返回列表 發新帖

離開七星崗後

作者: 菜妹 发表于 2012-2-20 00:07:13
11681 52
luckyman 發表於 2012-4-23 14:05:06 |顯示全部樓層
sillyar 發表於 2012-4-23 13:52
係我呀
有農友分享左一枝枝條俾我, 岩岩插左, 但唔知係雄定雌喎, 係唔係只有雌樹才會結果架?? ...

雌樹才會開花結出紫紅色的桑椹果實....
sillyar 發表於 2012-4-23 14:21:49 |顯示全部樓層
菜妹  你問下分享者有冇結過果.

=========================
好呀, 唔該菜妹
sillyar 發表於 2012-4-23 14:22:01 |顯示全部樓層
luckyman 發表於 2012-4-23 14:05
雌樹才會開花結出紫紅色的桑椹果實....

明白啦, 唔該晒^^
菜妹 發表於 2012-4-23 22:28:48 |顯示全部樓層

栗米花

栗米

栗米

栗米播種2個月就有花, 生長迅速.
近排天氣回暖, 夠陽光生長會仲快. 鍾意食粟米既花友可以播種啦.

採摘側芽

採摘側芽

留意d粟米如果有側芽(紅圈),要盡快摘走,每株只留主​幹。
種植心得由園友提供, 上圖都係園友影.

我都種左粟米呀!原來要摘走側芽架!唔該晒菜妹既分享!聽日等我摘走d側芽先  發表於 2012-5-3 23:03
LHS1 發表於 2012-4-25 00:16:32 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2012-3-10 22:16
芫茜花冇乜味, 估唔到有花蜜, 吸引左隻採花小蜜蜂.

那隻真是蜜蜂嗎?看樣子像 fly 多一點啊!
菜妹 發表於 2012-5-3 22:54:26 |顯示全部樓層

迷你甜椒走左色?

明明係紅色迷你甜椒, 結果3星期都未轉色.
由外國大型超市既自留種子種.

迷你甜椒

迷你甜椒

迷你甜椒

迷你甜椒

檸檬-未知品種

檸檬

檸檬

2棵檸檬樹早2個月開花, 落左骨肥同雞c肥, 溜左鉀肥.
結果1棵得2個果, 另一棵結果係0.
種左落地, 根生出泥面. 施肥有困難, 睇黎要用開粉魚肥啦.

意大利茴香花

意大利茴香花

意大利茴香花

桃太郎番茄患上捲葉病毒(tomato leaf curl virus,TLCV)造成葉片向上捲曲,植株淡黃色。
好痛心, 流淚中
請問各位園藝大師, 香港可買到咩藥可醫?

蕃薯mo  種得都好靚丫!
有病既收埋晒, 唔俾佢地見人.

無得醫~  發表於 2012-5-28 19:46
種得都好靚丫!  發表於 2012-5-4 00:23
LHS1 發表於 2012-5-4 15:22:52 |顯示全部樓層
我的甜椒也要個多月才變色.
菜妹 發表於 2012-5-4 23:17:00 |顯示全部樓層
LHS1 發表於 2012-5-4 15:22
我的甜椒也要個多月才變色.

咁我再耐心等候啦
菜妹 發表於 2012-5-28 15:43:07 |顯示全部樓層

青豆角花

青豆角

青豆角

播種46日
幾經辛苦以為半搵到紫豆角種子, 唔好安慰我話係走色紫豆角啦. 明顯係普通青豆角
之前仲分享左種子俾花友, 我冇心架. 希望各位花友唔好介意!

4季豆

4季豆

4季豆

秋葵

秋葵

秋葵2

秋葵2

秋葵

上星期收左迷你甜椒,燈籠椒. 紅鳳菜.
燈籠椒俾蟲仔叮左 , 切開入面又冇事, 照食!   
照片 (2).JPG

thanks for sharing!!!  發表於 2012-5-28 19:47
早前你分享的豆角種子已經種在田裏,什麼色也沒所為 ^_^  發表於 2012-5-28 18:47
好多時d種籽包裝係信唔過呀  發表於 2012-5-28 15:51
菜妹 發表於 2012-6-5 01:24:03 |顯示全部樓層

扶桑花的秋葵

酷似扶桑花的秋葵花 ( 種子分享自ht333147 )
開米黃色花係綠秋葵, 紅色花係紅秋葵

苦瓜仔被蟲叮

第二造青豆角&四季豆
豆我只落左少少基肥, 3星期後追少少骨粉同紅牛鉀.

jeffreyngcm  我都有好多苦瓜被瓜蠅針左  

未開花受粉又包唔到, 果蠅好討厭

我都有好多苦瓜被瓜蠅針左:(  發表於 2012-6-5 01:34

評分

查看全部評分

LHS1 發表於 2012-6-6 22:50:54 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2012-4-23 13:14
之前唔知邊個問我想種桑樹,可以去邊買.  我搵唔返個貼, 唔好意思,覆唔到.
桑樹有雌雄, 溫左書可以插枝.  . ...

桑,我試過插枝數次都失敗,假如你能夠成功,請分享經驗!

仲未試桑枝插枝呀. 黎緊會做下實驗, 下個月交報告啦.  發表於 2012-6-7 17:54
菜妹 發表於 2012-6-14 23:27:25 |顯示全部樓層

有苦瓜食

上星期先講到苦瓜仔不斷被果蠅針. 急忙同苦瓜仔包果,而家有收成啦

隔離係開花後2日既秋葵偏細, 7日又太老. 真係要把握開花後第3,4天採收黃金時間.

jeffreyngcm  苦瓜、又愛又恨~~  

恨的不是瓜,是果蠅

苦瓜、又愛又恨~~  發表於 2012-6-14 23:57

評分

查看全部評分

菜妹 發表於 2019-5-22 10:33:17 |顯示全部樓層

家中塊田住滿蝸牛,鼻涕蟲,農作物收成非常差,近年都好少種蔬菜。

車里茄

image-3ac7593708260f60d171dd5ec206757b23f519e7f981d46ddca00d55c30c12c0-V.jpg
桃太郎蕃茄(紅肉大茄與黃肉櫻桃茄)
黃櫻桃茄爽甜好味,太茄桃太郎一轉熟就俾鼻涕蟲咬到得返半個

image-a9ca16fdf0e20cc43cce79b168fe9723a8b2cdcf820b36ea1cdda4104a0ceed8-V.jpg
Runner bean(邊豆),豆角非常爽口,熟豆味道似白腰豆,豆味淡。

龍珠果,種黎欣賞,本身唔太鍾意呢種水果,覺得味道怪怪地。搵資料睇到話一年生,秋季時落葉敗衰掉左,後來先知其實係多年生,寒冬休眠。

草莓,果香味濃,但熟果時天氣較冷,冇足夠太陽熱力甜唔起,收左兩粒都係酸。之後結果都俾蝸牛同鼻涕蟲咬爛晒。

去年夏天乾旱炎熱,國內枯死無數棵樹,家中死剩兩棵蘋果樹苗,呢棵係最大棵,不負所望存活了。

13-4-2019 插枝苗,現出葉未必有根。