潮濕天氣家居防霉防蟲tips ~

作者: jellyfishy 发表于 2012-1-19 10:32:28
39229 103
jellyfishy 發表於 2012-7-4 14:54:51 |顯示全部樓層
有關茶樹精油的清潔和抗菌功用:

http://www.carein.com.tw/DOC_1673.htm

Summary:

2001年8月號《讀者文摘》報導,茶樹精油「可能是最強力的殺菌劑,還有許多其他用途,真的稱得上是萬應藥」。 對精油與芳香療法領域稍有涉獵的人,都會知道茶樹精油的神奇,國際知名芳療專家Valerie Ann Worwood在其「芳香療法配方寶典」中將茶樹列入「十種用途最多,最有用的精油」。另一位芳療大師Daniele Ryman也認為茶樹精油是「所知最佳的急救工具」。

在澳洲,茶樹精油廣泛運用於因細菌及黴菌感染的皮膚疾病,舉凡燒傷、燙傷、曬傷、面皰、螫傷、牙痛、發炎、刀傷或足部酸痛等都深具療效。

✔1955年,美國處方手冊指出,茶樹的殺菌能力,是石碳酸的10-15倍。
✔ 1980年,澳洲以4:1000的稀釋比率調和茶樹精油與水,檢驗其殺菌能力,在一定的時間後,它能完全消除白色念珠菌,葡萄球菌等高傳染病菌。
✔1983年,澳洲聯合食品實驗室利用茶樹精油進行皮膚消毒實驗,以未清洗前的手上平均50cm有3000個以上的細菌,用蒸餾水清洗過之細菌數目是2000個左右,用茶樹精油清洗後,剩下不到3個!!!!
✔德國萊比錫大學實驗發現,茶樹能有效對抗26種皮癬菌、32種白色念珠菌、及22種小芽孢菌。研究顯示,只需茶樹精油0.25%的濃度就能抑制90%的大腸桿菌,金黃色葡萄球菌也只需要0.5%,最引人注意的是,連對各種抗生素已經產生抗藥性的超級細菌:抗甲氧苯青黴素性金黃色葡萄球菌,也能消滅!

- 提升效果:以多種精油的搭配性,與精油間的微妙協同,可以讓精油的效果發揮更大,例如芳香療法寶典一書提及:「洋甘菊」與「薰衣草」的複方調和後,可以加強洋甘菊的消炎效果。
- 增強擴香持久性:調和後的氣味更婉轉也更深刻,用於擴香有更持久的空間持續性!如:「複方抗菌精油』在茶樹的使用上,也不妨從此觀點出發,首先當然要適應、熟練茶樹單方的使用法,之後就可以試試,各種複方協調使用的心得了!

茶樹精油的使用方法
1、空氣:用於空氣清淨,異味消除,除臭,防蟲防塵蹣
使用方式:可以用負離子擴香器--使用擴香器是最有效而直接的方式,藉由闊香器將茶樹精油打成極細微的小分子,自由擴散至空氣中,算是最無負擔,吸收容易,均勻分佈的精油用法。您可以藉由呼吸、體表接觸,實際感受到茶樹精油的威力,並發生效應。使用時,除了可以單純的茶樹精油加入外,也可以配入如薰衣草、葡萄柚、絲柏、薄荷等精油,強化效果並提振心靈感受。

2、香芬袋:使用木屑的香芬袋,是一種相當簡便而多用途的方法
滴入茶樹精油的香芬袋,可以放在衣物櫃、枕邊,甚至吊在出風口或通風處,讓它自然淨化空氣品質。

3、中溫薰香:薰香是大眾常用的精油應用法之一,但請注意安全,以及控制溫度在攝氏八十度以下,最好的方法就是使用中溫的薰香器或是直接用一盆溫熱水中滴入精油。如果您感到呼吸道不適,可以直接近距離在溫水上方深呼吸。

4、人體:讓皮膚與呼吸道,打造出一道由茶樹建構的天然保護膜
使用方式:
1)建議以茶樹純露每10cc加入10滴茶樹精油,作為噴霧瓶使用。這種稀釋過的茶樹,可以噴灑在體表,例如常起紅疹或濕疹的部位,讓茶樹發揮相關應用價值。較嚴重的部位,例如青春痘或粉刺,可以先將純茶樹精油滴在附近正常部位,觀察是否有不適或敏感現象,如無,可將茶樹精油滴在紅腫部位,做強力消毒。
2)平時可以用茶樹純露作為清潔使用。茶樹精油5-8滴,滴於浴缸中泡浴至少五分鐘,作為身體的一般殺菌。
3)接觸過大眾場所之手腳,可以用3滴茶樹精油份量的洗手乳清潔消毒殺菌。
4)感覺喉嚨不適,可以滴入2滴茶樹精油於400cc水中漱口,盡量讓其深入喉部並吐出。
5)其他用途:生活中,要遠離病菌病毒,就要多親近茶樹,可以:前述提及的茶樹純露與精油調液,可以噴霧瓶噴灑於室內,作為空氣清潔、拖地與物品清潔。
6)茶樹精油兩滴滴入棉花中,塞入鞋櫃或鞋中,作為消毒與去味。
7)茶樹精油與絲柏(或松針)精油各兩滴,在洗衣的清水最後一道程序中加入,作為衣物清潔去菌。

使用木屑的香芬袋<---邊度有得賣呀?  發表於 2012-7-4 18:47
cklife 發表於 2012-7-4 18:52:57 |顯示全部樓層
茶樹精油係好用...但唔好越用越狼死....上次老公喉嚨痛,直接搽左成一茶匙分量係條頸度.....唔好似我老公咁痴線....精油係藥黎架..

雖然好用..但好用既野千期唔好灠....唔係攪到對茶樹精油起左敏感反應...以後就少左一樣工具用架喇...

另外,有蠶豆症或對樟腦敏感既人唔可以用...

份量要有限制,而且單方精油用左一段時間後,要停一停用..過一下冷河...之後用一段時間又要再停一停咁囉...
jellyfishy 發表於 2012-7-4 18:55:18 |顯示全部樓層
木屑的香芬袋

可唔可以用竹炭粒或一支支的竹炭代替? 我的洗手間平時會放幾件竹炭, 有時我會貪得意滴幾滴精油落竹炭上, 都香到幾日既~

寵物店會唔會搵到替代品呢?我見D葵鼠窩有D類似木屑既野舖係度....  發表於 2012-7-4 20:45
竹炭吸味架喎...放唔放到味出黎架...  發表於 2012-7-4 20:44
maybabe 發表於 2012-7-5 14:02:27 |顯示全部樓層
jellyfishy  呢2晚回家留意下, 原來我家都有好多蛛蛛~ 大多是bb 咁細~  發表於 昨天 20:30......
我阿媽個D係指甲咁大, 淺啡色架, 我諗緊係咪我阿媽放係枱面既野食引到佢地黎呀, 但係共阿婆阿公同UNCLE架所以唔夠賠掉呢

野食應該引蟑螂喎....蜘蛛好似係食小昆虫架...  發表於 2012-7-5 22:28
蛛蛛,我就係唔熟佢喇~   發表於 2012-7-5 14:04
fong1960 發表於 2012-7-5 17:57:38 |顯示全部樓層
這個是藏香嗎?

我不是用這種呀~ 最緊要work 就happy 喇~  發表於 2012-7-5 18:00
fong1960 發表於 2012-7-5 22:34:53 |顯示全部樓層
fong1960 發表於 2012-7-5 17:57
這個是藏香嗎?

我又有問題想請教你,D香冇香'雞'都唔知怎樣燒,今天去買香的老板不是香港人,所以佢根本唔知我買咩,剛巧有另外的客人幫我才買到咋.

有一種卧香爐, 底下放一些香灰, 點好香後橫放在上面就可以  發表於 2012-7-6 17:23
claudiatang 發表於 2012-7-6 14:18:51 |顯示全部樓層
jose666 發表於 2012-7-6 17:19:34 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-1-21 10:19
去買艾茸黎燒,又平又驅蚊....艾茸係單單艾葉去左D葉脈等等既硬纖維,燒起上黎又快又夠味。
覺得燒艾大味 ...

你講既艾茸係邊度有得賣架~???  

普通葯房有售的. 香鋪賣個d的味無咁大.  發表於 2012-7-6 17:29
jose666 發表於 2012-7-6 17:54:32 |顯示全部樓層
我想問下, 燒完艾草, 係咪咩蛇虫鼠蟻都走出來架??? 好驚架~ 我要做d心理準備~

我屋企無野走出黎架...係走左去隔離屋咋....  發表於 2012-7-6 20:50
艾草焗到d 蟲蟲暈暈地爬出來, 有咁既可能架~ 到時快手執走佢地~ 咁就乾淨晒~  發表於 2012-7-6 17:55
遙日 發表於 2012-7-9 14:24:52 |顯示全部樓層
想請問一下…
我按jellyfishy介紹看了這個帖後,買了艾草回家燒
果然有很多奇形怪狀的小蟲爬出來,是很小很小的一點點黑色小蟲,這方面效果一流﹗
但我想問佢地會被薰死嗎?

因為佢地出來後又沒有死,還疑似四圍咬人(我估他們是虱),被咬後很痕呀﹗﹗總之就是全家人都被咬得全身痕
未燒艾草前是沒有這情況的,結果好像比未薰屋之前更差……

我想知道我要待他們出來後逐一消滅,還是艾草煙不夠多薰不死佢地??

大掃除啦..布類既野就拎去曬太陽或者攞去洗衣店焗下佢啦....洗洗抺抺唔少得架喇..  發表於 2012-7-9 16:38
fong1960 發表於 2012-7-10 12:02:00 |顯示全部樓層
遙日 發表於 2012-7-9 14:24
想請問一下…
果然有很多奇形怪狀的小蟲爬出來,是很小很 ...

想問那裡可買到艾草,可發張相片看一看嗎?
遙日 發表於 2012-7-10 14:12:21 |顯示全部樓層
fong1960 發表於 2012-7-10 12:02
想問那裡可買到艾草,可發張相片看一看嗎?

上次買的燒完了,無得影相,看看有無其他網友幫到你吧﹗

可以話你知我在街市的藥材舖買的,乾艾草個樣似舖涼茶那些乾草,3元一兩,很多間都有得賣,你去問下就有

亦有艾草條賣,包裝上已寫明是艾草條了,就是圓形長條,不過很多時要你買一盒,較少有散賣一條的,我去問果幾間,價錢約廿幾三十蚊一盒,唯一有散賣的就一條4蚊

乾艾草我無燒過...我都係用黎蒸面同沖涼...  發表於 2012-7-11 13:52
jellyfishy 發表於 2012-7-13 12:24:25 |顯示全部樓層
遙日 發表於 2012-7-10 14:12
上次買的燒完了,無得影相,看看有無其他網友幫到你吧﹗

可以話你知我在街市的藥材舖買的,乾艾草個樣似 ...

我最初就係用葯房賣的盒裝艾草條.

最近幫一位親人清理家居, 她的家居.... 總之就恐怖啦 . (e.g. 垃圾桶的垃圾高過水母, 幾年沒打掃, 廚房有些用過的煱, 煱裡有幾寸膠了的油, 洗手間有一堆乾黑了的疑似菜, 還有十堆八堆雜物, 基本上間屋只有一兩個站位, 行唔到人的.)

最經典係她的床, 無床鋪, 見到原本粉紅色的床肉變左灰黑色, 已經霉爛, 用手大力d 搓, 會搓到d 粒粒野出來...

最初我想用鼠尾草清理菌蟲, 用火槍點左幾分鐘, 都點唔著鼠尾草!!! 拿出屋外點著了, 拿回床邊.... 係睇住鼠尾草唔洗十秒熄左!!!! 如是者試左幾次, 點到我支火槍無火水!

跟住試用艾草條, 剪了一半, 用左成分鐘才點著, 未見過艾草個樣好似想熄想熄咁, 平時半條艾草可以燃燒半小時左右, 呢次... 勁喇! 十分鐘左右燒晒!  個日我點左1.5條!

即日幫親人換了床肉, 掉了廿袋有多的雜物....

著親人連續點幾天, 點到第五天, 她說屋內通爽很多, 身體不再痕了, 艾草燒的時間到20min~  就這次經歷, 我相信點艾草對清理空間惡菌幫助很大! 而且相對鼠尾草, 艾草比較強勁清菌.

CK - Where is ND and how do you burn them.  發表於 2013-4-21 16:30
我買ND既鼠尾草碎,灑係艾茸上面點,艾茸比艾條更易燒著,一次過燒晒兩樣...  發表於 2012-7-13 12:53
yimaggie 發表於 2012-11-24 02:35:32 |顯示全部樓層
呢個帖真係好有用

唔知大家對於 新屋未入伙 荒山野嶺 有咩好方法驅蚊蟲蚤呢~室內大約500呎~
戶外ge植物可以點樣驅蜱蚤蟻??

哎呀, 我無戶外種植, 要等知深花友解答了.  發表於 2013-3-20 10:06
室內清潔:不天然方法我就用" x必得 " 曾sir 介紹那隻綠水來清潔 ^^  發表於 2012-11-24 21:12
jellyfishy 發表於 2013-3-20 10:06:49 |顯示全部樓層
霉雨天又快到了, 置頂給大家溫下習~
noras_dove 發表於 2013-3-22 10:35:58 |顯示全部樓層
請問 "艾"係咪生係山邊, 葉底有白色毛毛 個d ar?

唔知呀~ 但最好係燒乾燥艾草.  發表於 2013-4-5 10:06
jellyfishy 發表於 2013-3-24 19:21:42 |顯示全部樓層
遙日 發表於 2012-7-9 14:24
想請問一下…
果然有很多奇形怪狀的小蟲爬出來,是很小很 ...

之前miss 左你個帖添, 我問過有類似經驗的花友, 她說可能你家原本有些已生緊蚤的物件e.g. 太舊的枕頭, 床肉, 很舊沒用的綿被, 鞋... 好日你唔攪佢, d蚤住在裡面就不走出來. 當你一煙佢地, 佢地就焗左出來, 就好似舊時d 人曬綿被一樣, 熱焗到d蚤爬出來咁囉.

我家呢幾日都開始有蚤, 煙親個地面, 就有蚤咬我. 家下諗住用精油抹地, 再用小梳打水噴牆邊, 睇下情況會否有改善. 再報告.

GLI
重有比蚤咬嗎?蚤趕出來後,如何處理,它們會自然消滅?  發表於 2013-4-5 10:18
jellyfishy 發表於 2013-4-5 10:09:35 |顯示全部樓層
流感季節又到, 加上連日沉風下雨, 陰雲密佈, 大家記僅做好防疫和家居清潔啊~

最近我也多了燒艾草和鼠尾草. 上年俾牛牛入侵, 今年卻有較剪蟲, 淨係呢兩個星期, 燒草時, 會有較剪蟲爬在地上, 捉蟲加加埋埋都有十多條了~ 感覺佢地好可怕, 好似外星怪獸, 我每次捉佢地都會打冷震.
都係牛牛可愛d.

不如你養青蛙食左佢地  發表於 2013-4-5 14:47
咁得人驚@@"  發表於 2013-4-5 10:12
jellyfishy 發表於 2013-4-5 10:23:24 |顯示全部樓層
GLI  重有比蚤咬嗎?蚤趕出來後,如何處理,它們會自然消滅?  發表於 3 分鐘前
-----------------
呢幾日無蚤咬了, 有些東西死左响地, 但較剪蟲也在地上, 我發現它們時, 通常都唔多郁了, 難道它們真係怕艾草/鼠尾草的煙?
chutou 發表於 2013-4-9 23:08:54 |顯示全部樓層
多謝水母分享
屋企個廁所好多毛毛