返回列表 發新帖

請教紫羅蘭問題

作者: ying0317 發表于 2007-7-23 15:10:10
5087 28
kong 發表於 2007-7-25 17:06:05 |顯示全部樓層
原帖由 ying0317 於 2007-7-25 13:32 發表

咁我放過水盆係間離?
有冇邊D易種D? 我種多盆HEHE 我鐘意綠邊的花

放水盆係隔離未必有用,有人在水盆放過濾棉,有人放珠石,再將堇放上面.
我自己的經驗是 irish flirt 並不算易種.你還是可以試試.你喜歡綠邊花,較易種的或者是thunder surprise,
非綠邊花而易種的是 little chartterbox, booman,易種易開的.
回復

ying0317 發表於 2007-7-25 17:50:06 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-7-25 17:06 發表

放水盆係隔離未必有用,有人在水盆放過濾棉,有人放珠石,再將堇放上面.
我自己的經驗是 irish flirt 並不算易種.你還是可以試試.你喜歡綠邊花,較易種的或者是thunder surprise,
非綠邊花而易種的是 little chartterbox, b ...

水盆放過濾棉 會唔會太多水
放珠石 有咩用?
回復

kong 發表於 2007-7-25 19:00:55 |顯示全部樓層
放珠石或過濾棉於水盆可以增加水跟空氣接觸的表面積,水氣揮發的速度可以提升. 當然,水不能高過珠石或過濾棉!
回復

Oskar 發表於 2007-7-26 02:26:54 |顯示全部樓層
咁a53算唔算難種 ?
事關我屋企盆盆av都生長得唔錯,唯獨佢唔多大咁, 好像唔多見有新葉~
佢怕唔怕熱?受唔受光 ?應該點去種 ?
回復

kong 發表於 2007-7-26 12:05:35 |顯示全部樓層
a53 我未種過,唔知道有冇其他人幫到你.
回復

ying0317 發表於 2007-7-27 14:06:03 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-7-25 17:06 發表

非綠邊花而易種的是 little chartterbox, b ...

我終於明你講咩啦
條綿要綁住佢D根 咁係咪即係可以順便換埋泥丫
今日係花墟買左thunder surprise丫 SIZE同我而家個盆一樣
但買個陣個店主話唔好同佢換泥喎 佢咁細個 點算好丫
回復

kong 發表於 2007-7-27 17:23:47 |顯示全部樓層
原帖由 ying0317 於 2007-7-27 14:06 發表

我終於明你講咩啦
條綿要綁住佢D根 咁係咪即係可以順便換埋泥丫
今日係花墟買左thunder surprise丫 SIZE同我而家個盆一樣
但買個陣個店主話唔好同佢換泥喎 佢咁細個 點算好丫 ...

我唔明你講咩?
回復

ying0317 發表於 2007-7-27 18:26:20 |顯示全部樓層
我睇另一個網講既
用條綿繩綁住av條根 再穿過盆底 咁吸水會好d
回復

kong 發表於 2007-7-28 13:04:48 |顯示全部樓層
我同你講緊兩種唔同嘅事,我提議加個水盆提高空氣濕度.
你誤解了我在講緊棉線吸水法.
不如我建議另一個提高濕度嘅方法比你,你得閒嘅話可向葉子噴水,記得就噴,棵花會健康好多,葉子唔再向外卜及乾爭爭.
回復