請問是水種的嗎?

關閉 [複製鏈接]
作者: 芝士波 發表于 2008-3-28 15:34:41
4002 12
DSC00701.JPG DSC00702.JPG 請問哩D叫咩名,同埋是否水種??

我係花墟買,見佢都只係用水養住....
但係而家我用水佢都有幾塊葉開始枯..
買既時候另一棵開晒花...
我揀左哩棵好多花"淋"
但係唔係一次過開..而家有開緊,有枯緊既花....
點解會咁??

新手好多問題...唔好意思..
遙日 發表於 2008-3-28 16:18:20 |顯示全部樓層
這種花叫紫芳草或紫香花
是很易種的植物,我種緊,開了超過50朵花﹗
但我是用泥種的

這種花較喜歡水,水不足反而會葉變軟變皺,所以我想用水種應該没問題的(但我不肯定)
但我覺得似乎是用泥種會較好,因為泥土養分較多(當然你也要隔一段日子便旋肥),會靚d

以我的經驗來說,這種花的葉很易枯黃,所以若非一次過有太多葉變黃,應没有問題,摘掉便ok以免浪費養分
反而若發現葉子軟垂更危險,我試過葉軟後不久便全棵死了
但你用水便不會出現這問題(水不足才軟垂)

這種花很易種,花又多,新手也能種得好好架,我也不是種花種了很久,也一樣種得好
希望可以幫到你啦﹗
p.s:我都在花墟見過用水種住來賣那花檔呀﹗
回復

芝士波 發表於 2008-3-28 16:23:00 |顯示全部樓層
THXTHX^^~~~~~
回復

芝士波 發表於 2008-3-31 09:47:28 |顯示全部樓層

水種d葉都軟晒....
跟住星期五將佢轉泥...點知今日枯左好多...
回復

cross 發表於 2008-3-31 10:11:55 |顯示全部樓層
可試下加肥.
同埋張d水擺耐下先落盆
回復

芝士波 發表於 2008-3-31 11:39:13 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-31 10:11 發表
可試下加肥.
同埋張d水擺耐下先落盆

你既意思係咪除左氯先??如果係,用除氯劑唔得@@??
我之前係d水已經加過花寶2號...都唔夠一個星期
回復

八王爺 發表於 2008-3-31 13:03:45 |顯示全部樓層
有d 誤會, 葉黃 本身並不浪費植物的养份!
回復

遙日 發表於 2008-3-31 13:24:03 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-3-31 09:47 發表

水種d葉都軟晒....
跟住星期五將佢轉泥...點知今日枯左好多...

下?點會咁架?我之前試過軟葉,淋返水又無事啦喎…
會唔會係因為近日陰天陽光唔夠呢?
但係你話勁加花寶…有時加太多肥會肥死架﹗你要依住盒背教的份量落肥

希望你棵花花無事啦﹗
回復

遙日 發表於 2008-3-31 13:25:26 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

原來係咁﹗我一直以為黃葉會浪費養分…
但佢唔浪費養分,又為何要剪黃葉呢?

不過多謝王爺賜教~
回復

芝士波 發表於 2008-3-31 13:26:36 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-31 13:03 發表
有d 誤會, 葉黃 本身並不浪費植物的养份!

不單只黃...好多葉已經向下...頭耷耷咁啦
成棵軟晒... 真係唔知仲有無得救....
回復

芝士波 發表於 2008-3-31 13:27:57 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-31 13:24 發表

下?點會咁架?我之前試過軟葉,淋返水又無事啦喎…
會唔會係因為近日陰天陽光唔夠呢?
但係你話勁加花寶…有時加太多肥會肥死架﹗你要依住盒背教的份量落肥

希望你棵花花無事啦﹗ ...

下!!太多肥會唔得架

可能真係太多tim......
我個人有少少性急
回復

遙日 發表於 2008-3-31 18:13:54 |顯示全部樓層
原帖由 芝士波 於 2008-3-31 13:27 發表

下!!太多肥會唔得架

可能真係太多tim......
我個人有少少性急

係呀,肥料過多會令植物「飽」死的…
不是勁落肥就會快大d,所以你心急也無用 ^_^

不知你的花花仲有無得救?
我替你找了一個網站,希望對你有幫助 (不過佢無教如何救花)
http://web.igarden.com.tw/magazine/show_one.php?serial_s=1016&serial_m=4
p.s:website load得很慢,可能要耐心等
回復

芝士波 發表於 2008-3-31 21:32:32 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-31 18:13 發表

係呀,肥料過多會令植物「飽」死的…
不是勁落肥就會快大d,所以你心急也無用 ^_^

不知你的花花仲有無得救?
我替你找了一個網站,希望對你有幫助 (不過佢無教如何救花)
http://web.igarden.com.tw/magazine/show_one.php ...

THXTHX~~~
回復