>>>金子怒摑孔慶東<<<

作者: 花草之家 發表于 2012-1-30 13:00:03
1549 4

恭喜發財!祝大家身體健康,萬事勝意。

分享這個帖子的原因,是覺得寫得不錯,有見地,一針見血
http://www.snb.hk/blog/front/blo ... 205&source=tbar
KKKK 發表於 2012-1-31 09:55:24 |顯示全部樓層
寫得不錯,只是張相摑得太溫柔,而且那位先生仲笑笑口,表達唔出我地想拳拳到肉嘅想法﹗

另外,我覺得應該發起一個叫 "溫柔告訴車箱中身邊正在飲食的人,車箱中是不能飲食的。"的運動,對像很明確是正在車箱中飲食的人,但不分種族﹗
我個人認為,溫柔的告訴可以減少變成沖突的機會,而且亦可以給那人下台階,因為不會有太多人注意。
作為一個運動的話,就會成為多人推動,更多人去告訴及被告訴,成為全民嘅推行運動﹗車箱中嘅飲食問題就得已大大改善 (但我唔信會原全無晒﹗)

讚同。  發表於 2012-1-31 18:52
讚好!  發表於 2012-1-31 10:28
回復

比得大帝 發表於 2012-1-31 17:13:06 |顯示全部樓層
我覺得唔應該怪責孔慶東, 更唔應該鬧佢, 佢好無辜

即係咁樣, 無綫開個特輯, 拉隻狗上去狂叫半小時, 所有編導都審查過條狗吠帶, 然後放出街

狗即係狗, 佢狂吠一番, 只係覺得好過引, 而電台咁多人, 又有公關, 又有法律顧問, 睇完都放條狂吠片出街

咁你話係要鬧隻狗, 定係要鬧電台吖?  別有用心嘅係隻狗, 定係電台吖?

所以話孔慶東好無辜, 佢只係一隻狗, 一來鬧佢, 佢都唔明, 二來佢只係一隻人地踼佢兩腳佢就狂吠的狗.

睇完大帝ge講解,忍唔住大笑,哈哈~~~~~  發表於 2012-1-31 19:06
回復

ht333147 發表於 2012-2-1 00:09:21 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-1-31 17:13
我覺得唔應該怪責孔慶東, 更唔應該鬧佢, 佢好無辜

即係咁樣, 無綫開個特輯, 拉隻狗上去狂叫半小時, 所 ...

節目可能是現場直播,
我們關心的是, 這隻北大動物, 已是高級知識份子, 竟然是這樣的見解?
即是國內大部份知識份子的主流意見?
更令人奇怪的是, 國民守法, 不是公民質素, 而是法例??
看大國法律, 幾乎是放諸四海算是最嚴謹了, 但人的質素則仍留在清朝以前(因為清的官都會開口埋口講大清律例)

國內的知識份子........  發表於 2012-2-1 20:09
若果孔子真有如此後人, 真係c唔眼蔽  發表於 2012-2-1 18:10
佢只係有高學歷,同埋不嬲都以"鬥up"出名,唔代表係知識份子,學大帝話齋,只係一隻某方面比較勤力的狗,不值一哂  發表於 2012-2-1 10:02
大陸好少會讓節目直播, 就算直播一般都會留半分鐘delay, 聽到唔對路, 編導們都要馬上腰斬節目啦.  發表於 2012-2-1 09:04
明朝都有 大明律 .............>.<  發表於 2012-2-1 00:25
回復

比得大帝 發表於 2012-2-1 12:20:27 |顯示全部樓層
今次唔係講反話, 香港人真係要多謝孔狗教授

唔係佢狗up, 香港人冇依家唔齊心去正視雙非孕婦問題, 冇上街行動, 議員們冇咁落力去爭取修改基本法或人大釋法, 連飯循例派都出嚟講嘢.
回復