返回列表 發新帖

無聊之作((直立式種植))

作者: ae92 發表于 2012-2-24 11:23:50
7040 39
paulpaul 發表於 2012-2-28 16:07:35 |顯示全部樓層
Well done!
你好!我係直立種士多卑梨嗰個花友
你估用風筒可唔可以軟化條膠喉?
如果得就唔怕燒黑唒
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-2-28 17:01:45 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2012-2-28 16:07
Well done!
你好!我係直立種士多卑梨嗰個花友
你估用風筒可唔可以軟化條膠喉?

一般家庭用嘅風筒一定唔得, 要用熱風槍先可以將膠喉軟化

都要問人借支熱風槍返黎玩玩先得,如果搵到白色大水喉仲"正"....  發表於 2012-2-29 10:10
回復

lameric 發表於 2012-2-28 17:24:54 |顯示全部樓層
呢個 setup 有啲熟口面, 我以前去個綠田園阿sir介紹過有人用類似方法種士多啤梨.
回復

ae92 發表於 2012-2-29 10:03:36 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2012-2-28 17:24
呢個 setup 有啲熟口面, 我以前去個綠田園阿sir介紹過有人用類似方法種士多啤梨. ...

係呀.我都係之前晌外國網站上見過人地整,,最近先見到有d岩用水喉,自己又想試下......
不過見人地用既係白色水侯,好似軟身同易整d,應該會輕d仲靚仔好多.....
回復

SunnyTsang 發表於 2012-3-2 12:55:02 |顯示全部樓層
果然係大師父, 教左在下都冇胆色去做, 用火熗對我來說都係有d難度, 驚驚地
你睇下我件製作就知我係有限技能, 用下cutter, 膠紙咁, 姐係好似學生做工課果D lei

http://hkplants.com/thread-87728-1-3.html
回復

ae92 發表於 2012-5-2 10:06:48 |顯示全部樓層

Great for Strawberry plants. ^^  發表於 2012-6-11 16:46
回復

chanpyhilda 發表於 2012-5-2 10:13:37 |顯示全部樓層
偉大發明!! 我愛死了!! 出售吧!!
回復

tomtomtom 發表於 2012-5-2 15:20:18 來自手機 |顯示全部樓層
勁!淘寶賣的都不外如是
回復

C.G.Chow 發表於 2012-5-13 19:11:57 |顯示全部樓層
太強啦~~ 有時都係天台整幾6玩下@0@ 又靚又好用
回復

machinehk 發表於 2012-5-13 23:05:05 |顯示全部樓層
wow~~~~ nice DIY!!!!!
回復

meicolor 發表於 2012-5-14 11:51:37 |顯示全部樓層
美而實用, 好有竹林感覺, 很好啊..!
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-14 18:51:00 |顯示全部樓層
可唔可以幫忙解答以下問題:

1. 有無走泥? 情況嚴重嗎? 有無soil subsidence?
2. 供水方面有無上下不平均情況? 如何預防?
3. 上下層的植物, 在生長上有無差異? 生長狀況如何? 有無話邊d 品種唔適合 (or 只適合某品種)?
4. 供水條喉易塞嗎? 以前試過用呢種小孔出水喉, 超易塞.

回覆左係樓下..  發表於 2012-5-15 11:54
回復

ae92 發表於 2012-5-15 11:47:48 |顯示全部樓層
1.有走泥係最頂個層,唔好咁貪心,上面笫一格唔好開隆,我淋水會在供水喉加完水之後再在頂部加水......D植物生滿晒根都好難走泥.......
2.供水方面有不平均,所以要係上面再加水,每日淋水要兩次以上,因為都好食水.依家种緊通菜
3.試玩中,种菜個D,分別唔係咁大,种花個支就好似下面比較弱同不停標高(因為擺個度唔係全日晒,上面又有遮光網)......遲D會种白菜,通菜收完又有,收左幾次,食很多驚會抽根
4.塞喉??有試過係自已加D花生夫落去先攪到會塞,依家係用蚯蚓肥水好似唔覺有塞喉!!!!
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-15 12:15:03 |顯示全部樓層
ae92 發表於 2012-5-15 11:47
1.有走泥係最頂個層,唔好咁貪心,上面笫一格唔好開隆,我淋水會在供水喉加完水之後再在頂部加水......D植物生 ...

呢種管滴水法, 我地叫 drip system , 如果土豹製作, 真係一年左右就塞晒, 用唔番, 這個我好肯定. 如果買市售的 drip lines, 會耐用好多, 但成本又唔同了~

之前研究直立種植, 係以觀賞植物為主, 發現供水和泥土係大問題. 一年左右, d 泥下沉結實, 情況嚴重, 頂層要不時補泥.
水方面, 植立式泥土volume 較細, hold 水能力不高, 若種好水植物, 就要幾乎日日淋水, 保養很麻煩.

施肥也是問題, 因好難加入固體肥入泥, 所以主要用液肥, 大家種開野都知, 液肥流失快, 要經常加.

有冇D相睇下,我都想學下野.....  發表於 2012-5-15 12:24
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-15 12:32:45 |顯示全部樓層
因為唔係我種, 我只係借人地試驗場來研究, 唔方便post d 相出來呀~ 等我找找有無一些沒那麼敏感的相先~

我問的問題, 都係想樓主幫手留意下, 睇下有無辨法攺進, 一齊研究下直立式種植啊~

我依家都諗緊如果係上面長期滴水唔知得唔得????  發表於 2012-5-15 12:48
大家共同研究,或者其它人有更好既方法.....  發表於 2012-5-15 12:43
回復

homesweethome 發表於 2012-5-27 15:00:57 |顯示全部樓層
整得好靚,勁有心機~
回復

MNQ 發表於 2012-5-28 19:32:28 |顯示全部樓層
點樣整到每層都有泥架? 定係成條管都有? 好有趣

當然係成條管都有泥啦!!!  發表於 2012-5-29 09:05
回復

lychee 發表於 2012-6-2 19:02:47 |顯示全部樓層
好勁呀...直情係藝術品...
回復

new1 發表於 2012-6-3 14:47:32 |顯示全部樓層
以前看書見過這類設計, 真的很慳地方又環保!!!
回復

stubborn 發表於 2012-6-10 21:48:12 |顯示全部樓層
Cool!  Love it.  But what will hapeen if there is a typhoon...  

That will be hard to remove once the plants are in the tube...
回復