thank you 各位花友的分享和付出!
回復

cklife 發表於 2012-3-25 07:30:34 |顯示全部樓層
很好玩的一個下午,多謝各位的分享,更多謝主辦單位的辛勞。

"多謝各位的分享,更多謝主辦單位的辛勞"x 2; 我識得上 "HKPLANTS" 都是因為一次上網無意中到了你其中一個 blog, 從而認識的.  發表於 2012-3-25 09:59
回復

cklife 發表於 2012-3-25 15:01:09 |顯示全部樓層

網聚分享品

我自己帶去既...

植物全部寫晒字,又用紙仔寫低每個人要D咩等等..以為自己好有系統架喇...點知到現場時,又係比錯晒野,亂晒籠。

紫雲軟膏好受歡迎,希望新配方更加適合香港天氣用。

綠油油,無細樽裝賣,一買就一大支,所以分享出黎比大家試下用,話晒係屋企露台種下香草,用唔到幾多,無理由買支大既姐。

收到既植物分享

種子一堆

魚腥草...性寒涼,我就唔多會食,但可以外用,反正粗生,放落田度種。

奧勒崗小苗

金蓮花,開花好靚,又睇得又食得,又粗生。放落田度種,靚靚..

芳香萬壽菊,粗生既避忌作物,又睇得又食得,好野黎架...

香堇菜 又係睇得又食得既...多得BILLY介紹,我既花園從此有花喇...佢有好多又食得又睇得既花架...仲見到佢種既金盞花生得好靚添呀...我又多一個目標喇。

玫瑰原本係人地攪錯填左我名既,但見到佢咁嬌小可愛,就接左番屋企喇...瑰玫都食得既...會種係田度..

依三個到依家都估唔到佢係乜...唯有放落花盆等佢大左先算啦..

第二站到左附近園圃...打劫左一株甜菊....希望佢生存到喇...

依枝又係打劫番黎,網係覺得BILLY種既香草,味道寧舍清既。

又係第二站園圃打劫番黎既長豆角....種係田度。

唇膏精油味唔係太重,多見人地d係細細枝,我依枝係大枝,感謝對我既厚待喔...
我會切出一部份溝色粉做有色唇膏,又有潤又有得靚。

好多皂皂呀...多謝晒..遲d寫用後報告。

回覆︰[麥雅棠  讚讚讚.... ! 代happyamdog問, 綠油油你係邊度買既?  ]

元良黃三興或者花墟既興業

回覆︰[noel_tt  CK, 在星期六晚上, 我用CK牌手霜, 好 LIKE 香味, 潤而不油. 好好 ]

有人讚賞..咁放埋潤手霜條方上黎先...

3種不知名, 由上至下: 百里香, 馬郁蘭, 朱古力薄荷  發表於 2012-3-29 17:58
CK, 在星期六晚上, 我用CK牌手霜, 好 LIKE 香味, 潤而不油. 好好  發表於 2012-3-26 12:10
讚讚讚.... ! 代happyamdog問, 綠油油你係邊度買既?  發表於 2012-3-25 22:43
回復

麥雅棠 發表於 2012-3-25 22:46:44 |顯示全部樓層
小野貓 , 你送贈既AV-snow 會攞返公司種, 俾佢涼冷氣.  

Good Job ~^^~  發表於 2012-3-26 10:12
回復

ht333147 發表於 2012-4-7 22:49:27 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2012-4-7 22:05
ht分享的玫瑰就快開花了

應該是粉紅色多頭的品種, 希望不要搞錯才好.
回復

oneonewe 發表於 2012-4-7 22:05:16 |顯示全部樓層
ht分享的玫瑰就快開花了
回復

KChong 發表於 2012-4-8 12:42:39 |顯示全部樓層
雖然我無參加你地嘅聚會, 睇左d貼文都感染到d開心. 請問紫雲軟膏同綠油油; 係d乜嘢黎? 對植物有幫助嗎?
回復

cklife 發表於 2012-4-9 21:36:27 |顯示全部樓層
KChong 發表於 2012-4-8 12:42
雖然我無參加你地嘅聚會, 睇左d貼文都感染到d開心. 請問紫雲軟膏同綠油油; 係d乜嘢黎? 對植物有幫助嗎? ...

紫雲膏
係我DIY既藥膏,成份係中藥同植物油等等...
對於皮膚輕微問題會有改善..例如︰濕疹、主婦手、無名皮膚痕養,有輔助作用。

綠油油
係有機農藥,用黎預防一D虫害..如︰紅蜘蛛、蚜虫等等..或其他病變..如︰白粉病等
因為在商店買只有大枝裝,一般家庭種下露台,或種香草,用唔到咁大量..所以分出細支裝比大家試下用。
回復

ht333147 發表於 2012-4-9 23:02:06 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-9 21:36
紫雲膏
對於皮膚輕微問題會有改善..例如︰濕疹、主婦手、無名 ...

謝謝CK代為解答,
好奇問問, 綠油油防菌效果明顯嗎?

多謝孖吉,我都未試過用黎防菌,多謝資料。綠油油只用黎對附蚊滋仔,單用效果唔明顯,我配埋精油用效果明顯好多,不過一星期要噴一次。  發表於 2012-4-10 04:29
一般啦,佢係用來防止病菌着陸。但植物會有新芽新葉,另外如果表面己有菌則預防作用不大。  發表於 2012-4-9 23:26
回復

KChong 發表於 2012-4-10 18:46:53 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-9 21:36
紫雲膏
對於皮膚輕微問題會有改善..例如︰濕疹、主婦手、無名 ...

"西利"種野又識, 連藥膏都自己調製.
回復

MilkMilk 發表於 2012-3-26 10:15:58 |顯示全部樓層
好開心可以和大家茶聚, 多謝各位園友参予, 唯一美中不足是地方和時間嘅局限所以未能認識全部園友暢所欲言. 希望下次可以改善
回復