返回列表 發新帖

魚肥 - 固体肥VS液肥

作者: fisch1216 发表于 2012-2-20 13:12:23
13613 30
silicon 發表於 2012-3-19 19:17:49 |顯示全部樓層
maggiekamping 發表於 2012-3-19 13:41
吽咁久呀!咪要一早整定才有得用,幾唔方便啊!

如果施放少量,而且距離植株遠些,挖穴/坑埋入泥中是可以直接施放
若株距過密,要權衡使用份量,甚或不用這方法,或選用市售的已腐熟的雞屎肥、馬糞堆肥.......
而且會有機會在施放位置會有蛆蟲出現,但不會影響作物生長
maggiekamping 發表於 2012-3-19 21:33:36 |顯示全部樓層
多謝指教。
青蛙媽媽 發表於 2012-3-19 21:46:58 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-3-19 19:17
如果施放少量,而且距離植株遠些,挖穴/坑埋入泥中是可以直接施放
若株距過密,要權衡使用份量,甚或不用 ...

今日先係泥度發現蛆蟲, 就係落左有機雞屎肥~
mummy 發表於 2012-3-30 21:23:36 |顯示全部樓層
蛆蟲我會感覺啲果菜好汚糟
lola 發表於 2014-3-10 14:23:58 |顯示全部樓層
請問Alaska魚 肥,边度買平D?
akita815 發表於 2014-3-10 17:57:37 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2012-3-3 20:28
打算用魚肥的朋友,我用過魚肥,亦試過不用(改為淨用海帶肥,厨餘肥,基肥)去種菜,
自己經驗是:用魚肥 ...

請問海帶肥點做法?
ht333147 發表於 2014-3-10 21:13:53 |顯示全部樓層
lola 發表於 2014-3-10 14:23
請問Alaska魚 肥,边度買平D?

咪講話在藍地-正記嘍
linda_lee0209 發表於 2014-3-11 08:22:38 |顯示全部樓層
我個人覺得我唔會只選擇一隻肥落!我種菜都有用雞屎+花生麩粉+魚肥粉,間中用吓超稀的魚肥液,因為我相信每種肥料都可能會多o左少少唔同成份!
lola 發表於 2014-3-11 17:03:07 |顯示全部樓層
linda_lee0209 發表於 2014-3-11 08:22
我個人覺得我唔會只選擇一隻肥落!我種菜都有用雞屎+花生麩粉+魚肥粉,間中用吓超稀的魚肥液,因為我相信每種 ...

我會用花生麩,丰收一號做基肥,等樹結果就下骨粉。继而每星期追魚液肥。
iceiceice 發表於 2014-3-14 22:04:21 |顯示全部樓層
我剛剛試用alaska魚肥, 呢排月季同玫瑰出緊新芽,明顯大得快咗,刺杜鵑同無花果都係。
味道係好強嘅咸魚味,溝水都幾方便,果樹我就加埋海鳥鱗肥。

請問你係邊度買?幾錢啊?謝謝 :) ~  發表於 2014-3-18 16:18