兩部關於sustainable farming的電影

作者: yukyo 发表于 2012-2-25 13:23:10
3772 4
各位園友,
推介今年國際電影節兩部電影,關於大財團的籠斷同有心人的承傳
http://www.hkiff.org.hk/chi/film ... 3-bitter-seeds.html
http://www.hkiff.org.hk/chi/film ... viving-recipes.html
ahhung68 發表於 2012-2-25 14:57:32 |顯示全部樓層
謝謝分享
八王爺 發表於 2012-2-29 06:30:08 |顯示全部樓層

這些片告訴我們,這個世界都是虛幻,哪裏才有真實的人生?

我都想知道....  發表於 2012-3-2 12:32
Karine 發表於 2012-2-29 08:59:20 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-29 06:30

在你家裡,朋友中,肉體裡面。其實生活唔需要太多野。哈哈 唔好打

其實我以前種園圃時,園圃導師都有講過,種子已經經過好多改良,原本怕熱既,現在夏天都可以種植。人口彭漲,人們生活模式改變了。要求飲食質素高了,商人會想到方法掏利。

yukyo 發表於 2012-2-29 14:23:09 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-29 06:30

有無睇過Matrix?我地知個世界可以真係假架!我地對世界旣認識係靠好少渠道接力得黎,你google吓就知來來去去都係個幾間野。D跨國大公司憑佢地D人力物力財力同networking,可以係各方面(政府,media,industry)配合幫佢地做假。最厲害係用宣傳同lobbying改變D人旣想法,小市民好容意俾佢地tum左都唔知,(就連世衛上次都俾人tum左)。好多例子其中一個:朱古力國D医生同industries成日都叫人飲牛奶,每日最少一杯,對身體好防骨質疏鬆。咁佢地乜都加牛奶,成日食芝士,應該再無國民有骨質疏鬆啦。近幾年越來越多人challenge喱個講法,發現milk industry做左好多野。唔好以為喱D係人家旣事,我以前都以為係咁,globalisation,同一手法會好快係第二D industries以本地版出現。

不少醫生不知不覺成為商人利用的宣傳工具。只要講句醫生介紹,人人都搶!  發表於 2012-2-29 15:09