魚肥 - 固体肥VS液肥

作者: fisch1216 發表于 2012-2-20 13:12:23
13663 30
新手一問
請問固体魚肥(e.g金葉牌 FISH MEAL)定係液体魚肥(e.g ALASKA魚肥)會好D呢?
ALASKA魚肥唔係有机, 咁金葉牌係有机的嗎?
另外用固体魚肥會唔會燒根? 駛唔駁吽完先用呢?

迷茫中...請指點
monstergary 發表於 2012-2-20 13:52:45 |顯示全部樓層
我兩隻都有用,而家用緊金葉牌。Alaska呢隻就我係買o左先知,不過用緊用埋去(好似話佢處理其中一個程序唔屬於有機方法,所以俾人除名)。金葉牌就聲稱有機,印象中係澳洲出品,三兄代理。我試過開水浸幾日,後來淋菜發現個花灑頭塞o左,先知入面仲有d魚骨係度未化既。呢兩個星期就唔開水直接落地,不過我會同泥混埋。
回復

fisch1216 發表於 2012-2-20 13:59:26 |顯示全部樓層
monstergary 發表於 2012-2-20 13:52
我兩隻都有用,而家用緊金葉牌。Alaska呢隻就我係買o左先知,不過用緊用埋去(好似話佢處理其中一個程序唔屬 ...

金葉牌就聲稱有機,印象中係澳洲出品,三兄代理。我試過開水浸幾日,後來淋菜發現個花灑頭塞o左,先知入面仲有d魚骨係度未化既。呢兩個星期就唔開水直接落地,不過我會同泥混埋。
====================
謝謝回覆
即係固肥直接落都唔會燒根咯?
用法: 固肥+泥溝開, 係地下挖個"O", 埋下肥料, 埋番個"O"    係未咁呢?
回復

empire 發表於 2012-2-20 15:30:46 |顯示全部樓層

綠田園話佢俾OMRI除名個news係2010年, 但係依家OMRI個website又有翻ALASKA® Fish Fertilizer 5-1-1呢隻魚肥。
http://www.omri.org/simple-opl-search/results/Crop%20Fertilizers%20and%20Soil%20Amendments?page=1
可能已經改善咗個生產過程。
回復

fisch1216 發表於 2012-2-21 09:14:06 |顯示全部樓層
empire 發表於 2012-2-20 15:30
綠田園話佢俾OMRI除名個news係2010年, 但係依家OMRI個website又有翻ALASKA® Fish Fertilizer 5-1-1呢隻魚 ...

如果係咁.... 買ALASKA好似方便D喎~~~
唔知邊道買ALASKA最平呢?
回復

fisch1216 發表於 2012-2-22 13:48:04 |顯示全部樓層
岩岩打去三兄問辦工時間 順便問下佢有冇賣ALASKA
個小姐竟然話
"冇賣好耐啦 ALASKA好臭個喎"
下下下... 好臭.....好臭唔掂喎....
請問用過既朋友可唔可以話我知 係未真係好臭架???
回復

monstergary 發表於 2012-2-22 20:20:14 |顯示全部樓層
fisch1216 發表於 2012-2-22 13:48
岩岩打去三兄問辦工時間 順便問下佢有冇賣ALASKA
個小姐竟然話 "冇賣好耐啦 ALASKA好臭個喎"
下下下... 好 ...

臭我就唔覺,不過好大陣超濃烈既咸魚味就真!
所以我開都係會閂埋廁所門開抽氣扇啦。

咁依家三兄有自己代理的魚肥粉呀麻,仲會賣多款又賺少d咩  發表於 2012-3-3 20:30
如果只係咸魚味都好D  發表於 2012-2-22 20:49
回復

monstergary 發表於 2012-2-22 22:23:10 |顯示全部樓層
咁魚腥味都有d既....
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-1 16:43:29 |顯示全部樓層
我上星期係屯門藍地輕鐵站隔離X平記買, ALASKA 500ML $35咋, 係元朗要賣成$45~

開出來, 好似D溶左的朱古力咁~結達達~我溝水用~

藍地o果間係X正記先o岩,我上星期六都買o左$35咋,元朗o果間先係X平記,我係o果度買$45。  發表於 2012-3-4 00:05
社區園圃MISS話唔駛按佢寫個份量來施架(按樽上份量3星期先施一次) MISS話薄肥多施(可以3日一次)  發表於 2012-3-1 17:33
我都成日去屯門藍地X平記買野^^  發表於 2012-3-1 17:03
回復

fisch1216 發表於 2012-3-1 14:01:24 |顯示全部樓層
最後買左ALASKA, OK喎, 好少味姐
用左菜菜大得好快BOR
$40/500ML 有排用~~
回復

Springonions 發表於 2012-3-1 14:08:40 |顯示全部樓層
fisch1216 發表於 2012-3-1 14:01
最後買左ALASKA, OK喎, 好少味姐
用左菜菜大得好快BOR
$40/500ML 有排用~~

請問係邊到買?

springinion, 我仍有大半樽,如你合用,找天拿給你好嗎?  發表於 2012-3-3 20:29
我係上環黃X盛買, 不過有網友係藍地買仲平過我$5...  發表於 2012-3-1 17:30
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-1 18:51:16 |顯示全部樓層
屯門藍地X平記咩都有得賣, 我見寵物用品都有, 佢d花苗都好平, 最近見到有士多啤梨賣, 18元一盆,

次次去陣d野都唔同, 有時有果苗, 平過花墟~

是油站隔鄰嗰間?那應是X正記噃!  發表於 2012-3-1 23:22
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-1 23:24:22 |顯示全部樓層
silicon  是油站隔鄰嗰間?那應是X正記噃!

謝謝你提醒~係X正記先arm~
回復

青蛙媽媽 發表於 2012-3-1 23:25:57 |顯示全部樓層
d種子鋪名太相似, 攪度我一時手快快打錯, 佢地間間都係姓陳~
回復

vivio 發表於 2012-3-3 20:28:03 |顯示全部樓層
打算用魚肥的朋友,我用過魚肥,亦試過不用(改為淨用海帶肥,厨餘肥,基肥)去種菜,
自己經驗是:用魚肥時,菜的確大得快很多很多,但收割後,菜味較淡,亦較不耐放.

魚肥菜:冬天天氣冷時,亦只能放三天;不用魚肥的,部份放了兩星期仍好吃.(同以油麥菜來說)

讓大家作個參考
回復

Springonions 發表於 2012-3-3 21:24:36 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2012-3-3 20:28
打算用魚肥的朋友,我用過魚肥,亦試過不用(改為淨用海帶肥,厨餘肥,基肥)去種菜,
自己經驗是:用魚肥 ...

Vivio, 多謝你,但我仲有好多三兄買的肥,要用咗先。你唔打算用嗎?

聽你咁講,都好奇怪。點解魚肥種嘅嘢會淡啲呢?會唔會氮太多?

你有無用麩水追肥,菜味有無淡啲呢?我一向用麩水,但因為無用過海帶肥和厨餘肥,所以無得比較。
回復

maggiekamping 發表於 2012-3-17 23:41:25 |顯示全部樓層
請問麩水係咪指花生麩加水淋菜呢?

花生麩加水會燒根, 吽完先用得架  發表於 2012-3-17 23:56
回復

maggiekamping 發表於 2012-3-18 12:51:00 |顯示全部樓層
maggiekamping 發表於 2012-3-17 23:41
請問麩水係咪指花生麩加水淋菜呢?

點吽?呀SIR教過在菜旁挖洞埋下花生麩及骨粉,再蓋上泥土加水便成。這樣做算唔算係吽?
回復

Springonions 發表於 2012-3-18 22:50:20 |顯示全部樓層
maggiekamping 發表於 2012-3-18 12:51
點吽?呀SIR教過在菜旁挖洞埋下花生麩及骨粉,再蓋上泥土加水便成。這樣做算唔算係吽?  ...

我好少將花生夫直接落泥,多數汼水肥。方法是花生夫和水1:15,擺2-3個月,前期要隔幾日開蓋攪勻放氣,如果不是會爆樽。用的時候,將夫水搖勻,以1:7加水。追肥用。
回復

maggiekamping 發表於 2012-3-19 13:41:31 |顯示全部樓層
吽咁久呀!咪要一早整定才有得用,幾唔方便啊!
回復

12下一頁