Avery "陳一籠" 既 高地豬 ~ ^^ 2014新相响最尾

作者: avery 發表于 2012-1-3 12:22:08
10747 68
avery 發表於 2012-1-4 14:00:26 |顯示全部樓層
eddie88 發表於 2012-1-4 10:06
眼界大開,好似去左外國EP睇花展一樣

同EP爭好遠~~ ^^
回復

billylam9 發表於 2012-1-4 15:09:29 |顯示全部樓層
回:金泥植料溶出黎既礦物
但係珠石都有礦物,點解D毛唔死既?
回復

avery 發表於 2012-1-4 15:44:51 |顯示全部樓層
Billy ~ wistuba 既 campanulata 比 BE 既更易死... Andreas 有時見D苗真係細得滯會醒多兩三隻bonus plant俾你,但結果不變.... 死只係遲早...
回復

billylam9 發表於 2012-1-4 17:00:34 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-4 15:44
Billy ~ wistuba 既 campanulata 比 BE 既更易死... Andreas 有時見D苗真係細得滯會醒多兩三隻bonus plant ...

又要冒險
有個問題:
金泥植料溶出黎既礦物會整死D毛
但係珠石都有礦物,點解D毛唔死既?
回復

alanleung 發表於 2012-1-4 17:23:16 來自手機 |顯示全部樓層
等我都問吓大師那裡可買到N. X Exotic Lady?
回復

avery 發表於 2012-1-4 18:43:18 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2012-1-4 17:00
又要冒險
有個問題:
金泥植料溶出黎既礦物會整死D毛

邊個講你聼架?

某某人  發表於 2012-1-4 19:12
回復

avery 發表於 2012-1-4 18:44:29 |顯示全部樓層
alanleung 發表於 2012-1-4 17:23
等我都問吓大師那裡可買到N. X Exotic Lady?

如果我話我有你會唔會開心D呢?
回復

alanleung 發表於 2012-1-4 19:17:02 來自手機 |顯示全部樓層
當然開心啦,pm你詳談詳談~
回復

wong 發表於 2012-1-4 19:42:37 |顯示全部樓層
有冇D唔怕熱唔怕凍易結籠既豬呀???
回復

fatman 發表於 2012-1-4 19:45:24 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-4 13:59
唔好話我潑你冷水,除左細之外我唔覺得 campanulata 有何值得種之處,見過既相識得既人冇一個可以種得健 ...

香港寸金尺土,推廣食蟲唔易ga.
尤其是D豬....
一般家庭没可能為種豬搭建一個溫室,到最後得睇字.

題外話,現在你使用中半天霧可以調整霧量嗎?
看這溫室感覺不是用水牆,反而主角是半天霧...

真正"高地豬"還是乖乖地在冰箱種植吧!
回復

milan080320 發表於 2012-1-4 21:32:17 |顯示全部樓層
大佬行真係好堅架
回復

yuki88 發表於 2012-1-4 23:00:17 |顯示全部樓層
大師傅真是大師傅, 無論是種的定影的都咁正
回復

kinangus 發表於 2012-1-4 23:13:05 |顯示全部樓層
N. veitchii bario 好正
回復

avery 發表於 2012-1-4 23:21:22 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2012-1-4 19:45
尤其是D豬....

我第一樣掂既食蟲係豬,豬推廣唔到我五年前已經知道,原種豬除左少數唔算大又適應到室內環境既品種之外,中高海拔既原種豬冇合適既條件可以話冇機會搞得掂,底葉越退越多,新葉越出越慢,莖部褐化唔結籠,一年比一年生勢差,逆天勉強為之通常頂到一至兩年就逐步衰竭死亡,如果諗住博一鋪果D死得更快,通常植株越大死得越快,之前聼D新手響外面團購完猛響度問點解唔結籠,對我黎講完全係估計之內

要睇到高地種既特色唯一可能性係種較易適應低地環境既雜交種

豬我幾乎已經唔再種高地原種,BE既高海拔原種我幾乎都種過哂,仲係至少5棵10棵咁買,至今我可以講已經冇幾多剩低,所以BE豬我已經冇訂兩年幾,奇怪而家竟然仲有人後知後覺一窩蜂去訂,結果我諗顯然易見,只係時間問題 ~

有D仲癲到冬天又乾又凍果陣學人入低地豬 ... 自己有折頭打, 有水濕腳, 都唔係咁害人架 ....

無錯,所以都係種d高低地雜交種 不怕冷不怕熱好打理又靚  發表於 2012-1-5 20:28
you are the pioneer and should say more to warn us. thx  發表於 2012-1-4 23:27
回復

avery 發表於 2012-1-4 23:31:14 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2012-1-4 19:45
尤其是D豬....

補充一下溫室問題

我諗你唔係太了解水牆溫室既運作同特色,而我現時既溫室操作亦有別於一般水牆溫室,我諗比較難向你解釋我而家既setting,總而言之冬夏既運作完全不同

半天霧未見有霧量控制器,唯一方法是加設變頻器可能有機會加以控制,然而變頻器可能比半天霧還要貴
回復

avery 發表於 2012-1-4 23:36:19 |顯示全部樓層
wong 發表於 2012-1-4 19:42
有冇D唔怕熱唔怕凍易結籠既豬呀???

要唔怕凍唔怕熱已經唔易...仲要易結籠....
回復

wong 發表於 2012-1-5 19:23:33 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-4 23:36
要唔怕凍唔怕熱已經唔易...仲要易結籠....

死得太多就要識揀....
回復

avery 發表於 2012-1-5 19:29:09 |顯示全部樓層
wong 發表於 2012-1-5 19:23
死得太多就要識揀....

你果度可以試 maxima x truncata , thorelii x truncata , sibuyanensis x truncata 呢D既~
回復

fatman 發表於 2012-1-5 20:40:40 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-1-4 23:21
我第一樣掂既食蟲係豬,豬推廣唔到我五年前已經知道,原種豬除左少數唔算大又適應到室內環境既品種之外, ...

暫我立場來說溫室只會選擇中地,中低地,低地豬籠草,如選中高地豬倒不如選擇"真正"高地豬放入冰箱種植.
高地豬馴化工作只會選擇冰箱內進行.
回復

avery 發表於 2012-1-5 21:00:24 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2012-1-5 20:40
暫我立場來說溫室只會選擇中地,中低地,低地豬籠草,如選中高地豬倒不如選擇"真正"高地豬放入冰箱種植.
高 ...

即係你已經用緊溫室種?種緊咩同係邉款溫室呀?
回復