檸檬酸做的護髮素

作者: Pinkyleung 发表于 2012-2-23 01:30:56
17027 23
之前試過洗頭護髮後(在坊間買),抹乾水後再用花水(DIY)噴髮後吹乾,感覺十分之柔軟潤滑。之後我將護髮素,改為檸檬酸 (份量為2,000ml暖水 ; 20ml檸檬酸),無過清水, 其它步驟不變,結果柔軟潤滑略嫌不足,但仍可接受相比起用醋效果更為理想,想問一吓如何可以令到頭髮潤滑 ?

希望各位明白我所寫及提供方法,謝謝 !
jellyfishy 發表於 2012-2-23 09:30:34 |顯示全部樓層
你個配方法即係水加 1% 檸檬酸. 這是網上教法. 我做開係洗頭過水時用5%左右檸檬酸潤髮, 然係咁e 過水~  感覺頭髮好梳, 貼服, 順滑~

Pinkyleung 發表於 2012-2-23 09:43:46 |顯示全部樓層
Hi Jellyfishy,

Thanks yr advice.即是話我的方法唔夠檸檬酸及沒有過水.下次試完後,我再將成績通知你呀.

jellyfishy 發表於 2012-2-23 09:47:00 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2012-2-23 09:43
Hi Jellyfishy,

Thanks yr advice.即是話我的方法唔夠檸檬酸及沒有過水.下次試完後,我再將成績通知你呀.

最初我都係用1%, 但1%檸檬酸水用落濕頭髮上, 稀釋了, 所以效果無咁好. 後來攺做5%, 洗頭時當護髮素用, 順便過水, 感覺好多了~

檸檬酸水-- 用膠樽可以嗎? 抑或要用玻璃樽? 謝!  發表於 2012-2-26 10:59
jellyfishy 發表於 2012-2-27 09:30:18 |顯示全部樓層
jspn, 膠樽無問題呀~ 用左成年, 個膠樽仍舊原好~ 又唔係食落肚, 留在頭髮上時間很短, 我估應該無問題掛~

我用gik 甜醬個種長咀膠樽. 有個細細長咀對準個頭, 容易描準, 檸檬酸無咁易過多流落塊面度~
claudiatang 發表於 2012-2-27 10:16:43 |顯示全部樓層
我的頭髮不能用檸檬酸,會斷髮。用手工皂洗髮已好長時間了,沒有用什麼檸檬酸或醋都好柔順。可能短髮的關係。

我長髮短髮時都無用檸檬酸,曾經以為長髮用左會順滑D..點知無乜反應...反而洗髮皂用多D篦麻油,頭髮就會軟滑D..  發表於 2012-2-27 16:10
沒需要潤髮,當然不用加啦~ 但從未聽人說檸檬酸會斷髮,若檸檬酸比例大就有問題了.  發表於 2012-2-27 10:19
claudiatang 發表於 2012-2-27 10:28:08 |顯示全部樓層
jellyfishy  沒需要潤髮,當然不用加啦~ 但從未聽人說檸檬酸會斷髮,若檸檬酸比例大就有問題了.

我跟娜娜媽個配方。

哎~呀~ 唔記得佢個配方喇~  發表於 2012-2-27 10:32
chutou 發表於 2012-2-27 10:28:23 |顯示全部樓層
禾都係用檸檬酸護髮架, 但就係用嘖既方法
因為賴得再過水
水 500ml  + 檸檬酸 1g + 6滴香薰油 + 1匙甘油
都用左半年有多, 都ok既

我都有見過依個配方,但唔係洗髮時用..係平時噴髮用...  發表於 2012-2-27 16:11
jellyfishy 發表於 2012-2-27 10:32:10 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2012-2-27 10:28
禾都係用檸檬酸護髮架, 但就係用嘖既方法
因為賴得再過水
水 500ml  + 檸檬酸 1g + 6滴香薰油 + 1匙甘油

我都有諗過試下呢個做法~ 想起那香香的味留在頭上,好happy~
但一星期用不到一次樽檸檬酸潤髮,用左大半年,都未用完~ 希望未來一個月用晒後,轉用下你個方法~
chutou 發表於 2012-2-27 10:42:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-27 10:32
我都有諗過試下呢個做法~ 想起那香香的味留在頭上,好happy~
但一星期用不到一次樽檸檬酸潤髮,用左大 ...

其實d香味唔係好勁, 無街買護髮素個d咁香
可能禾d香薰油屎 d

水母老師,不過要多謝你介紹禾用手工皂洗頭
jellyfishy 發表於 2012-2-27 11:05:00 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2012-2-27 10:42
其實d香味唔係好勁, 無街買護髮素個d咁香  
可能禾d香薰油屎 d

嘻~ 我就係鍾意少少的香氣,eo用得宜的話,可以令我整個人放鬆開心~ 用在頭上,eo的效果會更直接進入腦袋,影響人的內在.
很多eo的香氣,能於幾分鐘內透過皮膚和呼吸系統,進入大腦,增加公認為”開心原素”的血清素等等東西~ 所以eo 有治療效果,就係咁來喇~

chutou 發表於 2012-2-27 18:09:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-27 11:05
嘻~ 我就係鍾意少少的香氣,eo用得宜的話,可以令我整個人放鬆開心~ 用在頭上,eo的效果會更直接進 ...

你一次唔好整太多啦
如果唔係想試d新野都唔得

或者你送比禾地d新手用下

哈哈~ 喂喂~ 咁你個eo 配方係乜呀?  發表於 2012-2-27 22:45
chutou 發表於 2012-2-28 11:24:54 |顯示全部樓層
薰衣草及伊蘭

一定好香了~~  發表於 2012-2-28 11:36
Pinkyleung 發表於 2012-2-29 11:49:23 |顯示全部樓層
第二次用檸檬酸,今次我用了2,000ml水,100ml 檸檬酸用的時候有拿的感覺同埋梳頭時有打結的情況,效果唔係太埋想。下次我會再將檸檬酸的份量減至50ml 試一吓。到時再話比大家知效果如何。
jellyfishy 發表於 2012-2-29 12:02:37 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2012-2-29 11:49
第二次用檸檬酸,今次我用了2,000ml水,100ml 檸檬酸用的時候有拿的感覺同埋梳頭時有打結的情況,效果唔係 ...

100ml 檸檬酸? 你用的檸檬酸不是粉狀?

用上頭,頭皮有嗱的感覺? 會唔會頭皮有傷口? 就算用檸檬汁溝水,頭皮有傷口的話,都係嗱架~

請問你用手工皂洗髮多久了? 如果是初用,過渡期裡的頭髮會比較易打結的,每人的過渡期不同,你可以找找我們之前討論過的帖,睇下幫唔幫到你.

檸檬酸是物理反應,令頭髮表面的鏻片關上,所以摸上去比較滑.檸檬酸不是必須護髮品,我通常都唔用,一星期可能用上一兩天掛,講手感講心情~ 頭髮沒打結,洗頭時摸住頭髮唔啜手時,更加唔會用檸檬酸.

如果覺得檸檬酸不適合,可以試下用天然檸檬汁溝水,睇下會唔會好d?
有人話好軟髮,我都試過,感覺和檸檬酸效果一樣~
Pinkyleung 發表於 2012-2-29 12:22:37 |顯示全部樓層
直至現時為止我只用了兩次 diy   檸檬酸護髮素,除了檸檬酸護髮素是diy 之外,我是用街外買的洗髮水,我的檸檬酸外型如白沙糖,如你所說可能要過渡期,可能份量太多及尚未習慣,我會試多幾次。另外想問檸檬汁是不是新鮮檸檬呢?
maychoi555 發表於 2015-5-27 16:13:49 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2012-2-29 11:49
第二次用檸檬酸,今次我用了2,000ml水,100ml 檸檬酸用的時候有拿的感覺同埋梳頭時有打結的情況,效果唔係 ...

可以分享一下用檸檬酸護髮的成果嗎?
bal1214 發表於 2017-2-10 23:49:19 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-2-27 10:32
但一星期用不到一次樽檸檬酸潤髮,用左大 ...

我隔日洗頭,請問檸檬酸潤髮不可1週用3次嗎? 如用太密會有什麼反效果嗎?

太酸的話都有機會嗱甩頭髮.  發表於 2017-2-13 09:05
bal1214 發表於 2017-5-26 10:26:49 來自手機 |顯示全部樓層
有人分享可以1週用3次嗎?

我次次洗頭都用的. 不過現在改了洗頭習慣, 連檸檬酸都唔洗了.  發表於 2017-5-29 14:15
bal1214 發表於 2017-5-29 22:26:53 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-5-26 10:26
有人分享可以1週用3次嗎?

用檸檬酸好易入眼嗱眼, 如果唔用, 可以用咩護髮
12下一頁