手機版問題討論

作者: minmin 發表于 2012-1-6 22:14:07
1503 9
請在這集中討論手機版所遇到的問題.其它無關內容,一律刪除!
2020 發表於 2012-1-7 04:10:19 |顯示全部樓層

用愛瘋死的,
當手機版時,我會click 入full version,或者襯l跳入跳出時load緊個網址度,將yes改成no,
如果我一直上園藝館的話,基本上唔會用用下變手機版!
但如果我息機(只是瞓教果隻)再入園藝時,就會跳左做手機版囉!

係咪唔應該關safari事,因為我用macbook用safari都無事!
回復

比得大帝 發表於 2012-1-9 20:12:49 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得手機版只係提供了多一個選擇,鐘意用就用,唔鐘意手機版只要選back to full version就是。我兩部手機十個iPad,都不會出現"出很多頁"和"跳回手機版"的情況。

如果個個用唔慣手機版,管理員是否可以考慮所有登入也出電腦版,而在電腦版和手機版都可以轉去另一個version?
回復

比得大帝 發表於 2012-1-9 20:23:28 |顯示全部樓層
我終於試到點樣「自動跳去手機版」,我眀白點解了哈哈哈

不過要管理員獎我最少兩個威望才解釋,最多答錯俾你倒扣啫。

獎你一分,不過等我遲D升ler先?  發表於 2012-1-10 00:36
回復

Karine 發表於 2012-1-9 20:54:36 |顯示全部樓層
咩都無, 一題要加威望,版主就set 返好囉,而家已經唔會跳到手機版,亦唔會開分頁

所以話不用計較過程,最重要係result. 不用管我講得啱唔啱,最重要係得到大家要的結果  發表於 2012-1-9 23:32
回復

minmin 發表於 2012-1-9 21:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-1-9 20:23
我終於試到點樣「自動跳去手機版」,我眀白點解了哈哈哈

不過要管理員獎我最少兩個威望才解釋,最多 ...

多謝比得。快快講出來給大家參考下。
回復

比得大帝 發表於 2012-1-10 12:16:53 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2012-1-9 21:22
多謝比得。快快講出來給大家參考下。

其實玩你啫, 並非甚麼發現

事由是這樣的, 我一直都沒發生過[自動跳回手機版]的情況, 了解不來為何有花友會這樣, 昨天無意中出現這情況

當時我用wifi上線, 因為家中有wifi盲點, 回覆時按了幾次都不成功, 後來走到非盲點再按回覆, 就彈出個手機版的新window.  由此推論, 當browser第一次入園藝館就會是手機版, 而斷線後再連線, browser就當是第一次入園藝館, 就彈個手機版出來.

(IT我唔係好熟) 點解browser知你係第一次入登入或己登入園藝館? 我估應該係有樣嘢記在browser, 當你按某個post時, 哩樣嘢話俾brower知你係已登入的.  當off-line後, 哩樣嘢就會自動清除, 所以close browser 後再開browser來入園藝館, 個browser就會俾個手機版你.

又推論那些花友成日[自動跳回手機版], 應該係browser設定冇記住哩樣嘢, 又或者每次都自動清洗哩樣嘢.

推論錯咗唔好丙, 啱咗請鼓勵鼓勵.

評分

查看全部評分

回復

minmin 發表於 2012-1-11 23:46:08 |顯示全部樓層
多謝比得,其實你的意思是正確的,或者我解釋少少.

當第一次進入網頁時,會先判定你是用電腦或者是手機觀看,如果是手機則會進入手機版本.但如果是按回正常版面,則會以電腦方式觀看.

正如比得所講,會有個地方記下你的選擇,但這不是browser,而是叫cookie的儲存位置.cookie會記下你對上一次用的版本,而再來到園藝館時則會自動依cookie的紀錄來決定.但cookie並不會因為關閉Browser或者改變連線而消失,所以應該可以每次進入都可以進入之前所選的版本.

而比得也提出了一個重要點,如果Browser沒有開啟cookie或者限制了存儲時間,則無法記憶你的選擇,每次都自動清洗,而需網頁決定跳轉.這是一個主要的原因.所以我之前有先試試檢查cookie是否己開啟,但部分花友的回報還是不可.這兩天我已找來數部ipad2試,是沒有問題,所以應該可以排除程式上的問題,我想是不是OS版本問題或者其它問題.希望各花友繼續回報,並講出你用的系統版本.

如果用Android assistant 是可以全部清除browser cookie, 一般用cookie記野係方便, 不過對client 機記憶體做成負荷, 手機memory有限, 試下以下提示...  發表於 2012-1-29 09:07
回復

hempseed 發表於 2012-1-12 11:22:39 |顯示全部樓層
IPHONE 4 IOS 5.0.1
如當再開SAFARI是會是之前的版面,但當按REFRESH後就會變回手機版.
回復

lola 發表於 2012-1-29 08:59:25 |顯示全部樓層
可下載Dolphin HD Browser, set default user agent as "desktop " for browsing
回復