紅蚯蚓堆肥箱優化工程 (有蚯蚓相 - 慎入)

作者: Sidney 發表于 2012-1-28 18:06:47
13861 66
fleurhm 發表於 2012-4-14 21:51:22 |顯示全部樓層
Sidney 發表於 2012-4-14 20:21
Update下先

呢種大size約有200~300條

wa犀利,200-300條那個size的算係成年未?樣了多久?
回復

Sidney 發表於 2012-4-14 22:07:02 |顯示全部樓層
fleurhm 發表於 2012-4-14 21:51
wa犀利,200-300條那個size的算係成年未?樣了多久?

一個半月左右啦, 由1200粒卵開始!
回復

Sidney 發表於 2012-4-14 22:11:08 |顯示全部樓層
fleurhm 發表於 2012-4-14 21:51

我覺得算係成年啦, 因為佢哋好似產咗卵!
回復

Sidney 發表於 2012-4-14 20:21:47 |顯示全部樓層
Update下先

呢種大size約有200~300條

呢種細size有over1,000條

短短十幾日就大左好多喔。  發表於 2012-5-30 00:47
回復

xx_Luca 發表於 2012-4-15 12:01:35 |顯示全部樓層
Hi Sidney, 睇你既 post 已經有過千條蚯蚓, 又不斷生蛋, 會唔會有日變成 "太多" 呢 ? 因為我個堆肥箱唔算好大, 會諗太多唔知得唔得既問題 ... 另外昨日翻盆時發現一條小蚯蚓 (不知從何而來), 急起身放左落另一個大盆內, 都唔諗起放進堆肥箱, 我估得一條應該唔能夠繁殖更多了
回復

Sidney 發表於 2012-4-15 12:33:04 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2012-4-15 12:01
Hi Sidney, 睇你既 post 已經有過千條蚯蚓, 又不斷生蛋, 會唔會有日變成 "太多" 呢 ? 因為我個堆肥箱唔算好 ...

Hi xx_Luca,

應該不會"太多"的, 可參考:

節錄自《養殖手冊》:

你可能已經注意到養蚯蚓是需要許多特殊條件的。我們將要用到一種叫做赤子愛勝蚓的蚯蚓,又叫“紅蚯蚓”。 這些蟲子就是最適合養在蚯蚓箱裏的一類。它們生活的目的就是吃那些正在分解的有機物質。每天它們要吃掉大量的有機物質――甚至多達它們自己的體重。

可不要把這種小動物當作是“大蚯蚓(夜行蚯蚓)”。紅蚯蚓和大蚯蚓是兩種完全不同種類,它們需要的環境條件也不同。大蚯蚓需要在一個很大的空間裏挖洞;它居住在土壤深處並通過“打地道”來疏通空氣。而紅蚓則生活在接近土壤表面的地方,它不需要空間挖洞。各種蚯蚓需要有自己的生存環境,否則就有可能因環境的不適應而死去。

我們建議,一個標準的蚯蚓箱應當在最開始的時候存放1英鎊(大約450克)重的蚯蚓數量,即1000個紅蚯蚓。當然,剛開始的時候,你也可以放少一些蚯蚓,但這樣食物的量就要相對減少。你的院子,花園或肥料堆裏可能有紅蚓,但可能性很小。最有保證的,你到已經使用了蚯蚓箱的朋友那兒要一些或是到當地的蚯蚓飼養戶那裏去買吧。

把你的蚯蚓放到你已經為它準備好的“養殖床”上,然後觀察它們如何避開光線,一直鑽進報紙碎屑裏。5到10分鐘左右它們就會從你眼前消失。如果你在和你的學生一起來完成這個蚯蚓箱,能親眼看到這個過程他們一定會感到十分興奮。

建立提供足夠的蚯蚓,不過你最好等幾個月。當你把蚯蚓分開時,兩個箱子中的蚯蚓數量將會達到一個最佳水準。你不用擔心蚯蚓會出現“人口”膨脹,因為它們有驚人的能力能夠控制“人口”的增長。如果沒有意外“悲劇”發生的話,你不需要為你的箱子添加蚯蚓。

明白哂, thank you ~ ^^  發表於 2012-4-15 12:53
回復

Sidney 發表於 2012-5-1 21:25:03 |顯示全部樓層
箱底流出來的水呈深黃色, 好"壓", 好刺鼻, 實在唔敢用作液肥, 倒咗!
回復

fleurhm 發表於 2012-5-1 21:49:52 |顯示全部樓層
Sidney 發表於 2012-5-1 21:25
箱底流出來的水呈深黃色, 好"壓", 好刺鼻, 實在唔敢用作液肥, 倒咗!

是不是堆肥漏出來的水?
回復

Sidney 發表於 2012-5-1 22:29:57 |顯示全部樓層
fleurhm 發表於 2012-5-1 21:49
是不是堆肥漏出來的水?

係呀, 真係好"壓", 唔敢用!
回復

孖吉 發表於 2012-5-2 20:09:22 |顯示全部樓層
Sidney 發表於 2012-5-1 21:25

似乎你個箱出現亞摩尼亞, 對蚯蚓有毒咖, 請檢查是否:
- 水浸, 造成缺氧環境
- 碳氮比過低, 只加菜等高氮食物, 少了生果, 紙張等高碳食物, 令分解出來的氮不能固定, 成為氨氣跑掉, 部分走到水中,發出臭味。
回復

Sidney 發表於 2012-5-3 21:16:20 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-5-2 20:09
似乎你個箱出現亞摩尼亞, 對蚯蚓有毒咖, 請檢查是否:
- 水浸, 造成缺氧環境
- 碳氮比過低, 只加菜等高氮 ...

係呀, 箱底有積水, 因去水孔塞咗, 已鑽多幾個孔, 謝謝提醒!
回復

machinehk 發表於 2012-5-13 23:07:47 |顯示全部樓層
support nice try!!!
回復

Sidney 發表於 2012-7-14 16:32:53 |顯示全部樓層
1.) 面箱底部鑽孔, 側面, 頂蓋鑽孔。 (Sorry, 唔記得影相!)

2.) 底箱鑽一個12分孔。
回復

Sidney 發表於 2012-7-14 16:36:45 |顯示全部樓層

3.) 因只有8分鑽咀, 惟有鑽孔後用較剪"銳"大個孔。

回復

Sidney 發表於 2012-7-14 16:41:38 |顯示全部樓層
4.) 塞入12分龍頭, 後面用"絲母"上實(緊記箱裡面"絲母"前要加膠圈確保唔漏水)。

回復

Sidney 發表於 2012-7-14 16:42:47 |顯示全部樓層
5.) 完成了。

回復

Sidney 發表於 2012-7-14 16:48:00 |顯示全部樓層

而家啲"worm-tea"我唔會即用, 我會斟出嚟裝起佢, 倒返落箱, 然後第3轉先用(濃度高啲)。

吓~ 我個蚓箱從來冇需要加水,啲食物分解己經好濕好多水。你啲 leaches 流得出來即係濕啦,你冇機會倒返入去咖,溝稀用來淋花啦,OK 咖~  發表於 2012-7-14 22:46
回復

Sidney 發表於 2012-7-16 00:56:35 |顯示全部樓層
Sidney 發表於 2012-7-14 16:48
而家啲"worm-tea"我唔會即用, 我會勘出嚟裝起佢, 倒返落箱, 然後第3轉先用(濃度高啲)。

...

孖吉兄, 我唔係加水, 而家將啲"worm-tea"倒返落面箱, 再流經蚯蚓床, 再收集。

(其實睇youtube啲外國人咁教, 所以照住做!)
回復

四少 發表於 2012-7-25 13:38:48 |顯示全部樓層
為咩要咁做 ?
回復

Sidney 發表於 2012-7-27 18:14:22 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-7-25 13:38
為咩要咁做 ?

增加液肥的濃度。
回復