返回列表 發新帖
作者: hellohello 發表于 2007-7-23 17:17:59
8048 26
ayclui 發表於 2007-8-18 16:49:34 |顯示全部樓層
原帖由 ringring1968 於 2007-8-18 01:03 發表
我用花寶的疏果肥.係有機.落左好快大呀.最好係唔臭.

花寶的疏果肥好貴呢... 我o向森x園買咗d有機肥, 事頭婆話穩陣喎
回復

hellohello 發表於 2007-8-20 10:33:31 |顯示全部樓層
有個園友比咗D有機堆肥,好大味!!!

不過,都幾好!  
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-20 10:51:25 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2007-8-20 10:33 AM 發表
有個園友比咗D有機堆肥,好大味!!!

不過,都幾好!  

有d有機肥冇味架,有冇試過?園友比咩有機堆肥你?有冇效呀?
回復

hellohello 發表於 2007-8-23 12:19:11 |顯示全部樓層

回復 #24 羊咩咩 的帖子

園友比澳州堆肥,OK啦! 節瓜唔見佢一星期大咗好多,高過我啦!

我用個膠樽入住佢,放係個田到,唔敢帶返屋企。

你有咩好介紹?等我試下! HA HA
回復

ligger 發表於 2007-9-16 22:18:27 |顯示全部樓層
我今日諗住買d有機肥,但未開個袋都好大味,唔敢~其實花生夫同骨粉係咪都算有機肥呢?
回復

EddieOR 發表於 2007-9-16 22:22:01 |顯示全部樓層
原帖由 ligger 於 2007-9-16 22:18 發表
我今日諗住買d有機肥,但未開個袋都好大味,唔敢~其實花生夫同骨粉係咪都算有機肥呢?

對呀,兩種都是有機肥
回復

hellohello 發表於 2007-9-17 10:32:54 |顯示全部樓層
原帖由 ligger 於 2007-9-16 22:18 發表

花生夫同骨粉是〝基肥〞,即基本肥料,通常在開田時用,因佢地係緩解肥料;追肥都得,雖然慢,但有效,我有個朋友種矮瓜,一棵收咗成近二十條矮瓜。

試試啦!

或者,有人教用花生夫同骨粉浸水(自制水肥),如1.25公升汽水樽,若1-1.5吋花生夫同骨粉加水浸 (1-2個月),但記住定時打開蓋放氣,如果唔係........;加水淋......
回復