你喺唐太你點做?

作者: 八王爺 发表于 2012-2-17 08:49:58
11884 148
cklife 發表於 2012-2-18 08:28:28 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-2-17 23:47
其實由上次感情缺失問題, 已看出他希望不大, 再經此一役, 相信無咩奇跡了.
但由另一半叫退也是殘忍, 到這 ...

作為一個老婆,除了要作為老公精神支柱,盡量令他敢於實現自己夢想之外...
亦應該讓他清楚現實真相,讓他去實現夢想之餘,卻要他知道,他能力在那裡,怎樣才能發揮出來。
到成績表出來時,他的打擊才能降到最低...

他玩那遊戲就放手讓他去玩,沒玩過他不死心...到人生該回頭看時,發覺自己沒玩過就會有遺憾...
但他明明就沒人家玩得那麼出色,就要告訴他,玩了只是一種體驗,不要太計較得失。
世間能玩的遊戲還是多著的,其他遊戲他會玩得比別人出色....

所以,說另一半叫退是殘忍,也是沒辦法,因為那也是保護他的一種方法...老婆本來就是醜人...

==============
記得A君在說起公司一個[刷鞋王]時,常說他拿著雞毛當令箭,還把他形容為讒臣。
B君就說,那還得先有昏君,讒臣才能起作用。

所以...有什麼的主角,就有什麼的智囊....一點都不出奇...

可是做特首不是玩遊戲,是關乎七百萬人的生活!!!!  發表於 2012-2-18 21:06
ht333147 發表於 2012-2-18 12:33:13 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-18 08:28
作為一個老婆,除了要作為老公精神支柱,盡量令他敢於實現自己夢想之外...
亦應該讓他清楚現實真相,讓他 ...

可能唐生真的以為做硬, 選委提名, 投票云乎哉, 過場戲吧.
所以自已及身邊的窩囊, 無做工作, 無危機感, 更無想過有何問題要有什麼相應對策...
現在還想佢留低的是那些有僭建的代表, 有佢在最少可以拖幾年
vivi 發表於 2012-2-18 12:42:32 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-2-18 12:33
可能唐生真的以為做硬, 選委提名, 投票云乎哉, 過場戲吧.
所以自已及身邊的窩囊, 無做工作, 無危機感, 更 ...

我其實有D唔明
推唐唐出選, 都應該係阿爺咖, 佢有理由唔知唐生做唔做得野咖?
唔通阿爺真係LIKE 佢夠單純, 夠聽話?

但你而家攪到一鑊粥, 阿爺唔知點算?
所以未有指令叫唐生退選?

阿爺未有指令,是因為還没找到人頂上。曾鈺成話想參選,可能是阿爺的指令。  發表於 2012-2-18 21:09
ht333147 發表於 2012-2-18 12:57:06 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-2-18 12:42
我其實有D唔明
推唐唐出選, 都應該係阿爺咖, 佢有理由唔知唐生做唔做得野咖?
唔通阿爺真係LIKE 佢夠單純, ...

其實老人團所知的, 主要是中聯扮提供, 加上聞見亂所說,
若這兩大派都話好, 必好無疑, 加上以北方的國情, 缺失與加建跟本是應該的, 算是問題嗎?
vivi 發表於 2012-2-18 14:04:11 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-2-18 12:57
其實老人團所知的, 主要是中聯扮提供, 加上聞見亂所說,
若這兩大派都話好, 必好無疑, 加上以北方的國情, ...

咁又係喎
八王爺 發表於 2012-2-18 23:38:46 |顯示全部樓層
寧被人知,莫被人見,雖然官場很普遍有缺,但佢未上位就咁,未必入到閘。
msfion 發表於 2012-2-18 23:46:11 |顯示全部樓層
如題:
如果我係唐太,個窿仔唔係我掘,我只會喊&賴死瞓響床,咩都唔做.
如果係我做,我會企出來,認罪.
cklife 發表於 2012-2-19 10:02:36 |顯示全部樓層

回覆︰[Springonions  可是做特首不是玩遊戲,是關乎七百萬人的生活!!!! ]

遊戲依個名詞,都只係一種唔同既表達方法....你可以叫戰鬥、工課、使命、責任...等等...等等...點叫都得...睇個人演繹啦....

你睇D政客,有D人以為自己好認真咁做緊野(講話自己好有使命感)...結果...咪又係好多人比佢玩死左....
八王爺 發表於 2012-2-19 10:39:41 |顯示全部樓層
其實之前我發過帖問:如果另一半有外遇,或者兩人之間有第三者,會怎樣做?
那時很多女性花友都唔接受,但到了這裏,當丈夫是有頭有面皂公眾人物,妻子就情願為了老公犧牲,忍辱負重。
咁睇法,女人都喺嫁個平凡嘅男人,冇錢又冇面果啲好啲。最少可以做回自己。

同意!  發表於 2012-2-21 10:55
都係架~~  發表於 2012-2-20 11:41
oneonewe 發表於 2012-2-19 11:40:54 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-17 11:10
我見到有兩位花友投3。想聽吓佢地嘅意見,即喺佢地認同咗郭妤淺的做法。

我都投o左 3喎
八王爺 發表於 2012-2-19 11:58:59 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2012-2-19 04:40
我都投o左 3喎

你點同哩? 你想忍辱負重,重新開始。不過個衰佬唔肯!

依家唐豬唔知幾爽,老婆做晒醜人,佢緊喺唔離婚!不過,唐老太影响力大啲!哈哈!
ht333147 發表於 2012-2-19 22:30:35 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-2-19 10:39
其實之前我發過帖問:如果另一半有外遇,或者兩人之間有第三者,會怎樣做?
那時很多女性花友都唔接受,但 ...

又可以從另角度看,
有使命, 理想來誘使太太們維持一個完整的家,
更有成功感,

我就無使命感喇....我會睇重感情,有愛仲有計傾...無愛睇下對仔女既影響喇...係得番仔女依個因素咋...  發表於 2012-2-20 14:20
比得大帝 發表於 2012-2-20 11:00:47 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-2-19 22:30
又可以從另角度看,
有使命, 理想來誘使太太們維持一個完整的家,
更有成功感,  ...

有外遇, 有私生仔, 佢個家早就唔完整
ht333147 發表於 2012-2-20 12:10:14 |顯示全部樓層
jellyfishy  梁營阿梁太都叫掂?! 當年教育局俾呢位小姐玩到d 學校民忿死起, 怨聲載道!

據聞當年飯焦的上司是酸公, 她只是執行那隻素餐屍位的開口夢指令.
八王爺 發表於 2012-2-20 12:40:54 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-2-20 04:00
有外遇, 有私生仔, 佢個家早就唔完整

哩啲叫表面風光,暗啞底!

完整嘅家庭,哩個世上已經好難搵到!

弊在揚哂出嚟, 表面風光都冇佢份. 完整嘅家庭, 哩個世界還很多.  發表於 2012-2-20 14:13
八王爺 發表於 2012-2-20 12:42:14 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-2-20 05:10
jellyfishy  梁營阿梁太都叫掂?! 當年教育局俾呢位小姐玩到d 學校民忿死起, 怨聲載道!

據聞當年飯焦的上司 ...

之前我都好憎「涼飯焦」,不過,佢都喺打工。好無奈。

但唐狗是「傷人」,「富二代」真喺前後都咁黑!
doko 發表於 2012-2-20 13:11:03 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-2-18 08:28
亦應該讓他清楚現實真相,讓他 ...

作為一個老婆, 如果唔係有缺失e單野, 我都會同佢哽咗隻c猫, 但係佢出牆, 對我唔住, 感情上受到傷害,  咁我冇奶油再咁委屈同佢食c猫囉.
比得大帝 發表於 2012-2-20 14:15:36 |顯示全部樓層
兩句話可以總結唐英年一生:

人蠢冇藥醫
爛泥扶唔上壁

噴飯......語氣好似我亞媽講野呀...  發表於 2012-2-20 14:21
cklife 發表於 2012-2-20 14:17:48 |顯示全部樓層
doko 發表於 2012-2-20 13:11
作為一個老婆, 如果唔係有缺失e單野, 我都會同佢哽咗隻c猫, 但係佢出牆, 對我唔住, 感情上受到傷害,   ...

我回答時無諗依個點....如果我決定願諒佢依次感情錯失,我會繼續啃死貓....但如果我覺得佢己經唔愛我,就一定唔會原諒...咁既情況...應該會放生佢,等佢自生算滅....

不過,佢依單野,係咪話自私子都有咪呀?(我無留意佢感情生活)...如果係....我諗我應該會放棄囉....

奇就奇在佢認有私生子! 「妤淺」啲內功都好利害。  發表於 2012-2-20 16:03
doko 發表於 2012-2-20 15:19:26 |顯示全部樓層

我最近聽咗個故仔, 有個男人對老婆好好, 個太太都以為自已汁到件筍盤 ,  有一日個老公話同佢返大陸玩, 咁同佢返咗去大陸間屋度, 個老公叫佢坐吓, 個太太仲未知咩事, 冇耐有個小朋友捧住杯茶, 跪咗係佢面前, 叫大媽飲茶!!   

近呢幾年聽到類似既新聞越黎城多  發表於 2012-2-21 10:52
嘩! 佢係咪睇得電視劇集多? 叫一聲大媽就以為可以了事? 如果係我真係驚嚇到死, 一想到呢個筍盤, 俾佢一激~~~睇怕自己條命都唔長  發表於 2012-2-20 17:51
當場吐血....  發表於 2012-2-20 16:33