百子蓮

作者: 向日葵2 发表于 2008-3-30 12:30:34
4418 13
原初以為香港買不到百子蓮,,,,,,於是朋友去台灣,,,,叫他買些回來

點知繽紛都有買球根,,,,,,可惜想回頭再買就已經無晒

另都係台灣的好一些,,,,,,,夠大夠新鮮,,,,,,,四月去台灣旅行時,,,,,,,希望可以再買一些回來

左邊有葉的是台灣買回來的細種百子蓮,,,,,,右邊的是香港由球根種起的百子蓮,,,,,不知今年會否趕得上開花 ...

左邊有葉的是台灣買回來的細種百子蓮,,,,,,右邊的是香港由球根種起的百子蓮,,,,,不知今年會否趕得上開花 ...
dick 發表於 2008-4-1 11:11:53 |顯示全部樓層
想問下你0的百子蓮係咩色花? 繽紛只有紫色& 白色球根賣
我買了紫色, 白色球根好似唔強壯無買到
聽講繽紛次次都只賣這2色
向日葵2 發表於 2008-4-4 11:39:50 |顯示全部樓層
在繽紛買的是白色,,,而台灣的有白有紫,,,,,,,仲有迷你添

若無搞錯,,,,,,百子蓮只得紫,,,藍,,,,,白,,,,,一色系的花呀,,,,,,,
向日葵2 發表於 2008-4-4 11:55:55 |顯示全部樓層
網上找到的相片

牙鈴 發表於 2008-4-4 14:33:36 |顯示全部樓層
白色花的好令呀>///<
budd0007 發表於 2008-4-4 22:13:37 |顯示全部樓層
crystal drop 開哂都係垂花?? 真係好正!!!
向日葵2 發表於 2008-4-4 23:28:48 |顯示全部樓層
原帖由 budd0007 於 2008-4-4 10:13 PM 發表
crystal drop 開哂都係垂花?? 真係好正!!!

若果你喜歡牠的垂花,,,,,可能allium其中的一種你也會喜歡
http://hkplants.com/viewthread.p ... 26amp%3Btypeid%3D18

KUNO 發表於 2008-4-5 00:31:41 |顯示全部樓層
原帖由 向日葵2 於 4/4/2008 11:55 發表
網上找到的相片

若要轉貼屬於他人及未經授權的圖片請使用超連結.
向日葵2 發表於 2008-4-5 21:35:44 |顯示全部樓層
唔好意思,,,,,,,,,今次會醒目d,,,,,,
KUNO 發表於 2008-4-6 02:22:55 |顯示全部樓層
原帖由 向日葵2 於 5/4/2008 21:35 發表
唔好意思,,,,,,,,,今次會醒目d,,,,,,

OK!
不過建議您盡快將這些圖片更改為連結.

Thx!
dick 發表於 2008-4-7 17:45:38 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

我在繽紛買了紫色, 名字係Agapanthus blue
sel 發表於 2008-4-7 18:03:05 |顯示全部樓層
原帖由 dick 於 2008-4-7 17:45 發表
我在繽紛買了紫色, 名字係Agapanthus blue
這不是品種名, 祇是說是藍紫色百子蓮
向日葵2 發表於 2008-4-7 23:54:50 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-4-6 02:22 AM 發表

OK!
不過建議您盡快將這些圖片更改為連結.

Thx!

唔好意思,,,因為download落黎,,,已記不起在那裡找回來,,,,都係刪除佢啦
dick 發表於 2008-4-8 00:20:30 |顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

明白, 唔該晒