2012年花開照

作者: Karine 发表于 2012-1-3 10:48:21
13575 106

2010 年開始種園圃, 找資料時遇上了香港園藝網, 這一年, 愈種愈愛種, 愈種愈開心, 但 2011 年年中, 某些原因, 暫不能種田, 原本唸住結束戶口, 向別處走. 但被花友熱情吸引著, 我留下了.

上得唻偷師多, 見到師兄師姐種的花花咁靚, 反正無田種, 把心一轉不如學習種幾棵花當飲美沙同解種毒吊吊引吧, 多謝 "W" 花友+好友 送我一棵岩桐, 送來時已有花苞, 但起初因為環境不合消苞了, 我又努力種種種, 終於種花生涯既四個月後, 第一棵花開了, 它為我 2012 展開新景象, 家人見到她開得如此高貴, 終於接受我既種植生活了 ~

就由苦苣苔岩桐屬開始吧 ~ 今次特別嗚謝贈花花友們, 多謝你們啊 ~ 這花今早拍攝的

~ 送給妳  ~

bbb168bbb 發表於 2012-1-3 11:10:30 |顯示全部樓層
相靚花美艷.

多謝賞花 ~ 你的岩桐也超靚 ~ 我都有向你偷師的 ^^  發表於 2012-1-3 11:35
Breeze 發表於 2012-1-3 11:56:50 |顯示全部樓層
好靚~ 好靚~ 望落去好似玫瑰甘~

她真的有點像玫瑰花般高貴。多謝賞花。  發表於 2012-1-3 14:20
小卡 發表於 2012-1-3 14:41:02 |顯示全部樓層
一睇相就想講:好似玫瑰噤

今晚應該開得燦爛,到時會似返朵岩桐^^  發表於 2012-1-3 14:48
Karine 發表於 2012-1-4 09:56:52 |顯示全部樓層

我留意到我的這棵岩桐原來喜歡晚上開花, 就好像一個女子為如意郎君秘密地適心打扮, 讓我們一早起床看見它已預備的艷麗, 這是今早拍攝的 ~

她真是一棵岩桐, 不是玫瑰花啊 ~ 各位 ! 讓花花向你們請個安 : "早晨, 願你今天有個好日子"

正面

這張沒有調,原汁原味

側面
.

評分

查看全部評分

CandyChung 發表於 2012-1-4 13:22:48 |顯示全部樓層
靓啊, 比人感觉好高贵

多謝賞花。相片我增加了飽和度及色彩,是特意營造的效果。希望大家看得順心。  發表於 2012-1-4 13:55
iciiicream 發表於 2012-1-4 23:27:02 |顯示全部樓層
酒紅色好靚呀~我都經歴過環境唔適應而消苞,仲曬傷左好多葉,不過無放棄佢,而家佢生左好多好多芽~好開心

現在,她們算穩定,還有下一代。  發表於 2012-1-5 08:48
abbychan02 發表於 2012-1-5 09:44:45 |顯示全部樓層
呢隻紅色真係好靚!!

我有執色架, 令她看起來更美艷  發表於 2012-1-5 09:56
Karine 發表於 2012-1-5 10:19:54 |顯示全部樓層

這朵小花, 我很珍惜, 所以我每天都為她拍沙龍, 大家見到她最漂亮的一面了, 不如一起看看她的素顏, 這是今早拍的, 特意用逆光背景, 讓她的花瓣顯得通透

大家看看, 在後面的不是鏡子反映, 是第二朵花都在燦爛地開放了 ~
ahhung68 發表於 2012-1-5 10:26:26 |顯示全部樓層
真係好靚女 恭喜哂

多謝賞花 ~  發表於 2012-1-5 10:40
saolan 發表於 2012-1-5 10:32:57 |顯示全部樓層
大岩桐的花色真係好靓,Karine您的頭像又换啦!是您的新寵兒?

她的確很漂亮啊 ~ 放心, 兩個月內不會換頭像了, 這是第一朵我養得出花的花, 一定要用她來做頭像 ~ 要尊重她, 希望她持續開靚花 ^^  發表於 2012-1-5 10:42
yeahyeah 發表於 2012-1-5 11:13:20 |顯示全部樓層
這花給人温暖的感覺, 開得好靚, 拍得又好, congratulations

多謝 yeahyeah 賞花 ~  發表於 2012-1-5 11:14
Karine 發表於 2012-1-5 12:56:10 |顯示全部樓層

女人外表美艷的日子始終會有期限, 花不相同, 只要不是一年草本植物, 她開完花又可以再開花, 一季又一季地延續著美麗, 所以我開始喜歡種花了

初初對岩桐一無所知, 我真的不知道她的根部是有個球莖, 只看見她生得又密又迫, 於是乎, 嘗試用剪刀將之分株, 刀片深入泥土後才心知不妙, 有東西卡住了, 心痛手亂,  一不小心, 跟手又弄斷了一片葉子, 噢 ~ 那時有點不知所惜, 幸好, 這棵岩桐有的是無比的生命力

現在有兩盆岩桐, 她們都準備開花了, 還互相扶持, 有講有笑

大家看到樓上的開花照, 是這棵岩桐的作品

Karine 發表於 2012-1-5 13:02:35 |顯示全部樓層

被我粗暴碰斷的葉子兩個月後有如此下場 (對不起, 相片比較污漕, 因為我不敢清洗葉片):

此刻 , 我只知道, 岩桐有無比的生命力, 我公司正值人手縮減期, 那怕被割斷了, 只要自已努力, 有適合環境, 生存總不是太難的, 種這岩桐給了我鼓勵, 士氣 !

我又早四個月又係整斷左塊葉, 以浸水方式...係出左好多根,但無葉bb~~~  發表於 2012-1-5 14:00
babycherry 發表於 2012-1-5 14:02:26 |顯示全部樓層

岩桐有無比的生命力 x 2

佢地出側芽, 出下一株出下又一株, 我都係就咁 cut , 我未試過就咁入泥種, 我只會用水浸到佢出根再入泥
有人覺得點解唔一次過入泥,但我只可以講, 我鐘意睇住佢由無到有, 有根到葉咁走出黎先再入泥~

你可以試下將花留種呀~ 我見我亞媽都係咁留左好多種子架以前~
Karine 發表於 2012-1-5 14:10:45 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2012-1-5 14:02
岩桐有無比的生命力 x 2

佢地出側芽, 出下一株出下又一株, 我都係就咁 cut , 我未試過就咁入泥種, 我只會 ...

你可以試下將花留種呀~ 我見我亞媽都係咁留左好多種子架以前~

Cherry , 想請教下, 怎樣可以留種子? 要用棉花捧為她受粉嗎 ? 過往種田, 怎樣為瓜瓜果果受粉就可以, 但岩桐對我來說太新了 ~ 壇上尋到大多是教頂芽 ~ 側芽及葉片繁殖 ~

轉載自以下文章

http://www.hudong.com/wiki/%E5%A4%A7%E5%B2%A9%E6%A1%90

大岩桐 - 繁殖
大岩桐的繁殖可用播种、扦插和球茎分割等法。

一、播种法

大岩桐大都自花不孕,因为它的雌蕊柱头高于花药,且雄蕊早熟,故自花传粉难以孕育。为了取得优良种子,必须进行人工辅助授粉。方法是在开花盛期将雄蕊的花粉采下,用毛笔轻轻涂在雌蕊的柱头上。授粉后30天至40天种子成熟,剥离种子晒晾后贮藏,随时都可播种。种子细小,每克种子28000粒左右。播种不宜过密,播后将盆置浅水中浸透后取出,盆面盖玻璃,置半阴处。温度在20℃至22℃时,约两周出苗,苗期避免强光直晒,经常喷雾,一般从播种到开花约需18周,即秋播后翌年4月至5月开花,春播于7月至8月开花。

我會試. 因為有幾朵花 ~

另外, 葉片出根後好快出葉~ 放心 ~

babycherry 發表於 2012-1-5 14:24:35 |顯示全部樓層
唔好請教喇, 因為我都唔知佢係人工定點,以前放係露台,見亞媽日日都攪下佢,跟住大肚喇~

我見有帖講 av 人工授粉,我估應該岩桐都係同一方法
不過我試過 av.. .. 授粉失敗~~~ 
無花比我再試...

好 ~ 等我唻做實驗, 如果成功, 我一定話你知 ~  發表於 2012-1-5 14:51
babycherry 發表於 2012-1-5 15:43:10 |顯示全部樓層
Karine  好 ~ 等我唻做實驗, 如果成功, 我一定話你知 ~  發表於 18 分鐘前

等你好消息~~~

一言為定  發表於 2012-1-5 19:17
bbb168bbb 發表於 2012-1-5 16:24:59 |顯示全部樓層
這網中(大岩桐 - 栽培管)有一小段關於大岩人工授粉給與樓主參考

http://www.hudong.com/wiki/%E5%A4%A7%E5%B2%A9%E6%A1%90

很有用的資料,感謝!  發表於 2012-1-5 16:52
DORA 發表於 2012-1-5 17:33:14 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-1-4 09:56
我留意到我的這棵岩桐原來喜歡晚上開花, 就好像一個女子為如意郎君秘密地適心打扮, 讓我們一早起床看見它已 ...

好靚好有質感,有 d 似絲絨玫瑰,好特別既顏色,種花可以怡情養性,千祈唔好放棄。

加油!

知道。多謝支持!  發表於 2012-1-5 18:27