潮濕天氣家居防霉防蟲tips ~

作者: jellyfishy 發表于 2012-1-19 10:32:28
39255 103
jellyfishy 發表於 2012-3-7 19:32:31 |顯示全部樓層
喂喂~ 防霉工作做得順利嗎?
如果見到牆身開始出黑點,記得快d抹左佢,趁佢未根深柢固,好易抺得甩架~
回復

maywong918 發表於 2012-3-8 22:24:02 |顯示全部樓層
今日終於有時間抹,不過房既牆已有少少位有印,抹唔甩.................
回復

cklife 發表於 2012-3-8 22:36:19 |顯示全部樓層
我間屋無事....
算係幾好..又無異味...
不過我會繼續努力...
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-14 15:31:25 |顯示全部樓層

找到個咁既報導,係雞腸,可能大家無乜興趣去睇.

http://www.news-medical.net/news/2004/12/21/6975.aspx

這是中文版,好多字,而且翻譯後,文字意思好似唔同左~ 希
http://www.news-medical.net/news ... tional-Chinese.aspx

內容好肯定說,essential oils 能有效殺死空氣中的細菌和防止細菌滋生,有效對抗十種”超級細菌”(MRSA bacteria) 和超級蟲(?!)(super bugs).

簡單內容介紹:這報導是根據英國Manchester U 在數間醫院用 essential oils 實驗而來. 
室內燃點香薰 (essential oils) 或混入洗頭水或皂裡,eo 仍能發揮作用,可於2分鐘內有效抗菌防蟲,而且效用能維持一段不短的時間.
eo 來自植物,有些植物本身有強勁抗菌和防蟲功能,以保植物健康生長,所以其eo 也有相當抗菌防蟲能力.
英國有醫院己經試用 eo 替cancer 病人治療,抗炎抗菌效果明顯.

雖然連歷史書都有記錄用 eo 抗菌防蟲,但現今很多人認為這方法老土,或唔夠化學品勁,加上 essential oils 不能 patent (版權化),因此很多商家和葯廠沒有興趣投資 eo 發展.

x2 多謝 kimkim 分享~~~  發表於 2012-3-14 17:23
絕對同意~  發表於 2012-3-14 17:20
我淨係有興趣睇您講, hehe  發表於 2012-3-14 16:43
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-14 17:11:27 |顯示全部樓層
多謝阿太睇我講故仔~  

啱啱隔壁同事走來問我, 佢開始明點解我可以工作和"溫書"同時進行, 聽到我d打字聲超快, 仲可以一路打字一路講電話叫人做野, 直頭似做緊 call 台~

打字快成咁, 唔怪得有時間做其他野~

您好似爭我地第三種人未講喎  發表於 2012-3-14 17:20
回復

cowslip 發表於 2012-3-14 17:23:38 |顯示全部樓層
艾草條系唔系一般有賣中藥的藥房有得買架?

pls. see this: http://hkplants.com/thread-87102-1-1.html  發表於 2012-3-14 17:43
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-14 17:38:28 |顯示全部樓層

owl 又出現, 多謝專家俾個"同意"水母啊~

thank you 公主支持~~

阿太好記性喎~ 係呀~ 仲有第三種人, 嚴格來說, 應該說人生思想和對事物和個人的覺知有三個階段, 之前說過"怨氣王" 和"控制王". 到第三個階段, 是"覺醒" .

第三種人: 自我的覺醒

某一天, 可能行行下路, 或者呆望窗外, 或忙忙下公司野, 你突然想通左: 開始領悟意念是一種限制. 你會發現, 即使用盡你大量精力, 仍無法控制現況, 或無法令人如意, 或身邊人和物的問題仍舊不停滋擾你, 你開始意會, 你願意臣服某種更大的力量, 這時, 你可始相信奇蹟.

你開始放下, 開始信任. 開始去覺察你與神性的連結. 神性的意思並不指定是宗教或某一個神, 而是個人的直覺和靈感 (西方New Age 叫高我, higher self) 帶領自己脫離污染了的世俗思想, 讓人心平靜, 脫離喋喋不休的批評和抱怨, 提升對萬物的洞察力.

此時, 你會明白你能選擇生命, 而不是控制生命. 接受每個當下, 這個人生, 會令你時時遇上奇蹟和驚喜.

回復

jellyfishy 發表於 2012-6-29 14:03:35 |顯示全部樓層

今個端午前後, 大家有無做好防蟲防霉工作呢?

這2天水母用藏香和sage煙燻飯廳,居然走了很多穀牛出來! 一隻一隻慢慢的在地上行, 很易捉, 但.... 米缸無事, 咁佢地响邊樹吽出來架?

貢快到~  發表於 2012-6-29 14:08
回復

cklife 發表於 2012-6-29 14:37:16 |顯示全部樓層
嘩....你屋企都養好多小動物喎...

隣居大裝修,佢D寵物走晒過黎...終於等到佢裝修完喇...
依個星期都係趕緊佢D寵物番過去....成績唔錯....

不過仲差D蟻啫...似乎好中意我屋企....打算用兩日時間同佢既講下數..
再趕多一星期睇下點...

請問你會用什麼方法對付那些蟻? 我家中不同的地方間中就會有些出現.  發表於 2012-6-30 17:41
用左我好多藏香呀~~~ 咁燒法,唔洗幾日無存貨了~~  發表於 2012-6-29 16:06
回復

cklife 發表於 2012-6-29 18:36:43 |顯示全部樓層
jellyfishy  用左我好多藏香呀~~~ 咁燒法,唔洗幾日無存貨了~~

我用艾絨架咋...致多加少少鼠尾草碎落去....主要都係用精油
回復

cklife 發表於 2012-6-30 20:30:52 |顯示全部樓層
csw_sylvia  請問你會用什麼方法對付那些蟻? 我家中不同的地方間中就會有些出現.

我一般都係用精油抹屋,同埋密密清垃圾,有氣味或開左既食物會用保鮮盒蓋緊...
(我買左個大既保鮮盒裝零食,尤其係麵包蛋糕果類)

我仲會點艾草驅虫...
回復

fong1960 發表於 2012-7-2 23:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-1-20 09:15
CKlife 資料提供:
艾草條可能混左野,所以燒到好大陣味.
質地好的艾草可以去佐敦裕華買~ ...

今天買到了艾條,請問是不是這倜.

有無相睇呀?  發表於 2012-7-3 09:04
回復

maybabe 發表於 2012-7-3 00:06:09 |顯示全部樓層
我想問可以點搞d蜘蛛呀, 我發現我阿媽屋企好多細既蜘蛛呀, 唔同種添呀, 點算呀

蜘蛛係益蟲, 所以我從來無乜理佢地~  發表於 2012-7-3 09:04
回復

fong1960 發表於 2012-7-3 11:35:47 |顯示全部樓層
fong1960 發表於 2012-7-2 23:56
今天買到了艾條,請問是不是這倜.

昨晚用手機不懂加圖.

我都有買依種,我會用黎艾灸...咁一樣可以順便薰屋..不過我薰左個人先咁解姐...  發表於 2012-7-3 18:07
唔記得提添~ 效果一樣可以趕蚊蟲~   發表於 2012-7-3 12:06
我都用過.大煙~   發表於 2012-7-3 11:42
這個混了其他草葯,燒出來好大陣煙味.  發表於 2012-7-3 11:41
回復

fong1960 發表於 2012-7-3 12:01:28 |顯示全部樓層
fong1960 發表於 2012-7-3 11:35
昨晚用手機不懂加圖.

咁你可以給我個圖我看吓嗎,好讓我去買不會買錯,另外可以給個藏香圖我看一吓嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2012-7-3 12:06:21 |顯示全部樓層
fong1960 發表於 2012-7-3 12:01
咁你可以給我個圖我看吓嗎,好讓我去買不會買錯,另外可以給個藏香圖我看一吓嗎? ...

有關艾草的,請看以下資料:
*(特別唯謝kkykok 提供資料,該店以售賣中醫用品材料,如艾草艾茸... )
http://www.mayfairmed.com/web/chi/product.asp?type=210

藏香呢,我沒有特定邊種.通常是清海或尼泊爾的寺廟出品,獨立包裝(好像有信心d),點完呢類香,一般感覺和效果良好的話,會立刻去那間店買多一兩包備用.
未用過香舖賣的散裝香粉,唔知效果~
回復

jellyfishy 發表於 2012-7-3 12:08:52 |顯示全部樓層
其實我最近也試過燃點風乾的鮮艾草,感覺一樣可以趕蚊蟲. 效果會唔會有落差? 唔知呀,淨係知點完艾草,好快見到d蟲暈暈下爬在地上,方便我清理.
回復

fong1960 發表於 2012-7-3 12:11:06 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-7-3 12:06
有關艾草的,請看以下資料:
*(特別唯謝kkykok 提供資料,該店以售賣中醫用品材料,如艾草艾茸... )
htt ...

去唔到個條LINK.

係喎~ 唔work 了~ 奇怪~  發表於 2012-7-3 12:23
回復

八王爺 發表於 2012-7-3 12:19:57 |顯示全部樓層
做艾草精油噴霧.....乜都死!

用煙, 快呀, 成間屋的空間也照顧到~  發表於 2012-7-3 12:23
回復

maybabe 發表於 2012-7-3 14:11:41 |顯示全部樓層
jellyfishy  蜘蛛係益蟲, 所以我從來無乜理佢地~  發表於 4 小時前

但個時佢咬我阿媽喎

呢2晚回家留意下, 原來我家都有好多蛛蛛~ 大多是bb 咁細~  發表於 2012-7-4 20:30
哎~呀~ 我未試過咁既情況呀, 所以唔知囉~  發表於 2012-7-3 14:18
回復