春聚分享

作者: ht333147 发表于 2012-3-6 15:29:51
14409 124
寧望月 發表於 2012-3-9 14:25:09 |顯示全部樓層
玫瑰,迷迭香,馬陏蘭有沒有可能加推份量?.?
cklife 發表於 2012-3-9 14:27:56 |顯示全部樓層
新增紫雲藥膏(cream狀)5份
蠶豆症忌用,小童及孕婦忌用,藥膏不能當潤膚膏用。忌食不能搽嘴唇。
無香味只有樟腦味

此仍實驗品,未知成效,請5位白老鼠報告試用效果。

灁手霜試用裝(乳液狀)

今日終於動手做喇,試用禮品係七份,但多左兩個人排後補,可惜我己經無容器喇,或者滿足唔到最後果兩位囉。
潤手霜係農夫版(粗野),用左馬油做,只能搽手腳,不能搽面。

我有一些小型的容器,可否你到時帶一些出來現場分,因為我的主婦手一直唔斷尾,我好想試試紫雲膏!  發表於 2012-3-10 09:58
cklife 發表於 2012-3-9 15:22:31 |顯示全部樓層

似乎有人填錯左喎...

D6係我呀....有人填左我個NO.喎...
玫瑰、馬陏蘭一大堆呀.....快D改番去呀...

過兩日未改我就去刪左佢...咁你排隊既野就會無左喇...

我己在表中用淺泥黃色填左底色...果D係我要既...另外又係寫D6果D唔係我寫架...

暈暈暈.....月月的錯>.<  發表於 2012-3-9 15:37
....就是月填錯又改回,我記錯了說= =  發表於 2012-3-9 15:36
cklife 發表於 2012-3-9 15:44:57 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2012-3-9 14:25

回覆︰[寧望月  暈暈暈.....月月的錯>.<]

咁你改番佢啦...

我當初填錯擦去了第一人的申請說= =但我改極都是記得d6- -....  發表於 2012-3-9 15:48
寧望月 發表於 2012-3-9 15:50:04 |顯示全部樓層

誰是第一個申請玫瑰, 百里香, 迷迭香, 馬陏蘭, 朱古力薄荷, 瑞士薄荷等>.<
快填回去說...對不起!!!

月有時太蠢,沒法了...人蠢沒藥醫/  \

呃....給你打敗了....  發表於 2012-3-9 15:56
N-Blythe 發表於 2012-3-9 16:14:40 |顯示全部樓層
玫瑰我排第二個(D7)申請架, 剛剛看到被除名了,好慘慘

= =這不關月...肯定你是第二個就寫回好了  發表於 2012-3-9 16:32
MilkMilk 發表於 2012-3-9 16:50:27 |顯示全部樓層
請各位申請者填寫時要小心,勿更改己報名嘅資料

萬一錯手改了又不記得原先編號, 請在此格落空及補上黃色, 原申請者自行填回編號

玫瑰我排第二個(D7)申請架, 剛剛看到被除名了,好慘慘 剛剛已更正了  發表於 2012-3-9 17:38
cklife 發表於 2012-3-10 08:45:54 |顯示全部樓層

咁啦....

月月將第一個人刪錯左,之後更正番時又填錯左我號碼,唔記得第一個人申請玫瑰既係邊個。
依單野,暫時用我號碼頂住個位先....到聚會果日,再挖番果位人兄出黎喇....

個位我暫時保管位啦...(玫瑰、百里香、朱古力薄荷、迷迭香)<---這四格
orik 發表於 2012-3-10 09:45:04 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-3-10 08:45
咁啦....

月月將第一個人刪錯左,之後更正番時又填錯左我號碼,唔記得第一個人申請玫瑰既係邊個。

一齊聚會係想開心嘅,到時咁做唔係咁好,一係就照而家咁排,一係成條隊重新排過算啦。

cklife  問題係...人家第一時間登記左,之後可能工作關係上唔到黎,去到聚會發覺因為其他網友錯手,拎到佢好想得到既苗無左,咁唔公平囉。

因為而家都唔知邊個打邊個,點做都冇辦法做到公平,講真果句,就算以上講嘅3個辦法,都冇一個做到公平啦…如果真係想公平,就連隊都唔好排,去到大家傾掂佢,但係咁嘅話,會容易d影響氣氛,偏離左春聚嘅目的。
冇辦法架喇,唔發生嘅事都發生左,追究責任係最冇意思嘅。不如諗吓點樣解決仲好,例如…補個後補名單,遲d再送…等

問題係...人家第一時間登記左,之後可能工作關係上唔到黎,去到聚會發覺因為其他網友錯手,拎到佢好想得到既苗無左,咁唔公平囉。  發表於 2012-3-10 10:16
cklife 發表於 2012-3-10 10:15:27 |顯示全部樓層
回覆︰[新手農夫  我有一些小型的容器,可否你到時帶一些出來現場分,因為我的主婦手一直唔斷尾,我好想試試紫雲膏! ]

可以喔...這個乳霜版,構想亦係用於主婦手,比油膏中藥材料含量少左,但加左玻尿酸同甘油依d保濕材料,主婦手可以當潤手霜用,主婦手好番就轉番用普通潤手霜。

好呀!先謝謝你  發表於 2012-3-10 12:28
小野貓 發表於 2012-3-10 10:29:06 |顯示全部樓層
我都發現好易填錯格...仲有會唔會因為同時間有幾個一齊入...save既時間有重疊,令到一d原本既申請被覆蓋,令到先前申請者變左無申請記錄呢?咁咪申請唔倒~

唔使 save 咖,其他人入嘢,甚至改緊邊格你都即時睇到咖  發表於 2012-3-10 10:40
ht333147 發表於 2012-3-11 00:13:28 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2012-3-9 14:25

自從見到有網友填錯/因重覆取代他人, 已漏夜趕制小苗,  
但不一定因個人意志而成功, 未必可以滿足所有分享受益人.
好在有眾多網友捐出贈品, 就算少一種半種也無損興致.
亦可以安排之後補缺, 希望大家體諒.

....哭,對不起!!!!!!!!!!  發表於 2012-3-11 09:13
我都有D馬郁蘭,聽日處理下先  發表於 2012-3-11 01:14
michelin 發表於 2012-3-11 18:11:32 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2012-3-9 15:50
誰是第一個申請玫瑰, 百里香, 迷迭香, 馬陏蘭, 朱古力薄荷, 瑞士薄荷等>.<
快填回去說...對不起!!!

係我呀 (D17), 唔緊要喎, 我申請咗好多其他種子
michelin 發表於 2012-3-11 18:51:30 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-11 00:13
自從見到有網友填錯/因重覆取代他人, 已漏夜趕制小苗,  
但不一定因個人意志而成功, 未必可以滿足所有分 ...

其實我參加呢個聚會重點係想認識各位對香草種植有興趣的朋友,順便偷偷師咁啫,
申請種子/小苗只不過是額外的bonus,
希望小月唔好自責,
多謝樓主及各分享者的"付出"
chutou 發表於 2012-3-12 10:24:54 |顯示全部樓層
係啦, 大家都不要唔開心
禾覺得分享者盡量都會滿足大家既
noel_tt 發表於 2012-3-12 12:04:09 |顯示全部樓層

各位今日把我與大家分享的種子 UPDATE 咗上表格. 有D是其他花友分享給我種, 但我又種唔曬, 種過又幾好吃, 所以同大家分享.
所有上載圖片是我由種子種出來的成果
1) 椰菜花

2) 日本南瓜

3)歐芹(Y牌)

4)香瓜

5) 日本雪球蘿白

還有其他 種子, 請去表格.......... 多謝支持

回點評chutou, 孖吉  : 你地唔好笑我啦.

Violet  : 謝謝欣賞  

noel_tt 黑芝麻種子係唔係食苗 發表於 2 小時前 可以食苗架,數量要多  發表於 2012-3-12 18:02
贊成分紅 : )  發表於 2012-3-12 13:52
嘩!我唔要分種籽,我想分紅利得唔得? XDDDD  發表於 2012-3-12 13:15
種得好好呀! well done!  發表於 2012-3-12 12:15
MilkMilk 發表於 2012-3-12 13:05:37 |顯示全部樓層
我加了
向日葵種子/6份
白苦瓜種子/4份
冲澠苦瓜種子/2份
ht333147 發表於 2012-3-12 13:13:02 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-3-12 12:04
各位今日把我與大家分享的種子 UPDATE 咗上表格. 有D是其他花友分享給我種, 但我又種唔曬, 種過又幾好吃,  ...

咁多收成, 地栽?

發泡膠箱  發表於 2012-3-12 13:51
csw_sylvia 發表於 2012-3-12 14:50:54 |顯示全部樓層
我都加了一些, 種子購自德國, 所以名稱是依靠看圖或 Google 翻譯 :

紅菜頭種子 10 粒 / 2份
圓形櫻桃蘿蔔種子 15 粒 / 1 份
長身櫻桃蘿蔔種子 15 粒 / 1 份
leek 種子  / 1 份
洋蔥種子 / 1 份

請問LEEK 是否 9 菜??  發表於 2012-3-12 16:24
ht333147 發表於 2012-3-12 15:11:27 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2012-3-12 14:50
我都加了一些, 種子購自德國, 所以名稱是依靠看圖或 Google 翻譯 :

紅菜頭種子 10 粒 / 2份

謝謝你的分享, 請登入這綱頁, 方便網友分享資料.
https://spreadsheets.google.com/ ... amp;authkey=CPPIpyU

加了之後才在這裡發貼的.  發表於 2012-3-12 15:13