請教紫羅蘭問題

作者: ying0317 發表于 2007-7-23 15:10:10
5088 28
我是種花新手啦
我個紫羅蘭唔知點解好硬 正唔正常架?
種左3個月 尋日終於出左苗仔
開心得濟 一個唔小心 好細力咁拉一拉其中一塊葉 點知佢就"啪"一聲斷左
到底係咩問題呢
我格日淋一次水  有間中落少少花肥 冇直接照太陽 但佢晚晚吹到正冷氣 唔知係咪呢個原因呢
另外 我仲未敢同佢換泥 因為佢仲係好細 買返黎個陣得4塊葉 而家都係 生得好慢
cross 發表於 2007-7-23 16:00:32 |顯示全部樓層
硬唔係好事咩
回復

WaiWai 發表於 2007-7-23 17:25:07 |顯示全部樓層
Post 張相俾大家硏究下。
回復

比得大帝 發表於 2007-7-23 17:57:14 |顯示全部樓層

回復 #1 ying0317 的帖子

我是種花新手啦
我個紫羅蘭唔知點解好硬 正唔正常架? 正常
種左3個月 尋日終於出左苗仔 不明白甚麼是 "種咗三個月, 昨日出苖仔", 是不是說插了葉三個月?  如果係都正常
開心得濟 一個唔小心 好細力咁拉一拉其中一塊葉 點知佢就"啪"一聲斷左
到底係咩問題呢 弄斷咗, 是你開心得濟, 啪一聲是物理現象
我格日淋一次水  太多了, 一般一星期兩次, 也要看實際情況, 泥土乾了才再淋水
有間中落少少花肥 冇直接照太陽 但佢晚晚吹到正冷氣 唔知係咪呢個原因呢 有相睇會易明d
另外 我仲未敢同佢換泥 因為佢仲係好細 買返黎個陣得4塊葉 而家都係 生得好慢 有相睇會易明d
回復

ying0317 發表於 2007-7-24 23:22:30 |顯示全部樓層
3個月黎講 會唔會生得好慢?

三個月前買返黎既樣

三個月前買返黎既樣

岩岩影的

岩岩影的
回復

ying0317 發表於 2007-7-24 23:23:49 |顯示全部樓層
仲有相 幫手睇下佢咩事>.<

第一次出小苗

第一次出小苗

上面睇 好怪>.<

上面睇 好怪>.<
回復

ying0317 發表於 2007-7-24 23:25:39 |顯示全部樓層
佢晚晚對住冷氣  日頭就會關冷氣(因為返晒工)
同埋會開左個窗廉佢
回復

David 發表於 2007-7-25 00:29:46 |顯示全部樓層
Its really looking very little wor...
回復

tata 發表於 2007-7-25 00:51:48 |顯示全部樓層
天氣熱同有啲品種都會生長得慢, 但係你呢棵又真係慢咗啲~中間好細嗰塊係新生出嚟? 有無名或者no?
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-7-25 00:53:10 |顯示全部樓層
又生得真係幾慢
回復

ying0317 發表於 2007-7-25 09:31:24 |顯示全部樓層
no.400 係咪我種得唔好 佢生得咁慢@@"
回復

ying0317 發表於 2007-7-25 09:32:13 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-25 00:51 發表
天氣熱同有啲品種都會生長得慢, 但係你呢棵又真係慢咗啲~中間好細嗰塊係新生出嚟? 有無名或者no?

中間好細個個係岩岩生出黎架 第一次出新葉仔@@
回復

David 發表於 2007-7-25 10:19:29 |顯示全部樓層

Yes, I also have 400, and its growing rather slow too, I think it might be 品種問題...
Generally I find that 捲曲波浪 AV 容易 D 受天氣影響...

I've had this 400 for 4 months already and am still waiting for it to flower
I have a feeling that it may not come into flower until Autumn...

On a 6 inch ring

On a 6 inch ring
回復

kong 發表於 2007-7-25 10:39:35 |顯示全部樓層
植物要適應環境,新買回家但環境跟以往的相差好遠,如濕度及温度,更加需要多d時間適應,植物會停止生長.
波浪葉的堇較需要高濕度,是較難種的品種,你唯有比個水盆佢,或者多d在葉面噴水提高濕度.
看你的小苗葉子都向外卜了,太乾啦!
下次買d平平葉面的,會容易上手.
祝你成功!
回復

ying0317 發表於 2007-7-25 13:32:58 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-7-25 10:39 發表
植物要適應環境,新買回家但環境跟以往的相差好遠,如濕度及温度,更加需要多d時間適應,植物會停止生長.
波浪葉的堇較需要高濕度,是較難種的品種,你唯有比個水盆佢,或者多d在葉面噴水提高濕度.
看你的小苗葉子都向外卜了,太乾啦!
下 ...

咁我放過水盆係間離?
有冇邊D易種D? 我種多盆HEHE 我鐘意綠邊的花
回復

Cath 發表於 2007-7-25 13:54:09 |顯示全部樓層
原帖由 ying0317 於 2007-7-25 13:32 發表

咁我放過水盆係間離?
有冇邊D易種D? 我種多盆HEHE 我鐘意綠邊的花

I think Irish Flirt (A3) is quite an easy grower.  It has double green flowers (a bit of white in the centre).  I bought one from Kenny's last August.  It has bloomed constantly.
回復

ying0317 發表於 2007-7-25 14:04:03 |顯示全部樓層
原帖由 Cath 於 2007-7-25 13:54 發表

I think Irish Flirt (A3) is quite an easy grower.  It has double green flowers (a bit of white in the centre).  I bought one from Kenny's last August.  It has bloomed constantly.

我去邊買好丫? 旺角花墟好似好少
回復

Cath 發表於 2007-7-25 14:44:36 |顯示全部樓層

回復 #17 ying0317 的帖子

You can buy from uncle Fat in Fanling or the lady (her name is Lan) who sells AV in Mongkok flower market.  Her shop is called "luk king ngai".  I'm sorry I don't know how to type Chinese.  Would someone please help with the name of lady Lan's shop?
回復

tata 發表於 2007-7-25 14:53:54 |顯示全部樓層

回復 #17 ying0317 的帖子

回復

ying0317 發表於 2007-7-25 15:12:00 |顯示全部樓層
3q^.^ 我就去綠景藝睇下
回復

12下一頁