2012年花開照

作者: Karine 發表于 2012-1-3 10:48:21
13636 106
Karine 發表於 2012-1-6 19:17:38 |顯示全部樓層

岩桐屬  ~ 10月中有位資深花友 K 小姐送了 6 個不同品種的迷岩頂芽給我, 現在全部長大中, 暫未有花開, 所以我要保持小許神秘感, 等她們開花時才讓她們露面,要給姐姐一個驚喜  ( 我相信我年紀比她大, 叫她姐姐因為她是種迷岩的超級前輩), 我希望真的會有這天 (有花開照片)

迷岩種植時, 我搬唻搬去又碰撞掉一塊葉片,看葉子猜到品種嗎?於是:

她是先長球,後長根,之後希望可以長出小生命,生得出小寶寶呢會是個開心大發現。我的實驗成功了一半  這是嘗試。

當然,暫不將迷岩放監,講開頂芽繁殖,我都有棵大岩桐是由頂芽種植的,是她噯;

她是最初因為初唻步到,唔適應,中間莖軟弱,彎腰了,我喜歡做實驗,將她頂部剪下來,當時,留了六片小葉,插在珠石中,用有蓋凍飲透明膠杯為她做保温保濕,見她長滿根,然後移植到這小盆中,現在是如此這樣子了。生存下來了。將要離開公司的同事領養了她,一個月後會帶她走。所以,拍了張照片留個記念。

未為過花花受粉,從花友分享回來的迷岩種子倒有一次,種子細如塵埃,我底估了她們的生命力,所以:

生得好密,原花花主人A小姐教路,有四片小葉便挑選壯丁移植栽培,我聽話架,因為唔識呀嘛。

我用兩種不同的植料, 想尋找出她們的習性, 當然試這習性只限在我家生活而已.
暫時我發現水苔的那一棵生長比較理想, 唔知三合土的那一棵有沒有後勁呢~

我很喜歡邊種邊開帖,以前在農版都是這樣,很煩氣地記錄自己植物的生活狀況,無論是失敗的,是成功的。紫版追帖這麼久,大多花友都會貼靚到噴火的開花照。入了來的你,相信知道了我口水多到可以淋花,花又不常開,品種又少,對不能常常帶給你靚花,請恕罪息怒。
回復

yorkie 發表於 2012-1-10 20:42:35 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-1-5 12:56
女人外表美艷的日子始終會有期限, 花不相同, 只要不是一年草本植物, 她開完花又可以再開花, 一季又一季地延 ...

這兩盆是不同顏色嗎?葉片大小相差那麼大嗎?

是同一棵。底葉比較大,頂葉比較小,可能唔夠肥同光,我估咋。  發表於 2012-1-10 22:53
回復

Karine 發表於 2012-1-12 13:42:42 |顯示全部樓層

唔種過岩桐真的唔知道, 原來她的花期都算長, 頭一朵花延至前天才肯將心菲全打開,  

用棉花捧撥佢幾次, 真的有黃色小粉末掉了下來, 但我唔知粉可以放到何處 所以求其用滿佈粉末的棉花周圍抹)

另外, 可能天氣回暖, 又或是另外一棵營養比較好, 佢好快開花噃

仲開到鬼死咁燦爛

尋晚同佢地影沙龍, 兩棵對比一下, 無咩大分別,

合照~兩棵全株。

點先可以爆10個花蕾呢?
回復

Karine 發表於 2012-1-31 18:23:42 |顯示全部樓層

魚骨頭開花咯

回復

Karine 發表於 2012-2-1 08:50:21 |顯示全部樓層

早前跟公子買左幾棵靚花,趁未過新十五,貼下開花照先。每朝每晚見到靚花,人都開心點。開心!

Carousel Pony

Rebel's Astro Spinner
暫時開得一朵,靚~I like it~

無名(迷你),自家既

評分

查看全部評分

回復

ahhung68 發表於 2012-2-1 10:14:30 |顯示全部樓層
全部都好靚吖
回復

N-Blythe 發表於 2012-2-1 11:23:11 |顯示全部樓層
so beautiful...!!

回復

Breeze 發表於 2012-2-1 12:04:41 |顯示全部樓層
我好鍾意Rebel's Astro Spinner,  好靚呀~~
回復

小野貓 發表於 2012-2-1 12:08:15 |顯示全部樓層
我鐘意Carousel Pony多d喎...佢既十字點到即止~靚~
回復

Karine 發表於 2012-2-28 13:38:30 |顯示全部樓層

今天天氣雖然又凍又下雨, 但一早感覺到空氣經過雨水洗滌, 清新非常, 趁著好心情, 更新一下我個帖先

我家中既王后係佢

回復

Karine 發表於 2012-2-28 13:48:21 |顯示全部樓層

奇怪奇怪, 早排同花友交換左棵花, 種左三個月, 佢星期日終於開花, 但一開花但令我心一沉, 呵呵 ~ 比我種到走色得好嚴重, 但佢今日又比返 d 驚喜我喎
有花蕾時

第一日, 早上拍攝, 黑蚊蚊, 攪到我都唔佑佢係咩花咁濟, 嚇得我滕滕震

晚上影

尋晚打燈

今朝

但仍然係烏粹粹, 因為早午晚不同時間影, 大家唔好睇花色, 睇紋路

2月29日早上佢開返正常啦啦啦

回復

小野貓 發表於 2012-2-28 13:55:02 |顯示全部樓層
係....十字紋丫
回復

Karine 發表於 2012-2-28 14:07:05 |顯示全部樓層
早排學種花, 買左棵花返唻學斬頭

斬開左五棵,

最大嗰棵送左比同事, , 呵呵, 開花咯, 同事知我最變態又自戀, 所以特准我帶佢到園藝館行街街, 等我 post 佢張斬後五個月既變身樣出唻

日本城都有靚女買架 ~
回復

DORA 發表於 2012-2-28 16:23:37 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-2-28 14:07
早排學種花, 買左棵花返唻學斬頭

好叻呀!

我係同五包胎做手術咋,令佢重生同開花嗰位係我同事。@@另外幾姐妹仍在我家長葉中^^  發表於 2012-2-28 19:24
回復

Karine 發表於 2012-3-7 13:25:51 |顯示全部樓層

趁有時間, 又 update 下我個 post 先

今朝拍既 ~ 名字叫 ~"開到茶靡"~

大岩桐已經到尾聲了, 留比佢接棒

k小姐分享既岩桐, 第一位率先登場既係佢 ~ SINN HCY'S LADY LADY, 佢真係好靚 ~ 美女一名, K 小姐, 多謝你 ~

3 月係開花既季節, 家中小植物爭相掟放, 似十足各位美女們爭嗚鬥艷>>>>

皇后既寶座係無人能取代既

CIRCUS BOY 有細妹咯

邊有花會肯執輸架, 佢都準備中啦

回復

Karine 發表於 2012-3-15 10:02:34 |顯示全部樓層
又update 下先

Yesterday's Valentine 已經唔悶呀 ~ 好多小花一起跳舞, 遲 d 仲多

以下落唻, 介紹新靚女一名
sinn hcy's blue butterfly

今早準備中, 今天天氣暖暖暖, 今晚返到屋企, 她一定會擘大嘴嘴等我鍚鍚

回復

DORA 發表於 2012-3-15 14:33:54 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-15 10:02
又update 下先

Yesterday's Valentine 已經唔悶呀 ~ 好多小花一起跳舞, 遲 d 仲多  

好靚既花花!Karine 好好心機整理!

~ 多謝欣賞 ~  發表於 2012-3-15 15:39
回復

lok_1980 發表於 2012-3-15 17:41:06 |顯示全部樓層
你d花好多好靚........

花唔多 ~ 如果你睇清楚, 我影唻影去都係嗰幾棵 ^^  發表於 2012-3-16 09:55
回復

Karine 發表於 2012-3-16 09:58:14 |顯示全部樓層
尋晚返屋企 ~ 急不及待幫佢地留倩影

藍蝴蝶高飛
sinn hcy's blue butterfly

魚骨頭雖然小巧, 但很1精緻可愛, 在藍蝴蝶面前, 怎樣可以突圍 ? 玩神秘囉

魚骨頭神秘登場 ~ 今日好開心, 兩棵魚骨仔一齊開
回復

Karine 發表於 2012-4-2 14:38:19 |顯示全部樓層

Yesterday Valentine
原先見佢花仔細細, 不甚特出, 但而家佢一路爆花, 發覺佢有種獨特吸引人的美態, 跟一般的大家歸秀 av 不盡相同

藍色小花, 日光白白時, 精塋活潑

回復