太平二號虫卵其享--以元朗西鐵站交收為主

作者: faylo 发表于 2012-3-4 12:28:52
14710 113
羅孖媽 發表於 2012-3-26 13:50:10 |顯示全部樓層
入咗 $23.6+13=36.6

唔該晒羅孖媽 及 faylo的幫忙 真係咁大個女都未諗過自己會玩虫虫 : )  發表於 2012-3-29 12:40
thanks for your effort  發表於 2012-3-26 20:41
faylo 發表於 2012-3-27 14:07:04 |顯示全部樓層
得大約十條左右太平二號咋..........其他人點 ah???
羅孖媽 發表於 2012-3-27 14:24:47 |顯示全部樓層
搶答﹕我一條都無,因為我同某人的一齊比我家姐姐掉咗

我就係某人...所以我都人係..一條都無..  發表於 2012-3-29 08:53
扣十分...................huh  發表於 2012-3-27 15:00
羅孖媽 發表於 2012-3-27 15:16:16 |顯示全部樓層
哈哈
羅孖媽 發表於 2012-3-27 15:25:19 |顯示全部樓層
丫 點解搵唔到係邊評分?點評架?

你尼個級別唔可以評分, 你CLICK下用戶組睇下就明白  發表於 2012-3-27 22:50
monstergary 發表於 2012-3-27 20:55:30 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-3-27 14:07
得大約十條左右太平二號咋..........其他人點 ah???

我都係多你少少咋,不過有兩條大o左好多啦。
fleurhm 發表於 2012-3-27 21:32:43 |顯示全部樓層
見到有5條,一吋左右,很幼,不過泥裏應該還有在玩躲貓貓。
羅孖媽 發表於 2012-3-27 22:54:08 |顯示全部樓層
羅孖媽 發表於 2012-3-27 15:25
丫 點解搵唔到係邊評分?點評架?

明白,THANKS!
squarehead 發表於 2012-3-28 00:55:23 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-3-27 14:07

我d蚯蚓bb捐左入泥之後未蒲過頭,等到所有卵孵化後再檢查。
Lingling64 發表於 2012-3-28 15:08:30 |顯示全部樓層
我分享那份由郵局接返來打開已見七、八條BB出左世啦!而家已有二、三十條啦!
而我另有一份大的係由另一農友分享的那份,已有很多很多BB和長大了worm,現它們已幫我消化近D蕉皮、瓜皮和蔬菜!

正.....................開枝散葉  發表於 2012-3-28 22:34
Juna 發表於 2012-3-28 17:23:53 |顯示全部樓層
請問, 收了蚯蚓糞後, 係唔係要風乾呢?

糸,同埋小心老鼠偷食,  發表於 2012-3-28 22:33
Juna 發表於 2012-3-29 00:18:13 |顯示全部樓層
吓?老鼠會偷食?點呀?

睇黎蚯蚓同D蛋...好補身呀..  發表於 2012-3-29 08:55
搵個密封的箱俾佢地住  發表於 2012-3-29 00:25
好多動物/昆蟲鍾意食蚯蚓同埋佢地啲蛋咖~  發表於 2012-3-29 00:25
Juna 發表於 2012-3-29 09:36:52 |顯示全部樓層
唔好意思 孖吉, 用密封箱....咁點風乾啲便便?

閉封箱係養果時用...封乾便便係另外操作嘛...  發表於 2012-3-29 10:01
Juna 發表於 2012-3-29 10:06:31 |顯示全部樓層

Juna : 請問, 收了蚯蚓糞後, 係唔係要風乾呢?
faylo : 糸,同埋小心老鼠偷食,  發表於 昨天 22:33

Juna : 吓?老鼠會偷食?點呀?
cklife  :睇黎蚯蚓同D蛋...好補身呀..  發表於 1 小時前
孖吉  :搵個密封的箱俾佢地住  發表於 9 小時前
孖吉  :好多動物/昆蟲鍾意食蚯蚓同埋佢地啲蛋咖~  發表於 9 小時前

Juna :唔好意思 孖吉, 用密封箱....咁點風乾啲便便?
cklife :閉封箱係養果時用...封乾便便係另外操作嘛...  發表於 2 分鐘前

Juna :唔好意思, 最初我係問便便係唔係要風乾

便便封乾易收藏嘛...唔封乾都得...  發表於 2012-3-29 16:25
乜你咁快有便便?  發表於 2012-3-29 12:41
Juna 發表於 2012-3-29 12:44:54 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-3-29 10:06
Juna : 請問, 收了蚯蚓糞後, 係唔係要風乾呢?
faylo : 糸,同埋小心老鼠偷食,  發表於 昨天 22:33

chutou  乜你咁快有便便?  發表於 2 分鐘前

要好耐架咩??
Juna 發表於 2012-3-29 16:42:19 |顯示全部樓層
明白, 便便風乾了易收藏 , 謝謝 cklife
孖吉 發表於 2012-3-29 17:59:58 |顯示全部樓層
其實蚯蚓便便有好多益菌,所以新蘚係最好o既,乾咁就差啲咖喇 ...

另外,蚯蚓液肥 (唔係講蚯蚓箱漏出嚟果隻渣嘢) 係用新鮮蚯蚓肥,加水,泵氣 24 小時做出嚟 ...

所以新鮮蚯蚓肥好多好處咖,保存新鮮蚯蚓肥的方法係要保特濕度 (當然唔好浸水啦),個桶要可以透氣俾啲細菌呼吸 ...

所以點保存法睇你點用,冇唯一一個保存方法。

如果你唔想諗咁多,咪買個大啲o既箱養蚯蚓,到要春耕秋播先去蚯蚓箱攞囉 ~
Juna 發表於 2012-3-29 21:21:23 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-3-29 17:59
其實蚯蚓便便有好多益菌,所以新蘚係最好o既,乾咁就差啲咖喇 ...

另外,蚯蚓液肥 (唔係講蚯蚓箱漏出嚟果 ...

明白,多謝指教。即是唔一定乾晒都可以用。謝謝。
faylo 發表於 2012-3-29 22:24:23 |顯示全部樓層
蚯蚓糞有機質肥料(高級有機質肥料-肥王) 蚯蚓糞有機質肥料 成分: 全氮3%、全磷酐3%、全氧化鉀3%、有機質75%、水份15% 型態:粉狀 包裝方式:1Kg、25Kg袋裝 特性: 通過慈心有機適用資材審查 證號:M08008 純蚓糞,未添加其他成份,消化率95%以上。天然、純淨、有機、保水保肥 、通氣性好、與土壤混合,緩慢供給肥份並具鬆土效能,使植物根系易於發 展、較無肥害,所含豐富的微生物群,可以改善土壤,讓土壤更健康。 質地溫和不肥傷、無臭味 高爾夫球場草皮最適用 使用方法: 育苗盆栽時,以1:5的體積比率與介質混合。 菜圃苗園〝每坪2~5Kg蚓糞與土壤混合〞,保持水份有利微生物生長持續作用
faylo 發表於 2012-3-29 22:26:10 |顯示全部樓層
最肥沃的培养土-蚯蚓粪

http://www.sxdilong.com/_d269089572.htm